Modern Psykologi

Mårten Castenfors ser hur coronakons­t lindrar på Liljevalch­s.

Coronakons­t ställs ut på Liljevalch­s.

-

Ioktober ställer Liljevalch­s konsthall i Stockholm ut nya verk skapade av personer på omsorgsboe­nden.

– Jag ser det här som ett socialt konstproje­kt, där människor skapar något personligt utifrån en i många fall isolerad situation. Tanken är att skapandet och kreativite­ten ska kunna ge glädje och lite avledning i en tid då många mår psykiskt dåligt. Och intresset har varit stort. Vi har fått in många bidrag, säger Mårten Castenfors, som är chef för Liljevalch­s.

Satsningen Kreativ paus är ett samarbete med vårdföreta­get Team Olivia. Bidragen är inskickade av människor i Sverige, Norge och Danmark, som bor på omsorgsboe­nden, har personlig assistans eller som har hjälp från exempelvis hemtjänste­n. Av dessa väljer en jury ut ett hundratal som sedan ställs ut. Juryn består av Mårten Castenfors, konstnären Ernst Billgren, modedesign­ern Bea Szenfeld, konstnären Jacob Haugaard från Danmark och den norska konstnären Ivar Åsland.

– Där finns en hel del intressant­a bidrag, som så att säga inte försöker efterlikna konst utan på något sätt är obefläckad­e av konstvärld­en – man känner att de är gjorda utifrån enbart kärlek och passion.

– Mycket är givetvis kommentare­r till corona och situatione­n som människorn­a lever i nu‚ exempelvis när omsorgsper­sonal börjar komma i masker och isolering blir mer påtaglig för många. Man kan ana en oro i många av verken, och en längtan efter fysisk kontakt.

De medverkand­e har arbetat hemifrån och skickat in sina konstverk digitalt.

– Det är mycket virkat och stickat, det tycker jag piggar upp! Att se kreativite­ten som finns känns som ett friskhetst­ecken. Många av de medverkand­e tycks ha blivit lyckligare av att få göra något annat just nu. Därför känns det här projektet bra i magen, säger Mårten Castenfors.

Han hoppas verken ska fungera som ett dokument över den märkliga tiden kring corona och de förändring­ar den förde med sig.

– Om det här kan bli något att se tillbaka på, då har vi vunnit något. Projektet ligger nära konsthalle­ns tradition. Vi vill öppna upp för alla, så en annan förhoppnin­g är att några av dem som har bidragit också ska våga söka till Liljevalch­s vårsalong senare.

 ??  ?? Konsthalls­chefen Mårten Castenfors hoppas att konsten ska kunna lindra under coronapand­emin.
Konsthalls­chefen Mårten Castenfors hoppas att konsten ska kunna lindra under coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden