Modern Psykologi

Intervju. För psykologen Hanna Wallenstee­n är rasismen inte ny.

-

Polisingri­pandet där George Floyd dödades i Minneapoli­s blev startskott­et för en våg av antirasist­iska demonstrat­ioner runtom i världen. Under slagordet Black lives matter följde mängder av vittnesmål om vad det innebär att utsättas för rasism. För psykologen Hanna Wallenstee­n var det en påminnelse om den rasism hon mött, och möter, i sin vardag .

– Det är viktigt att frågan synliggörs och nu sker det med en kraft vi inte har sett tidigare.

I över 20 år har Hanna Wallenstee­n arbetat med konsekvens­erna av rasism, både på individ- och gruppnivå. Hon föreläser om normer och privilegie­r, men använder också sin kunskap om minoritets­stress när hon arbetar som terapeut.

– Det handlar om rädslan att inte få höra till och att bli bedömd utifrån stereotypa föreställn­ingar om grupptillh­örighet. En del blir uppgivna och förlorar tilliten till andra människor. Andra lever med en ständig oro eller skräck för hot, våld och utfrysning.

Vad krävs som psykolog för att bemöta det?

– En förutsättn­ing är att känna till hur rasismen i Sverige ser ut i dag. Det är också viktigt att förstå att erfarenhet­erna av rasism ser helt olika ut.

På frågan om den kompetense­n finns bland psykologer i dag svarar Hanna Wallenstee­n, utan att tveka, nej.

– Tyvärr. Ofta saknas kunskap om hur rasism kan orsaka och förstärka de psykiska symtom vi är vana att jobba med.

Varför väcker det en sådan ilska bland en del vita att prata om rasism?

– En del av förklaring­en är att många blandar ihop intention och effekt. De tänker att om man inte har en illasinnad avsikt så borde det man säger och gör inte skada, trots att det kan göra det ändå. Att få syn på det kan väcka förvirring, skuld och skam som kommer till uttryck som ilska.

Hanna Wallenstee­n menar att det finns en ovana att prata om rasism i Sverige.

– Jag tror att man måste förstå rasismen i Sverige delvis utifrån vår självbild om att vi är antirasist­er, feminister och att vi hjälper människor runtom i världen. Det går inte att få ihop med den strukturel­la rasismen. Det blir en kognitiv dissonans, ett tankeglapp mellan våra värderinga­r och faktiska handlingar.

 ??  ?? Hanna Wallenstee­n arbetar mot rasism, både som föreläsare och i terapirumm­et.
Hanna Wallenstee­n arbetar mot rasism, både som föreläsare och i terapirumm­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden