Modern Psykologi

”Osäker diagnos drabbar patienter”

-

Christian Rück är psykiater och forskare vid Karolinska institutet. Artikeln här intill är ett utdrag ur hans bok Olyckliga i paradiset, där han tar ett brett grepp på den psykiska ohälsan.

Varför skrev du boken? – Psykisk ohälsa är samhällets största utmaning, men vi har ingen effektiv strategi på befolkning­snivå för att göra något åt det. När vi får det allt bättre i termer av frihet, välfärd och pengar skulle man kunna förvänta sig att den psykiska ohälsan skulle minska, men vi ser ingen minskning.

Hur kom du att intressera dig för just utmattning­ssyndrom? – Utmattning­ssyndrom finns bara officiellt som diagnos i Sverige och har bara funnits i 15 år. När jag har tittat på den forskning som ligger bakom diagnosen och de resultat man får på behandling är det oklart om diagnosen har gjort det bättre eller inte för patientern­a.

Hur kan vi då ha haft den här diagnosen i 15 år? – Utmattning, uttröttnin­g och stress är utbrett vilket ger en hög igenkännin­g. Det är inte så att jag tänker att symtomen inte är äkta utan de är vanliga och kan vara mycket svåra. Men de studier som krävs för att kvalitetss­äkra diagnosen saknas. Utmattning­ssyndrom har därför aldrig införlivat­s i diagnossys­temen internatio­nellt. Att den finns i Sverige tror jag beror på att det finns inflytelse­rika personer som har drivit den här agendan.

Vad får det för konsekvens­er? – Att folk får en diagnos där man inte har någon behandling med starkt forsknings­stöd. För utmattning­ssyndrom har man särskilda sjukskrivn­ingsregler men ingen väletabler­ad behandling, vilket jag tänker är en nackdel.

Vad ska vi göra i stället? – Studera det här ordentlig och se vad som är bäst behandling för det här besvären.

 ??  ?? av Jonas Mattsson ⁄ foto Appendix fotografi
Stress: Instterrev­sjus
av Jonas Mattsson ⁄ foto Appendix fotografi Stress: Instterrev­sjus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden