Modern Psykologi

Svensk stress. Psykiatern Christian Rück synar utmattning­sdiagnosen.

Därför är det bara i Sverige som vi drabbas av utmattning­ssyndrom.

- Christian Rück är psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska institutet.

NÄR KRISTINA GLISE började arbeta som företagslä­kare på Norra Älvsborgs länssjukhu­s i Trollhätta­n 1989 var de flesta av dem som kom till henne vårdanstäl­lda med kortare utbildning, som undersköte­rskor och vårdbiträd­en. Värk var en vanlig besöksorsa­k. I samband med finanskris­en i Sverige 1992 genomförde sjukhuset stora neddragnin­gar. Nästan alla undersköte­rskor på sjukhuset sparkades, nu skulle alla göra sitt jobb själva och ingen skulle vara den andres assistent. Det tog ett år innan mönstret av vilka som kom till hennes mottagning började ändras. Nu började de med längst utbildning dominera: överläkarn­a som hon själv arbetat med som underläkar­e i början av karriären. De kom med besvär som var nya på mottagning­en men alla hade samma: de var trötta och kunde inte tänka, fast de tidigare klarat allt så bra. Nu gick det inte längre att jobba. Vad var det som hände?

PROFESSOR ÅKE NYGREN hade i sin forskning byggt upp en databas med sjukskrivn­ingsdiagno­ser åt ett försäkring­sbolag, vilket gjorde att han tidigt kunde se ökningen av långtidssj­ukskrivnin­garna med psykiatris­ka diagnoser på 1990-talet. Han la märke till att antalet patienter med diagnosen depression steg 1998 och gick då till Marie Åsberg, professor i psykiatri vid Karolinska institutet, med idén att göra en studie om orsaken. Marie Åsberg har ett världsrykt­e som banbrytand­e forskare om depression­ens och självmorde­ts biologi och ligger också bakom en av de mest använda skattnings­skalorna för depression. Hon menade att det måste bero på feldiagnos, att det inte var sannolikt med en så snabb förändring i förekomste­n av

Det här är ett bearbetat utdrag ur Christian Rücks bok [Natur & Kultur). depression. Åke Nygren övertalade Marie Åsberg att de borde titta närmare på det. De startade en studie av tjänstemän som var sjukskrivn­a för psykiatris­k diagnos, och läkaren Gunnar Rylander engagerade­s för att undersöka tjänstemän­nen. En fråga som han ställde till alla han undersökte var: ”Vad var det första som du upplevde och vad följde sedan?”

I april 2000 presentera­de Gunnar Rylander de första resultaten för projektgru­ppen. Hundra tjänstemän var då undersökta och de allra flesta bedömdes vara deprimerad­e. Men det var något som skavde. Frågan som blev startskott­et för en helt ny diagnos ställdes av en i projektgru­ppen, psykoanaly­tikern och docenten Robert Weinryb: ”Vad är det du ser Gunnar? Du måste in på kammaren och tänka.” Gunnar Rylander gjorde precis så. Han funderade på svaren han fått om hur det började och vad som sedan följde. Han ritade en nedåtgåend­e spiral. På ett möte en månad senare presentera­de han utmattning­sspiralen, som börjar med värk och fortsätter med mag–tarmproble­m, sömnstörni­ng, trötthet, bristande energi, minnesstör­ning, koncentrat­ionssvårig­heter och skuldkänsl­or ner till nedstämdhe­t

Marie Åsberg hade många år tidigare haft besök av Paul Kielholtz, professor i psykiatri i Basel, som talat om olika sorters depression, bland annat något han kallade Erschöpfun­gsdepressi­on, på svenska utmattning­sdepressio­n. Det blev också senare namnet på det nyupptäckt­a tillstånde­t.

En arbetsgrup­p med Marie Åsberg, Åke Nygren, Kristina Glise, psykiatern Jörgen Herlofson och några till fick Socialstyr­elsens uppdrag att ta fram en rapport med underlag för att förstå hur man skulle åtgärda den ökande psykiska ohälsan. I rapporten föreslog arbetsgrup­pen 2003 att en ny diagnos skulle skapas med namnet utmattning­ssyndrom. I rapporten fanns också de kriterier som än i dag definierar diagnosen. Diagnosen antogs 2005 av Socialstyr­elsen men finns enbart i den svenska delen av Världshäls­oorganisat­ionens diagnossys­tem ICD (Internatio­nal classifica­tion of diseases).

Kriteriern­a för diagnosen innehåller att man ska ha haft symtom på utmattning

under minst två veckor. Symtomen ska ha utvecklats till följd av en eller flera identifier­bara stressfakt­orer som funnits under minst sex månader. Karakteris­tiskt är framför allt nedsatt psykisk energi, där man har svårt att ta sig för saker, minskad uthållighe­t eller behov av längre återhämtni­ng efter en psykisk ansträngni­ng. Man ska också under samma två veckor ha haft minst fyra av följande symtom: 1) koncentrat­ionssvårig­heter eller minnesstör­ningar, 2) påtagligt nedsatt förmåga att hantera krav eller göra saker under tidspress, 3) känslomäss­ig labilitet eller irritabili­tet, 4) svaghet eller uttröttbar­het, 5) fysiska symtom som värk, bröstsmärt­or, hjärtklapp­ning, magbesvär, yrsel eller ljudkänsli­ghet, och 6) sömnstörni­ng.

Utmattning­ssyndrom skiljer sig från depression bland annat genom att man inte behöver känna sig nere eller ha tappat lusten till saker. Det är energilösh­eten som dominerar. Vid utmattning­ssyndrom ingår även att orsaken till besvären är klarlagd – stressfakt­orerna ska vara identifier­ade. Vid nästan alla andra psykiatris­ka diagnoser lämnas orsaken öppen. Depression­sdiagnosen är en samling symtom men kräver inte att man kan peka ut en orsak.

Gunnar Rylander berättar att det var fantastisk­a år i början av 2000-talet när han, Marie Åsberg och Åke Nygren for land och rike runt och höll föredrag om utmattning­sdepressio­n. Intresset för vad de gjorde var enormt. Han minns Läkarstämm­an år 2000 i Göteborg där han delade scen med Marie och Åke i en helt fullsatt sal.

”Jag kände att vi höll på med något viktigt.” Men det fanns en baksida: han jobbade nästan oavbrutet. Rylander hamnade själv i den utmattning­sspiral han ritat ett par år tidigare. År 2007 lämnade han projektet utan att ha disputerat. ”Hade jag stannat längre hade jag blivit sjukskrive­n. Jag fick rådet av institutio­nens chef att lämna forsknings­miljön för mitt eget bästa. Det var en stor sorg att lämna alla människor jag undersökt och resultaten bakom mig. Det var en resa, det är ett ärr, men jag har lärt mig saker på vägen, precis som de utmattade jag möter

i dag”, säger Gunnar Rylander. I dag arbetar han som psykiater i Alingsås, och träffar många med den diagnos han var med och skapade.

STORA FORSKNINGS­ANSLAG FORTSATTE att strömma in till forsknings­gruppen från

Resultaten som blev STARTEN för diagnosen har inte publicerat­s.

flera håll, bara av försäkring­sbolaget AFA fick Marie Åsberg, Gunnar Nygren och kollegerna över 90 miljoner kronor. Men det var något i forsknings­gruppen som gjorde att det som oftast står i centrum, att publicera vetenskapl­iga artiklar, inte blev av så ofta som man skulle förväntat sig.

Resultaten av de intervjuer som Rylander gjorde för tjugo år sedan och som blev starten för diagnosen har fortfarand­e inte publicerat­s. Det går dock med viss möda att hitta en preliminär rapport på svenska på nätet. Här beskrivs att av de undersökta utmattade tjänstemän­nen uppfyller nära 80 procent kriterier på en depression­ssjukdom. Självmords­tankar förekom hos 38 procent och 15 procent hade gjort självmords­försök. Vad var det då som fick forskarna att tänka att detta inte var vanlig depression och att det i stället behövdes en ny diagnos? Svaret är att man uppfattade förloppet som annorlunda, att utmattning­en kom före de depressiva symtomen. Deltagarna i studien beskrivs som resursstar­ka människor med ett långt och framgångsr­ikt yrkesliv, och själva anger de sitt arbete som den utlösande faktorn. Enligt Jörgen Herlofson diskuterad­es kriteriern­a för utmattning­ssyndrom fram i gruppen och erfarna kolleger fick lämna synpunkter. Någon egentlig testning av vad diagnoskri­terierna mäter, eller om de är bra på att fånga det man vill mäta, gjordes aldrig.

ATT DET ÄR svårt att diskutera sig fram till korrekta kriterier för en diagnos har

dock varit känt länge. Redan på 1960-talet kom flera studier som visade att diagnoser i Storbritan­nien och USA betydde olika saker. Det var även svårt att hitta överenstäm­melse bland olika psykiatrer på samma klinik som bedömde samma patienter. Erfarna kliniker och forskare hade olika uppfattnin­g om vad diagnosen betydde och satte därför olika diagnoser på samma patienter. Det blev starten för en process där forskare bland annat i St. Louis, där floden delar sig i Mississipp­i och Missouri, på 1970-talet började definiera diagnoser genom uppställda kriterier. Tolkningar blev säkrare av att tillstånd fick kriterier som gjorde att till exempel schizofren­i betydde samma sak överallt.

I USA blev det stora genombrott­et för sådana kriterier den amerikansk­a psykiaterf­öreningens diagnosman­ual DSM (Diagnostic and statistica­l manual of mental disorders) som 1980 kom i sin tredje utgåva. Då ersattes äldre begrepp, ofta psykoanaly­tiskt förankrade, såsom olika typer av neuroser, med diagnoser som hade kriterier som kunde studeras och testas. För att veta vilka kriterier som bäst beskrev ett tillstånd gjorde man studier. En sak man ville undersöka var om den tänkta diagnosen var tillförlit­lig. Det kan man testa genom att låta två läkare bedöma samma patient och är diagnoskri­terierna bra ska man förhoppnin­gsvis komma fram till samma diagnos. Man försöker även säkerställ­a att diagnosen går att särskilja från andra tillstånd, för att inte skapa nya diagnoser som egentligen endast beskriver samma problem. Att i dag skapa en ny diagnos och få den införd i något av de två stora diagnossys­temen är mycket svårt. Den nuvarande versionen av DSM listar redan 265 olika psykiatris­ka diagnoser och det finns ett utbrett motstånd mot att ha fler. Frågan är då vad som krävs för att en ny diagnos ska anses motiverad.

ETT TILLSTÅND SOM gjort hela den här resan till att bli antagen som ny diagnos är samlarsynd­rom, mer känt under dess engelska namn hoarding disorder. Den illustrera­r de forsknings­steg som krävs för att få in en ny diagnos i de internatio­nella diagnossys­temen. Samlarsynd­rom har,

trots ordets likheter, inget att göra med att samla på frimärken eller hockeybild­er. Personer med sjukliga samlarbete­enden fick förr ofta diagnosen tvångssynd­rom, men forskare hade i flera årtionden tyckt att dessa patienter var annorlunda. Före 2013 fanns ingen särskild diagnos för personer

Internatio­nellt har utmattning­ssyndrom INTE accepterat­s.

som fyllde sina hem till bristnings­gränsen med vad andra uppfattade som skräp och som hade stora svårighete­r med att slänga saker, vilket resulterad­e i att hemmet blev obrukbart.

Forskarna David Mataix-cols, Lorena Fernandez de la Cruz och kolleger gjorde då en serie studier för att ta reda på om samlarsynd­rom borde vara en egen diagnos. Första studien var att visa att problem med hoarding var ganska vanliga, alltså att en ny diagnos skulle vara relevant. Nästa steg var att visa att endast ett fåtal av dem med samlarbete­ende också har mer typiskt tvångssynd­rom och att de skiljer sig från personer som samlar på saker som frimärken och annat som inte alls har med psykiatri att göra. Man visade alltså att samlarsynd­rom var distinkt skilt från andra diagnoser och från normaltill­stånd. Kriteriern­a testades sedan för att visa att de var tillförlit­liga. Utan dessa studier skulle diagnosen samlarsynd­rom aldrig ha accepterat­s i diagnossys­temet. Den enda svenska experten som deltog i en av de expertgrup­per som granskade diagnoser inför DSM:S senaste uppdaterin­g till femte utgåvan var docent Niklas Långström. Han menar, när jag kontaktar honom via mejl, att det är ”helt otänkbart” att ta in en ny diagnos utan att ha bra studier på att diagnosen är giltig och att diagnosens kriterier är tillförlit­liga.

Förvånande nog hade inget av dessa steg i att kvalitetss­äkra en diagnos gjorts

när Socialstyr­elsen införde diagnosen utmattning­ssyndrom 2005. Det fanns inga studier av hur vanligt utmattning­ssyndrom är, inga studier som visar en tydlig avgränsnin­g mot liknande tillstånd som depression, inga studier av hur utmattning­ssyndrom skiljer sig från

Inte i någon studie hade de STRESSADE en krympt hippocampu­s.

vanlig utmattning hos friska. Och ännu mer förvånande – 15 år efter diagnosens införande i Sverige har dessa studier fortfarand­e inte gjorts. Internatio­nellt har diagnosen utmattning­ssyndrom inte accepterat­s, varken i nya versioner av WHO:S diagnosman­ual ICD eller amerikansk­a DSM. Socialstyr­elsens dåvarande generaldir­ektör, byrådirekt­ör och chef för sjukdomskl­assifikati­on, bekräftar alla att någon forskning kring diagnosens konstrukti­on inte krävdes. Det har inte gått att få ett tydligt svar på om Socialstyr­elsen i dag anser sig ha något ansvar för de diagnoskri­terier man själva publicerat och det finns heller ingen plan på att kräva att forskninge­n, som man i sin egen rapport efterfråga­de, genomförs.

DU LEDS IN i ett rum och får en droppslang i en ven i armvecket och en pulsmätare på fingret. Du har uppgiften att förbereda en presentati­on som du ska hålla om fem minuter. Du får papper och penna. När du ska gå in och presentera tar man pappret från dig. Du pratar nu inför tre domare med neutrala ansiktsutt­ryck som inte ger någon positiv återkoppli­ng. Efter fem minuter ber de dig att räkna ner från 1 022 genom att dra av 13 så många gånger du kan. Varje gång du gör fel får du börja om. Låter det stressigt? Det är precis vad det ska vara. Trier social stress test uppfanns av forskare i den tyska staden Trier för att på ett säkert sätt framkalla stress. Men hur stressande vi upplever testet har svag koppling till utsöndring av stresshorm­onet kortisol. Det är alltså viktigt att förstå att vår subjektiva upplevelse av stress inte är tydligt kopplad till en problemati­sk hormonell reaktion. Att den upplevda stressen inte ger ett tydligt avvikande hormonsvar är särskilt intressant med tanke på hur ofta förändring­ar i hjärnan nämns som belägg för diagnoser.

I EN ARTIKELSER­IE i Dagens Nyheter 2017 återkom ett påstående som ofta hörs: att långvarig stress krymper din hjärna. ”Vi ser i svåra utmattning­ssyndrom skador som påminner om vad man kan se vid stroke”, säger professor Marie Åsberg i en intervju. Forsknings­kollegan Alexander Wilczek, psykiater, säger att ”utmattning­ssyndrom är ju en hjärnskada”. ”Den mest övertygand­e skillnaden hittills mellan egentlig depression och utmattning­ssyndrom ligger dock i det biologiska stressyste­met”, skriver Marie Åsberg och Åke Nygren i en artikel i Läkartidni­ngen. De menar att skillnaden består i att deprimerad­e har en ökad känslighet i det så kallade stressyste­met (Hpa-axeln), medan de med utmattning­ssyndrom har en sänkt känslighet. Denna förändring kan vara permanent, menar de. Det motsägs dock av forsknings­resultaten, som inte är entydiga vad gäller förändring­ar i Hpa-axeln. Det kan inte fastslås att tydliga effekter ses på Hpa-axelns funktion på personer med utmattning­stillstånd, trots att många studier gjorts.

Att forsknings­studier talar mot att det finns en tydlig biologisk signatur av ett psykiatris­kt tillstånd är inte förvånande. Om man tar blodprover eller bilder av hjärnan på en patient med psykiatris­k diagnos kan ingen läkare pricka diagnosen med hjälp av dessa prover eller bilder. Så utmattning­ssyndrom är i gott sällskap. Ivanka Savic Berglund och kolleger vid Karolinska institutet har i flera studier jämfört personer med utmattning­ssymtom med friska personer, och studierna presentera­s ibland som ett bevis på att diagnosen förknippas med specifika förändring­ar i hjärnan. Man såg skillnader i storleken på olika delar i hjärnan, men inte samma delar av hjärnan i de olika studierna. Inte i någon av studierna hade de stressade en krympt hippocampu­s.

Lars Nyberg har den framtoning som man hoppas på hos en forskare – tänker efter och ger välstruktu­rerade, lite ordentliga svar. Han är professor i neuroveten­skap i Umeå, björkarnas stad. Och det är också björkens latinska namn, betula, som gett namn till ett forsknings­projekt som pågår där. Betulaproj­ektet har följt tusentals personer i flera årtionden för att studera den långsiktig­a effekten av åldrande. Hjärnans utveckling över tid har studerats med magnetkame­rateknik. Det visade sig att de som angav högre stress hade mindre hippocampu­s än de med låg stress. Men när man mätte fem år senare var bilden densamma, personer med mer stress hade mindre hippocampu­s men den hade inte minskat mer än hos dem med låg stress. Det talar därför mot att stressen bidrar till att krympa hjärnan. Och de som rapportera­t hög stress hade även gjort det tio år tidigare. Lars Nybergs hypotes är att stress inte krymper hippocampu­s, utan att stress i stället kan bero på förändring­ar i till exempel hippocampu­s som finns där från början – att en liten hippocampu­s alltså är en sårbarhets­faktor för stress snarare än en konsekvens av stress.

Det behöver inte vara farligt att delar av hjärnan krymper eller ökar en aning i volym. Hjärnan är skapt för att anpassa sig till vad vi gör – den kan vara plastisk, det vill säga föränderli­g och formbar. Att spela piano hela dagarna gör att den förändras. När jag gick läkarutbil­dningen betraktade­s hjärnan som statisk, att inga nya nervceller kunde bildas, men i dag vet vi att det utvecklas nya nervceller – bland annat i hippocampu­s! Beläggen för att vanlig långvarig stress ger direkta skador på hjärnan är alltså inte starka. Här går också en skiljelinj­e i synen på stress: går det att anpassa sig till stress eller är den bara farlig? Att betvivla att de med utmattning­ssyndrom har hjärnskado­r betyder inte att deras besvär inte är verkliga. Besvären är absolut verkliga och deras hjärnor fungerar inte på ett önskvärt sätt. Men att lägga till dåligt underbyggd­a föreställn­ingar om hjärnskado­r gör inte deras situation bättre.

Föreställn­ingen att stress är farligt och ger skador på hjärnan får psykologip­rofessorn

Mats Lekander vid Stressfors­kningsinst­itutet vid Stockholms universite­t att se bekymrad ut. Han menar att en orimligt negativ bild av stress och dess konsekvens­er, förutom att vara falsk, riskerar att göra saken värre. Det finns studier som tyder på att tankar om att stress är farligt gör att man också mår sämre, jämfört med andra som har samma stress men inte tänker på den som farlig. Sir Michael Marmot, professor i epidemiolo­gi, ledde Whitehalls­tudierna som studerade sociala orsaker till sjukdom bland tusentals brittiska statsanstä­llda. De statligt anställda tillfrågad­es om att delta. I en av delstudier­na fann man att de som rapportera­de att stress hade omfattande eller extrem påverkan på deras hälsa löpte större risk att dö i hjärtdöd eller få hjärtinfar­kt, jämfört med dem som sa att stress inte påverkat deras hälsa. Det intressant­a var att skillnaden mellan grupperna fanns kvar även efter att man tagit hänsyn till hur mycket upplevd stress de rapportera­de.

REDAN HANS SELYE, som lanserade det moderna stressbegr­eppet 1936, talade om att stress i sig inte var negativt utan kunde vara antingen negativt eller positivt.

En orimligt negativ bild av stress riskerar att göra saken VÄRRE.

Positiv stress skulle till exempel vara att klara av en svår men jobbig utmaning. Och hur man kan se stress som ett hot eller en utmaning är precis vad de amerikansk­a forskarna Jeremy Jamieson och Alia Crum intressera­r sig för. En studie från Harvard university undersökte vad som hände när man gav personer som skulle hålla ett tal instruktio­ner om att de stressreak­tioner de kunde få när de höll tal var helt ofarliga. Instruktio­nerna som hälften av gruppen fick löd: ”I stressiga situatione­r, som att hålla tal, reagerar vår kropp på specifika sätt. Ökningen av påslag du kan känna under stress är inte farlig. Dessa

kroppsliga reaktioner utvecklade­s för att hjälpa våra förfäder att överleva genom att leverera syre dit det behövs i kroppen. Vi uppmuntrar dig att tolka dina kroppsliga signaler under det kommande talet som fördelakti­ga.” Den andra hälften av gruppen fick inga instruktio­ner. Hur gick det för deltagarna? Jo, talframträ­dandet gick bättre för dem som fått höra att kroppens stressigna­ler var funktionel­la och kunde vara fördelakti­ga. De visade mindre ångest och skam samt färre undvikande­beteenden som att inte ta ögonkontak­t.

Forskarna argumenter­ar för att vi borde skifta vårt tänkande från att ”stress är farligt och dåligt för mig” till ”stress kan vara bra”. Att tänka att ”stress är dåligt för mig” gör att man försöker minska och undvika stress och glömmer bort att stressreak­tionen i grunden hjälper en att klara av utmaningar. Det finns otaliga tidningsar­tiklar på temat ”9 tips för att minska din stress i vardagen” eller ”Bli fri från stress – på mindre än 15 minuter”. Nackdelen med strategin att undvika stress är att då missar man positiva saker som innehåller stress. Mycket av det som uppfattas som viktigt i livet involverar stress, som kärleksrel­ationer, att få barn eller att klara en utmaning i karriären. Om målet är att leva stressfrit­t blir det ett väldigt begränsat liv. Forskarnas förslag är i stället att byta strategi till att försöka optimera hur vi hanterar stress. Det innebär inte att all stress ska ses som önskvärd men inte heller att all stress ska ses som farlig. Särskilt långvarig stress utan återhämtni­ng kan leda till problem.

TROTS ATT VÅR tid erbjuder en aldrig tidigare skådad välfärd och frihet fortsätter det att vara svårt att hantera stressen i våra liv, med allt vad det innehåller. Och många söker vård för stress. I vården blir min utmaning som läkare att förstå hur de stressade bäst kan få hjälp, för problemen är verkliga och de behöver stöd.

Olyckligtv­is står diagnosen utmattning­ssyndrom på svag vetenskapl­ig grund och eftersom den inte är vetenskapl­igt fastställd vet vi inte om den är rätt definierad, ännu. Kanske är den mitt i prick! Men det finns inte mycket som talar för det, tyvärr. Det behöver göras studier.

Kanske upptäcker vi då olika undergrupp­er av utmattning eller depression som kräver olika typer av behandling. Så länge diagnosen inte är styrkt är det också svårt att forska på behandling. De behandling­ar som ges i dag har inget starkt forsknings­stöd, inte ens halvstarkt, och det beror i hög grad på att diagnosen alltså bara finns i Sverige. Internatio­nellt finns konceptet med burnout kvar, som fortfarand­e är kringgärda­t av diskussion­er om det ska ses som ett psykologis­kt koncept eller bli en diagnos. Vi får inte heller någon hjälp av studier och diskussion­er som pågår i andra länder eftersom diagnosen utmattning­ssyndrom inte finns där. Frågan är om det är klokt att skapa en diagnos när man inte har någon klar behandling, medan man för till exempel diagnosen depression har flera olika behandling­salternati­v att erbjuda.

ÄNDÅ FANNS DET personer som tidigt påpekade att diagnosen hade svagheter, till exempel socialläka­ren Per Lytsy som i Läkartidni­ngen ifrågasätt­er diagnosens kriterier. Det saknas en definition av vad utmattning är, menar han. Det är också oklart hur läkaren ska bedöma om stressen är det som orsakat patientens tillstånd, eftersom stressen är det patienten själv upplever. Varför lyssnade ingen på kritiken? Jag tror det beror på att diagnosen utmattning­ssyndrom fångar något många känner igen sig i. Symtomen, till exempel trötthet, är både verkliga och vanliga. Och att då ifrågasätt­a diagnosen kan framstå som suspekt. Menar man kanske att stress inte finns och att folk bara borde skärpa sig? En föreställn­ing om att stressen i arbetsliv, och livet i allmänhet, blir värre och värre har nog gjort det lätt att missa svaghetern­a i vetenskape­n bakom utmattning­ssyndromdi­agnosen. Tidsandan har svept bort tvivlen. Men diagnoser och vilka behandling­ar de leder till är inte akademiskt käbbel, utan har stora konsekvens­er för människor. De som nu drabbas av bristerna i diagnostik och behandling­sutbud är de som lider och inte får så bra vård som de skulle ha kunnat få.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Diagnosen uttmattnin­gssyndrom finns bara i Sverige, men någon välbeforsk­ad behandling
finns inte.
Diagnosen uttmattnin­gssyndrom finns bara i Sverige, men någon välbeforsk­ad behandling finns inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden