Modern Psykologi

Hennes mamma begick självmord.

Det har jag lärt mig

- av Jonas Mattsson ⁄ foto Magnus Ragnvid

Som journalist, talare och författare är Frida Boisen van vid att tala öppet om det mesta. Men när hennes mamma begick självmord höll hon tyst. I den självbiogr­afiska romanen

Berätta aldrig det här (Bookmark) skriver hon till slut om mammans död.

Vad har du lärt dig?

– Att bli ännu bättre på att förklara för människor omkring mig hur mycket de betyder för mig. Och att om man misstänker att någon har självmords­tankar: våga fråga, våga lyssna och våga ta det vidare om det behövs och agera.

Hur ska man agera?

– Genom att inte vara rädd att ställa frågan om man tror att någon mår dåligt: ”Har du självmords­tankar?” Jag har talat mycket med psykiatern och suicidfors­karen Ullakarin Nyberg. Hon har förklarat för mig och andra att det inte är självmords­tankarna som är farligast, utan att vara själv med dem. Då finns risken att man tror på vad hjärnan säger, som att alla omkring en tycker att man är ett stort besvär. Men då måste vi andra tränga igenom och förklara hur mycket personen betyder för oss. Det här är verktyg som alla borde ha med sig från skolan. Som barn borde vi lära oss att säga det.

Du skildrar hur dålig er relation var under många år innan din mamma begick självmord. Hur hanterar man en anhörig som mår dåligt men som man är i konflikt med?

– Jag tyckte att hon var väldigt elak mot mig. Då drog jag mig för att ringa. Jag önskar att jag hade varit bättre på att inte fokusera på elakheten, utan på att hon förmodlige­n var sjuk för att kunna säga så elaka saker. Jag önskar så att hon hade gått till en psykolog eller ringt en hjälplinje. Jag önskar så att jag inte hade gett mig. Vi hade kunnat gå tillsamman­s. Jag tror att vi skärper oss när vi har en profession­ell person med som kurerar samtalet. Då når man det som annars kommer ut som elakheter. Hon kanske egentligen ville säga att ”jag känner mig inte viktig för dig längre”, men i stället kom det ut som elaka stick.

– Jag hoppas verkligen att den här boken väcker frågan om att vi ska börja prata mer om självmord och självmords­tankar, för det är då vi kan våga söka hjälp och då vi kan rädda liv. Vi kan alla rädda liv med våra ord om vi får lite mer kunskap om detta livsviktig­a ämne.

FRIDA BOISEN Hennes mamma tog sitt liv.

 ??  ?? Ring Självmords­linjen 90101 eller gå in på mind.se Behöver du hjälp?
Ring Självmords­linjen 90101 eller gå in på mind.se Behöver du hjälp?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden