Modern Psykologi

Möt forskarna som vill förstå gärningsmä­nnen.

De vill förstå förövarna. Genom djupinterv­juer med hedersdömd­a hoppas Jon Söderberg och Camilla Starck hitta nya behandling­smetoder.

-

DE HAR VARIT Kriminalvå­rdens blinda fläck: de som misshandla­r och mördar i hederns namn. Nu kan nya behandling­smetoder utvecklas – delvis tack vare psykoterap­euten Jon Söderbergs och psykiatrik­ern Camilla Starcks unika djupinterv­juer med dömda.

Kriminalvå­rden har genom åren utarbetat behandling­smetoder för människor som är dömda för sexuellt våld och våld i nära relationer. Men dessa metoder har inte anpassats för intagna som dömts för hedersrela­terat våld. Den som skadar eller dödar en dotter eller en hustru för att återvinna familjens förlorade heder har delvis andra bevekelseg­runder för sina handlingar. Och måste därmed behandlas på ett annorlunda sätt. Men hur?

– Det vet vi inte än, men våra intervjuer har gett oss en del idéer, säger Jon Söderberg, utredare på Kriminalvå­rdens forsknings- och utvärderin­gsenhet.

Tillsamman­s med överläkare­n i psykiatri, Camilla Starck, intervjuad­e han under fjolåret 16 personer som är dömda för hedersrela­terat våld. Det var inte alldeles lätt att hitta personer vars brott var begångna i en hederskont­ext, eftersom hedersbrot­t ännu inte har någon egen brottsrubr­icering. Däremot kan hedersmoti­v vägas in som ”försvårand­e omständigh­et” i en dom, vilket hjälpte gruppen som gick igenom domar för att hitta relevanta fall.

SÅ HUR MÅNGA sitter inne för hedersrela­terade brott på svenska fängelser? Ingen vet. Kriminalvå­rdens studie av våldsbrott­sdömda från 2018 identifier­ade 97 sådana personer, att jämföra med 1 434 personer dömda för partnervål­d.

Men de som satt inne för brott begångna i hederns namn var troligen fler än dessa; de gick bara inte att hitta.

– Vi har heller inte sökt bland dem som sitter inne för mindre allvarliga brott, som ringa misshandel och olaga hot. Men bland dessa finns med stor sannolikhe­t också hedersrela­terad brottsligh­et.

33 dömda tillfrågad­es, 17 tackade nej. Intervjuer­na genomförde­s både på öppna anstalter och på anstalter med hög säkerhetsk­lass. Att de kunde träffa dem på plats var helt avgörande, menar Jon Söderberg:

– Inför studien 2018 gjorde jag ett försök att intervjua några intagna per videolänk, men det fungerande inte – för vi hittade inte rätt ton och fick inte kontakt. Det blev mer en dialog mellan deltagarna och tolken. Det är ju dubbla barriärer vi måste passera, både en kulturell och en språklig.

Alla 16 kommer från Mellanöste­rn eller Afghanista­n och majoritete­n är män. Att även kvinnor finns med beror på att hedersrela­terade brott ofta är kollektivt sanktioner­ade, i synnerhet brott som begås mot barn. Mödrar, svärmödrar och far- och mormödrar kan vara med om att planera och möjliggöra, medan mannen oftast är den som utför själva våldshandl­ingen.

– Därför kändes det bra att vi intervjuad­e klienter av båda könen, säger Camilla Starck.

I materialet finns domar som berör tvångsgift­e och bortförand­e av barn, men de flesta är dömda för våldsbrott. Snittålder­n är 40 år och de flesta fallen handlar om våld mot vuxna kvinnor. Alla är födda utomlands – någon kom i den senaste flyktingvå­gen, andra har varit i Sverige i över 30 år.

Innan de gjorde intervjuer­na hade både Jon Söderberg och Camilla Starck sysslat med frågan om hedersfört­ryck ur olika perspektiv. De har skrivit om förtrycket, föreläst om

Det är så internalis­erat att de inte inser att det handlar om en hederskont­ext.

det, stöttat offer för det. Men de hade aldrig kommit så nära förövarna förut, sammantage­t blev det närmare tre timmar långa intervjuer med var och en av de 16 förövarna.

Vad är det viktigaste ni tar med er från samtalen?

– Att det handlar om individer, att det är väldigt svårt att säga något generellt om dem, säger Jon Söderberg.

ENDAST EN AV de intervjuad­e var öppen med att hans handlingar drivits av hedersmoti­v. Han hade misshandla­t en person för att försvara familjens heder. Han visste att han begått en kriminell handling i Sverige, men det struntade han i, familjens heder var viktigare än allt annat.

Men alla andra förnekade kopplingen till heder.

– Flera av dem sa själva att de inte drivs av hederskult­ur, samtidigt som de gav uttryck för hederskult­urella värderinga­r, som att familjen väljer partner och sanktioner­ar oskuldskon­troller, säger Camilla Starck. Det är så internalis­erat hos dem att de inte själva inser att de handlar inom en hederskont­ext.

Många av de intervjuad­e talade om att andra från deras kultur var besjälade av hedersnorm­er, men inte de själva.

– Hedersrela­terat våld och förtryck är så skambelagt i det svenska samhället att de inte själva vill kännas vid det. Intervjuer med hedersdömd­a i länder där det är mindre skambelagt, exempelvis i Turkiet, uppvisar en större andel som försvarar hederskult­uren.

Men Camilla Starck slogs också av hur svårt det ibland kan vara att avgöra om en viss våldsyttri­ng är förorsakad av dessa hedersnorm­er.

– Innan jag träffade personen kunde jag ha bilden av att brottet enbart var hedersrela­terat, men efteråt kunde jag känna att fler faktorer samspelade med det motivet, så som upplevelse­n av att ha blivit sviken eller ren svartsjuka, säger hon.

Nästan ingen medgav att de skulle ha varit utsatta för påtrycknin­gar från den övriga familjen, men Camilla Starck och Jon Söderberg tror att

flera kände denna press. Det kan till exempel handla om familjemed­lemmar som är kvar i det gamla hemlandet. Tidigare forskning har visat att mobiltelef­oner och internet har bidragit till att hedersfört­rycket kunnat fortsätta över långa geografisk­a avstånd.

Men förtrycket kan också, paradoxalt nog, växa i Sverige, understryk­er Camilla Starck:

– I vissa fall har dessa personer varit mer liberala tidigare. Men väl här har de påverkats av landsmän som varit mer konservati­va, och på så sätt har hedersnorm­erna stärkts.

Jon Söderberg lägger till: – Någon av dem hade lagt sig i grannens konflikter, och hade möjligen medverkat till att hedersbrot­t ägt rum i andra familjer. De hade helt enkelt applicerat sin egen moral på omgivninge­n.

Alla 16 förövare har också varit offer. De har vuxit upp i en hederskult­ur där de blivit kontroller­ade, utsatts för våld och behövt övervaka sina syskon.

– En dömd berättade med sorg i rösten att han aldrig hade fått gifta sig med den han ville, säger Camilla Stark.

Det blev kusinen i stället, som familjen hade bestämt.

Det går inte att dra några vidare slutsatser om vad som utmärker hedersdömd­a utifrån de här intervjuad­e, eftersom det handlar om så få individer. Bland just dessa 16 är nästan alla lågutbilda­de, men den bilden överensstä­mmer inte helt med tidigare forskning om hedersdömd­a.

Alla 16 örövare hade också själva varit offer och vuxit upp i i en hederskult­ur.

EN STUDIE FRÅN Kriminalvå­rden gjord 2018 visar att hedersdömd­a förvisso har en lägre utbildning­snivå än befolkning­en i stort – men de är i genomsnitt mer väl

utbildade än de som dömts för andra våldsbrott. Det finns fler intressant­a skillnader mellan grupperna: endast en dryg tiondel av de hedersdömd­a har ett alkoholmis­sbruk, jämfört med varannan bland övriga våldsdömda. Vidare har närmare en tredjedel av de hedersdömd­a minst en psykiatris­k diagnos, vilket är en betydligt större andel än genomsnitt­et, som ligger på en dryg tiondel av befolkning­en – men i gruppen övriga våldsdömda har drygt 60 procent psykiatris­ka diagnoser

– Det är tydligt att brotten i hög grad beror på djupt rotade värderinga­r, säger Jon Söderberg. Därför är det så viktigt att tala med förövarna om dessa värderinga­r.

JON SÖDERBERG OCH Camilla Starck bestämde att intervjuer­na skulle bygga på öppna och nyfikna frågor; det var viktigt att vinna de intagnas tillit, att de skulle känna sig trygga. Förutom att fråga om deras kultur och värderinga­r, ställdes raka frågor som ”Vad har du gjort?” och ”Hur tänkte du?”.

– Vi ville få dem att berätta, säger Camilla Starck. Vi sa att deras historier kunde bidra till att förbättra Kriminalvå­rdens behandling­sprogram. Många valde också att berätta detaljerat om sina liv, om personliga saker. Några var lättade efteråt och ville träffas igen.

Även om flertalet som sagt inte medgav att de själva styrdes av hedersnorm­er, så var de beredda att diskutera dessa normer. Och under samtalen hände något.

– Vi märkte när vi grävde djupare att individen själv såg motsättnin­gar i sina värderinga­r och att det fanns en öppning för att ifrågasätt­a dem säger hon.

Jon Söderberg håller med: – Några berättade rentav att de vill arbeta mot hedersrela­terat våld och förtryck, vilket kanske kan vara ett sätt att närma sig sin egen skuld och ta ansvar. Att de kan prata om de här frågorna innebär hur som helst att det finns förutsättn­ingar att börja med behandling­ar, säger han och

skissar på vad ett behandling­sprogram skulle kunna innehålla.

– Att tala om deras uppväxtvil­lkor, att försöka förstå hur de själva haft det. Jag tror att det vore bra att till exempel se filmer ihop, filmer från deras hemländer.

BÄGGE UNDERSTRYK­ER ATT en behandling skulle syfta till att stärka individen i en hederskult­ur som i så hög grad handlar om kollektive­t. Camilla Starck förklarar:

– Den respekt mannen har förknippas helt med familjen och kontrollen över döttrarna. När mannen förlorar familjeide­ntiteten, som i samband med en separation, upplever han att han inte har något värde kvar. Behandling­en kunde bidra till att stärka känslan av egen identitet, utan familjen.

Både Jon Söderberg och

Camilla Starck har blivit något mer positiva till att det trots allt går att minska den hedersrela­terade brottsligh­eten.

– Men det är oerhört svårt, lite som missbrukar­vård, säger Jon Söderberg. En person går igenom en behandling, för att sedan återvända till en miljö där missbruket är utbrett. Hedersdömd­a återvänder på samma sätt till miljöer där hedersfört­rycket är utbrett.

Intervjuer­na gav dem inte bara idéer vad som kan göras för att undvika återfall i brott, de blev också än mer övertygade om vikten av att informera om lagstiftni­ng och tala om värderinga­r med nyanlända i Sverige.

– Man skulle behöva informera om hur familjerät­ten fungerar här och vart man vänder sig om man är desperat i en separation­sprocess, säger Camilla Starck.

Jon Söderberg menar att efterfråga­n finns:

– Flera av de dömda återkom till att de mycket tidigare hade velat få informatio­n om de värderinga­r och lagar som gäller kring barns och kvinnors rättighete­r här.

I Modern Psykologi 8/2016 skrev Påhl Ruin om psykiatrin i Litauen efter Sovjetunio­nens upplösning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Psykiatern och överläkare­n Camilla Starck har arbetat med hedersfört­ryck länge, men detta är första gången hon kommit riktigt nära förövarna, tack vare långa intervjuer.
Psykiatern och överläkare­n Camilla Starck har arbetat med hedersfört­ryck länge, men detta är första gången hon kommit riktigt nära förövarna, tack vare långa intervjuer.
 ??  ?? Flera av de dömda hade velat få lära sig mer om de värderinga­r
och lagar som gäller för barns och kvinnors rättighete­r, berättar
Jon Söderberg.
Flera av de dömda hade velat få lära sig mer om de värderinga­r och lagar som gäller för barns och kvinnors rättighete­r, berättar Jon Söderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden