Modern Psykologi

Det goda kan lätt göra ont

-

Som barn hade jag en kompis som brukade hävda att hans hörsel var en säkrare källa till kunskap om vad jag hade sagt än att lyssna på mig. ”Jag vet väl vad jag själv hörde”, brukade han säga när jag förgäves försökte att förtydliga det som han missförstå­tt.

Lite så tycks det ha varit i flera av de senaste årens psykojurid­iska haverier. Experterna har litat mer på sina egna huvuden än på verklighet­en omkring dem.

Det här gäller såväl Thomas Quickfalle­t, Kevinfalle­t och vårdnadsko­nflikten som rullades upp före sommaren i Dokument inifrån: Att rädda ett barn. Alla fallen präglas av att personer i avgörande positioner tycks ha skapat sig en bild av vad de velat höra – och stängt för andra förklaring­ar.

VI MÄNNISKOR VILL så gärna vara till lags, få bekräftels­e, stå för det goda eller helt enkelt komma hem till mamma och pappa. Det sistnämnda gällde de bröder som efter evighetslå­nga förhör felaktigt pekades ut för mordet på sin vän Kevin för 22 år sedan. Hur de mått sedan dess kan du läsa i Anna-maria Stawreberg­s möte med bröderna på sidan 26. Samma psykologip­rofessor som dök upp i det fallet var även inblandad i Quick-historien, ett ökänt exempel på förödande grupptänk bland polis, åklagare, försvar och psykologis­k expertis. Och i Att rädda ett barn tycks den inblandade psykoterap­euten helt ovetande om hur barns vittnesmål kan styras av närvarande vuxna.

Jag tror verkligen inte att någon av de som har agerat så förödande i de här fallen har menat något illa. De har alla velat gott. Men de har gjort det utifrån en psykologis­k grundsyn som har fått dem att gå vilse. Hur man kan undvika det skriver Allan Linnér om på sidan 14.

Under sommaren har jag till slut läst ut Karl Ove Knausgårds Min kamp och i den sista delen skriver han några rader om hur svårt det är att stå upp för anständigh­eten. Det oanständig­a kommer nämligen så ofta förklätt som godhet: ”För kommer det onda kommer det inte i form av ’de’, som något främmande vi lätt kan avfärda, det lär komma i form av ’vi’. Det lär komma som det rätta.”

God läsning!

 ??  ?? Jonas påminns om hur svårt det kan vara att gå vilse i viljan att göra gott.
Jonas påminns om hur svårt det kan vara att gå vilse i viljan att göra gott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden