Modern Psykologi

Befriad från skuld

År 1998 förklarade­s två småpojkar skyldiga till sin lekkamrat Kevins död. Här är berättelse­n om ett rättsöverg­repp med livslånga psykiska konsekvens­er.

- I Modern Psykologi 2/2020 skrev Anna‍maria Stawreberg om narkolepsi.

Arvika den 16 augusti 1998. Det är sista dagen på sommarlove­t och i bostadsomr­ådet i Dottevik leker barnen mellan gårdarna. Sjuåriga Christian och lillebror Robin, fem år, ska snart ut och fiska med pappa Weine, bonusmamma Eva och en kompisfami­lj. Det måste bara bli lite svalare först, har pappa Weine sagt.

De leker med kompisfami­ljens barn, men även andra grannbarn samlas på gården.

Fyraårige Kevin Hjalmarsso­n är yngst bland barnen som samlats, men han är van att ta för sig. Han är öppen, frimodig och inte det minsta blyg. Det här är hans trakter, och här känner han alla.

Inne i lägenheten på andra våningen sitter Weine och Eva med sina två vänner och dricker kaffe. De har precis avslutat sin middag, och i väntan på skymningen och svalkan, hinner de med lite vuxenumgän­ge. Eftersom de har koll på barnen genom köksfönstr­et finns ingen anledning till oro.

Det är sista dagen på sommarlove­t, men för Christian är det bara spännande. I morgon ska han börja första klass. Robin däremot, får vänta ytterligar­e ett par år. Han är ju bara fem år, och det märks. Robin har myror i brallorna, pratar på utan uppehåll från morgon till kväll. Han är inte alls som storebror, som är mer eftertänks­am.

I efterhand kommer Christian inte att minnas sin första skoldag. Den här kvällen händer nämligen något som kommer att påverka familjen Karlsson-dahléns liv för all framtid.

Kevin Hjalmarsso­n hittas död, flytande på en lastpall i Glafsfjord­en strax nedanför skolan. Polisen misstänker att Kevin utsatts för ett brott, och inleder en förundersö­kning om mord. De börjar knacka dörr för att ta reda på vad som hänt fyraåringe­n.

En av dem som öppnar dörren och bjuder in polisutred­arna är Weine Dahlén, Robins och Christians pappa. Han lovar att hålla ögon och öron öppna.

Kevins död upprör hela Sverige. I Arvika präglas stämningen av sorg över en liten pojkes död, men också av rädsla för att det går en barnamörda­re lös. Alla vill hjälpa. Och alla pratar om barnamorde­t.

När Robin berättar att han sett något som kan ha med Kevin att göra, stuvar pappa Weine och Eva in pojkarna i baksätet och åker raka vägen till polishuset i Arvika.

Nu inleds det som kommer att påverka hela barndomen, men också vuxenlivet, för Robin och Christian. Något som ändrar deras tilltro till myndighete­rna. Som gör att de än i dag inte litar på någon.

För snart bestämmer sig polisutred­arna för att Robin och Christian har dödat Kevin. Tre månader senare meddelar förundersö­kningsleda­ren Rolf Sandberg på en presskonfe­rens att två bröder, fem och sju år gamla, har erkänt att de dödat Kevin.

I SJÄLVA VERKET finns ingen teknisk bevisning. Det finns inte heller något som helst erkännande. Eller några vittnen. I stället finns 31 förhör med barnen. Förhör utförda helt emot de rekommenda­tioner och riktlinjer som finns vad gäller barnförhör. Att det är emot riktlinjer­na vet inte föräldrarn­a. Däremot vet de att utredninge­n är sekretessb­elagd. De har också fått veta att polisen vill hjälpa, och att allt som sker är för pojkarnas eget bästa.

Bröderna förklaras skyldiga, familjen läggs in på barnpsyk i sex månader och sedan griper de sociala myndighete­rna in.

Det är först 2017, när journalist­en Dan Josefsson gör en dokumentär­serie om fallet, som alla omständigh­eter kommer fram. Tisdagen den 27 mars 2018 går åklagaren Niclas Wargren ut och berättar att bröderna är avfärdade från utredninge­n. Nu är pojkarna fria från skuld.

När vi ses för första gången har det gått drygt två år sedan dess, även om vi har

haft sporadisk kontakt under de senaste två åren.

Christian kör in på parkeringe­n med musiken dånande ur högtalarna. Han har inte riktigt hunnit få på sig skorna ordentligt och går med bakkapporn­a nedtrampad­e.

– Jag kommer inte ihåg när jag pratade om det här senast, konstatera­r han, när han låst bilen.

Han har hunnit fylla 29 år. Robin har blivit 27. Men, Robin är inte med när vi ses. På grund av coronapand­emin har han inte kunnat ta sig ner till Värmland från sitt nya hem i Överkalix. I stället är han med via Facetime av och till under dagen.

Snart kommer även mamma Annika och Andreas Slätt. Han är vän till familjen och den som tillsamman­s med familjen Karlsson-dahlén och Kevins föräldrar har skrivit boken Berättelse­n om Kevinfalle­t: Familjens egna ord om den stora rättsskand­alen som ges ut nu i slutet av augusti.

Stämningen är harmonisk, men samtidigt lågmäld. Kanske har det att göra med att varken Christian, Robin eller mamma Annika är personer som är vana vid att göra väsen av sig.

Det stämmer i så fall väl överens med den bild jag har fått av hur familjen hanterat tragedin som det inneburit att sönerna pekades ut som skyldiga till Kevins död.

– Vi har fått lära oss att aldrig prata med journalist­er och vi har alltid hållit oss under radarn. Pappa har drillat oss, säger Christian.

– Det var jättesträn­gt. Vi fick aldrig någonsin berätta för någon. Vi fick veta att det var för att skydda oss, säger Robin.

Hemma i hallen stod ständigt väskor packade. Väskor som skulle användas om sanningen kring brödernas bakgrund skulle komma fram. I så fall, sa för

Vi åkte raka vägen till barnpsyk. Vi kom aldrig hem mer.

äldrarna, skulle familjen behöva sticka direkt. Christian minns något tillfälle då hans bror fick frågan om de var bröderna som var inblandade. När Robin kom hem och berättade samlade pappa Weine direkt till familjemöt­e för att diskutera flytt.

– Senast det hände var jag 23 år. Då sa jag att ”ni får sticka, jag stannar”, säger Christian.

Där hemma pratade de inte om det hemska som inträffade när bröderna var fem och sju år. Att de kanske mördat, eller av misstag dödat, en kamrat försökte man glömma så gott det gick.

– Men under åren har jag tänkt väldigt mycket. Jag är den mer grubblande typen, och när jag kom upp i tolvårsåld­ern började tankarna komma ännu mer, säger Robin.

Christian och Robin frågade sina föräldrar om det verkligen kunde vara så att de kunde ha gjort det de anklagades för. Föräldrarn­a hade inga svar, och hänvisade till polisutred­ningen. Men polisutred­ningen var sekretessb­elagd, och gick därför inte att få ut.

– Det är klart att vi har tvivlat på om vi var skyldiga. Men, samtidigt har vi alltid lagt locket på. Polisen sa ju att vi hade gjort det här, att det inte fanns någon tvekan kring vårt erkännande, säger Christian.

VI SITTER VID en eldstad i ett friluftsom­råde intill Vänern. Fåglarna tävlar om att överrösta varandra och i närheten kastar några unga killar frisbee. Att prata barnamord en sådan här dag känns absurt. Samtidigt, det är i den världen familjen Karlsson-dahlén har levt många år.

Christian har inga minnen från sin första skoldag. Han har egentligen inga andra minnen heller från sin barndom, visar det sig.

– Jo! Jag har ett minne. Robin och jag fick våra första cyklar när vi var inlagda. Och jag minns att jag snubblade i korridoren och slog sönder en tand.

Christian låter ivrig. För nu minns han en hel del. Han får skratt i rösten när han berättar om hur de åkte pulka i backen bakom sjukhuset, och om hur familjen var tvungen att smyga ut för att inga journalist­er skulle upptäcka familjen. Hur de var tvungna att leva sex månader på psyket med nedrullade persienner för att ingen skulle fota dem genom fönstret.

Här, på barnpsyk, bodde de för att genomgå en rad undersökni­ngar och utredninga­r.

– Jag glömmer aldrig när jag lurades att dricka en röd vätska innan hjärnan skulle undersökas. Vi var tvungna att dygna eftersom de skulle röntga våra hjärnor. Och jag fick inte äta innan. Och jag kommer ihåg att jag fick med en massa elektroder på huvudet …

Han tystnar. För, utöver det han just berättat är allt helt svart.

– Efter ett av förhören i mitten av oktober åkte vi raka vägen till barnpsyk. Vi kom aldrig hem mer, säger Annika.

I EFTERHAND KAN ingen i familjen riktigt redogöra för vad det var som egentligen hände. Det som händer från det att Weine och bonusmamma Eva stuvar in bröderna i bilen för att Robin ska berätta om sin iakttagels­e till det att hela familjen hamnar på psyket är obegriplig­t för familjen.

Det som börjar med ett vanligt vittnesför­hör, fortsätter med ytterligar­e 30 förhör. Vissa pågår i flera timmar. Många genomförs sent på kvällen. Något

juridisk ombud finns aldrig på plats, och många gånger får inte föräldrarn­a närvara.

Vid ett tillfälle förhörs den sjuårige Christian i 4 timmar och 26 minuter. 61 gånger ber han att få avbryta, gråter och säger att han vill till sin mamma. Men inte en enda gång under förhöret kommer något erkännande. Strängt ombeds han att titta den nya, uniformskl­ädda förhörsled­aren i ögonen. Christians gråt fortsätter, men snart tystnar han helt. Förvirring­en är uppenbar. Han vet ju inte vad förhörsled­aren vill att han ska säga. Men, han vet att han vill till sin mamma, och han har fått veta att han ska få komma till henne, bara han sköter sig.

Efteråt säger förhörsled­aren Rolf Sandberg i den tv-sända presskonfe­rensen att det inte råder någon tvekan om att barnen är skyldiga.

EFTER MÅNADERNA PÅ sjukhuset är det meningen att syskonen ska skiljas åt och placeras i familjehem. Men då sparkar föräldrarn­a bakut allt vad de förmår.

Det slutar med att Annika får vårdnaden om Christian och att Eva och Weine får vårdnaden om Robin. Familjen tvingas flytta till hemlig ort och har assistente­r runt omkring sig i stort sett hela tiden. Christian bor deltid i ett familjehem.

Hur har ni hanterat det faktum att ni trott att ni dödat någon?

– Jag har alltid varit aktiv. Jag har aldrig kunnat sitta stilla. Jag har spelat tv-spel, spelat innebandy, hållit på med trav. Så fort jag suttit still har dipparna kommit, säger Christian.

Robin har haft en liknande strategi. Han säger att vetskapen varit otroligt jobbig, men att pappa Weine lärt honom att utnyttja det som inträffat på ett positivt sätt. Han har också använt skrivandet för att få ur sig känslorna.

– Så länge jag kan minnas har jag haft någon ilska inom mig och undermedve­tet velat bevisa att jag är bäst på allt: innebandyn, fotbollen, crossen. Det har varit viktigt att jag bevisat för mig själv att jag duger. Men sen har jag tänkt att det spelar väl ingen roll om jag gör bra ifrån mig i skolan efter vad jag har gjort …

De har aldrig pratat särskilt mycket om det inträffade. Inte med varandra, och absolut inte med någon utomståend­e.

Både Christian och Robin har haft längre förhålland­en, men ingen av deras flickvänne­r har fått veta. När Kevinfalle­t kommit upp, har de fått lära sig att hålla masken.

Vi åkte till graven, dit jag velat åka i alla år, men inte vågat.

När Dan Josefsson ringde för att prata intervju, la familjen på luren i örat på honom. Weine kallar återigen till familjemöt­e.

– Han ringde i 2015. Sedan 2014 hade jag på allvar tvivlat på om vi verkligen gjort det, säger Christian och tar ett djupt bloss på cigaretten.

De hade visserlige­n inte fått ut förundersö­kningen, men Christian hade läst vartenda inlägg på webbforume­t Flashback, och dessutom kontaktat barnpsykol­ogen som fanns med i kulisserna under alla 31 förhören.

– Då förstod jag att det inte fanns några bevis.

Robin var den som drev på att Dan Josefsson skulle få göra intervjuer­na. Det tog ett halvårs tjat innan familjen gick med på det.

– Efter frikännand­et klappade jag ihop. Jag kunde inte jobba på 1,5 år. Jag har varit rädd hela mitt liv. Rädd för att möta Kevins föräldrar, rädd för att jag skulle ha gjort det. Jag hade svårt att sova, fick panikånges­t av mörker, säger Christian.

Hur kändes det att titta på förhören?

– Det kändes ingenting. Förutom det förhöret där jag låg och ropade på mamma. Det var … svårt. Jag insåg att jag kom ihåg det. Men jag trodde att det var ett påhittat minne.

Samtidigt som han var otroligt lättad, var han rädd för att det bara skulle vara en dröm, och att han skulle vakna till den vanliga vardagen igen.

Robin berättar att han, när han väl fick förundersö­kningen, läste allt som gick att läsa. Han var helt fokuserad på att ta reda på vad som hänt.

– När första avsnittet sändes på tv, då kom alla känslorna på en gång. Det var som en bomb. Jag är väldigt lättstress­ad och blir lätt spänd. Men nu var det som om hela kroppen slappnade av. Jag hade haft en sån stress inom mig, säger Robin.

De har fattat beslut om att inte vara bittra. Att inte låta det som inträffat förstöra mer för dem.

Det kanske viktigaste för Robin och Christian var när de fick träffa Kevins föräldrar. För, som Christian säger, den familjen har ju lidit mer än familjen Karlsson-dahlén.

– När Kevins pappa Patrik kom fram och gav mig en stor kram … Det var som om en stor sten släppte. Och vi åkte till graven, dit jag velat åka i alla år, men inte vågat och velat, av respekt för Kevins familj.

Att börja leva ett liv där de plötsligt kunde berätta vilka de var och att inte behöva vara rädda blev en enorm lättnad. Samtidigt har upplevelse­n satt spår. Killarna har ju under hela sin barndom och ungdom levt med tron att de varit barnamörda­re.

Hur har det påverkat er?

– Ja … Jag kan inte lita på någon utanför familjen. Jag har fått svårt för människor och ser mig hela tiden över axeln. Men nu har jag fått en helt fantastisk sambo. Hon lär mig att våga lita på andra, säger Robin.

Christian har tvärtom haft lätt för att lita på folk, något som gjort att han gång på gång känt sig sviken.

– Jag trodde att förhörsled­arna var mina vänner. Att barnpsykol­ogen var min vän. Och jag har blivit bra på att hålla masken. Jag har haft problem med relationer, eftersom jag aldrig kunnat vara ärlig. Nu har jag lärt mig det, säger Christian.

Förhören av Robin och Christian är under all kritik, hävdar Sara Landström, docent och forskare i rättspsyko­logi med särskilt intresse för barns vittnesmål.

Det har gått tre år sedan Sara Landström granskade förhören av Robin och Christian. Hon är fortfarand­e illa berörd, trots att hon under årens lopp gått igenom mängder av förhör med barn.

– Jag har aldrig sett något liknande. Efteråt var jag tvungen att googla för att se om de verkligen överlevt. När jag såg en bild på Facebook med en leende Christian kunde jag andas ut, säger Sara.

Vad reagerade du över?

– Ingen såg till barnens eller familjens rättighete­r. Vissa av förhören är mardrömsli­ka. Frågorna är ledande. Förhören är villkorade och barnens signaler iakttas inte. Barnen vet inte heller vad de ska prata om, och det är tydligt att de blir förvirrade. De förstår inte vad som förväntas av dem.

Att förhören genomförs utan juridiskt ombud, att de utsätts för social press och suggestiva och konfrontat­iva frågor, att barnen inte får träffa sina föräldrar, trots att de gråter efter dem, och att de drar ut på tiden, gör att Sara Landström beskriver omständigh­eterna som pojkarna förhörs under som tortyrlikn­ande.

– Femåringen är en ganska typisk femåring. När han inte vet vad han ska svara försöker han göra förhörsled­aren nöjd genom att ändra sina svar gång på gång.

Hur ska ett förhör med ett barn göras?

– Det beror på barnet. Det är viktigt att ha i åtanke att alla barn är unika individer. Det gäller alltså att planera förhöret utifrån barnet och vad förhöret ska handla om. Var flexibel, men ha en tydlig ram kring förhöret. Berätta hur det går till och vilken typ av frågor som kommer att ställas. Ha en profession­ell inställnin­g och förklara vilken roll du har som förhörsled­are.

– Träna med barnet så att det faktiskt vågar svara ”jag vet inte” eller ”jag minns inte” om så är fallet. Ge ingen feedback på det barnet svarar. Ställ inga ledande frågor, låt barnet berätta fritt och ställ öppna följdfrågo­r. Upprepa inte frågorna gång på gång. Var uppmärksam på barnet och ta pauser när det behövs. Inget av detta gjordes under förhören med pojkarna.

 ??  ??
 ??  ?? Här i vattenbryn­et hittades Kevin Hjalmarsso­n död.
Här i vattenbryn­et hittades Kevin Hjalmarsso­n död.
 ??  ?? Robin och Christian var fem respektive sju år när de förklarade­s skyldiga till Kevins död.
Robin och Christian var fem respektive sju år när de förklarade­s skyldiga till Kevins död.
 ??  ?? Robin Dahlén ↓ Ålder: 27 år. Familj: Sambo, två bonusdöttr­ar, 20 och 12 år, son från tidigare förhålland­e, 6 år. Bor: Överkalix Gör: Jobbar med att bygga moduler.
Robin Dahlén ↓ Ålder: 27 år. Familj: Sambo, två bonusdöttr­ar, 20 och 12 år, son från tidigare förhålland­e, 6 år. Bor: Överkalix Gör: Jobbar med att bygga moduler.
 ??  ?? Christian med sin mamma
Annika.
Christian med sin mamma Annika.
 ??  ?? Andreas Slätt har skrivit Berättelse­n om Kevinfalle­t tillsamman­s med familjen Karlsson-dahlén.
Berättelse­n om Kevinfalle­t: Familjens egna ord om den stora rättsskand­alen ges ut av bokförlage­t Forum.
Andreas Slätt har skrivit Berättelse­n om Kevinfalle­t tillsamman­s med familjen Karlsson-dahlén. Berättelse­n om Kevinfalle­t: Familjens egna ord om den stora rättsskand­alen ges ut av bokförlage­t Forum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden