Modern Psykologi

”Oron gör politiken konservati­v”

-

I sin nya bok, Tänk om: En studie i oro (Albert Bonniers förlag), tar sig sociologen Roland Paulsen an den växande psykiska ohälsan. Tänker vi för mycket ”tänk om”?

– Ja, fast det är inte så mycket frågan om att vi som individer blivit fixerade vid att oroa oss. Jag försöker beskriva en samhällsut­veckling under flera tusen år.

– Ett första steg är hur vi förhåller oss till framtiden. Hur långt in i framtiden tänker vi? Till exempel när vi gick från samlare och jägare till att odla marken ökade den här tiden från dagar till år. Det föder mer rymd för oro och att föreställa sig saker som kan gå fel.

– Jag tror inte att man kan gå tillbaka till ett jägar–samlarsamh­älle, men man kan fundera på varför vår politik är så riskcentre­rad. Från höger till vänster handlar nästan allt om riskbehand­ling. Det gör politiken fundamenta­lt konservati­v.

 ??  ?? av Jonas Mattsson ⁄ foto Johanna Hanno
Fokus på ”det yttre”: – Mycket av vår tids oro är centrerad kring psyket eller ”det inre”. Samhället är ett större skäl till oro.
Acceptans: – Oron har alltid en dimension av oro för oro. Vi kan välja att vara i oron.
Samhällsfö­rändring: – Den ekonomiska oro vi lever med är inte en konsekvens av materiell brist.
Tips!
av Jonas Mattsson ⁄ foto Johanna Hanno Fokus på ”det yttre”: – Mycket av vår tids oro är centrerad kring psyket eller ”det inre”. Samhället är ett större skäl till oro. Acceptans: – Oron har alltid en dimension av oro för oro. Vi kan välja att vara i oron. Samhällsfö­rändring: – Den ekonomiska oro vi lever med är inte en konsekvens av materiell brist. Tips!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden