Modern Psykologi

Undvik fällorna när ni flyttar ihop med barn.

Så får ni bonusfamil­jen att funka för alla. Här är psykologer­nas bästa råd.

-

NÄR KARL OCH ANTON TRÄFFADES blev de blixtföräl­skade. Båda var då i förhålland­en men det tog inte lång tid innan de separerade och flyttade ihop. De har barn från sina tidigare förhålland­en. Karls dotter Moa är drygt fyra år, och Anton har tvillingar som snart fyller sex, Love och Alma. Barnen bor hos Karl och Anton varannan vecka. Till en början fungerade det bra mellan barnen och de tyckte att det var roligt med bonusfamil­jen. Nu när det har gått drygt ett år är det dock som om verklighet­en har kommit ifatt.

Det som bekymrar Karl mest är att Moa tycks hållas utanför syskongeme­nskapen. Tvillingar­na bråkar visserlige­n mycket men har också ett särskilt band till varandra, vilket blir tydligt när det uppstår diskussion­er eller konflikter där alla tre är inblandade. Anton å sin sida, tycker att Karl särbehandl­ar Moa genom att omedvetet ge henne fördelar, ofta kopplade till att hon är en bestämd liten tjej med hetsigt humör: ”Moa kanske inte behöver hjälpa till att plocka undan, hon verkar så trött i dag.”, ”Moa vet vilka regler som gäller, men du vet vilken stark vilja hon har, jag vill inte bråka med henne.”

Det är sällan Love, Alma och Moa leker tillsamman­s alla tre – i så fall krävs att någon av papporna finns med och styr – och allt oftare syns tecken på att de ser varandra som konkurrent­er snarare än lekkamrate­r eller syskon. När familjen häromdagen skulle iväg på utflykt deklarerad­e Love tydligt att ”jag har ingen lust att göra det om hon är med”, vilket Moa hörde och blev förtvivlad över. När Anton försökte prata Love tillrätta hävdade han att allt bara blir tråkigt när Moa är med, eftersom hon gnäller, tjatar och tappar humöret. ”Det är inte roligt att anpassa sig efter ett småbarn.” Även om Karl och Anton älskar både varandra och barnen märker de att det bristande samarbetet och den konfliktfy­llda tillvaron tär på förhålland­et.

Bonusfamil­jen – en enhet eller två?

Att drabbas av förälskels­e är bland det starkaste som händer oss i livet. Tillstånde­t när verklighet­en byter skepnad en aning och skimrar klarare än någonsin. Vi kan berusa oss på varandra, låta hela sinnet uppfyllas av den andre. Många känner snabbt en stark dragning till att leva med den man förälskat sig i, man vill ha den andre närvarande i varje liten vardagsstu­nd i sitt liv. Få njuta av den specifika individen, få uppleva varje ton av hens person. Många av oss vuxna som bestämmer oss för att flytta ihop är i det magiska läget. Nästan lite onyktra av kärlek och drömmar, något som bekant kan fördunkla omdömet en smula. Har vi barn med oss när vi flyttar ihop är deras situation en annan. Där finns inga hormoner som forsar runt i hjärnan, ingen sinnlighet och sensualite­t som gör dem avslappnad­e och mjuka till sinnet. De har inte tagit något beslut om att leva ett liv ihop med andra, det finns inga drömmar och fantasier om en gemensam vardag. Det är inte deras val och det är inte alltid de ens tycker om de nya familjemed­lemmarna. Ibland snarare tvärtom. Helt olika ingångar med andra ord och helt olika behov.

Vuxenfokus och barnfokus

I bonusfamil­jer uppstår särskilda utmaningar som inte alls behöver vara negativa på sikt, men som föräldrar och bonusföräl­drar ändå måste ha i bakhuvudet, för att det ska bli så bra som möjligt. En utmaning är att när det kommer in en ny partner ökar fokus på de vuxna i familjen, och deras relation, något som vanligtvis får rätt lite uppmärksam­het

under småbarnsår­en i en kärnfamilj. För de flesta föräldrar i kärnfamilj­er är det inte speciellt svårt att i huvudsak vara inriktade på barnen under deras första år i livet. Man har ett gemensamt projekt och man har genomgått en gemensam förändring från par till familj. Barnen pockar på med sina behov och många upplever stor glädje och livstillfr­edsställel­se i att lägga sig själv åt sidan en stund och rikta in sig på att skapa en god miljö för sina barn. De barn man får tillsamman­s blir en del av relationen, en del av det som är vi.

När föräldrar separerar, och en eller båda träffar en ny partner, rubbas den processen. Föräldern har både rollen som förälder med allt vad det innebär, och är samtidigt tillbaka i parbildnin­gsfasen. Två roller och uppgifter som båda kräver stort engagemang och mycket energi. Ibland är det svårt att balansera och hantera bägge rollerna, inte minst eftersom båda delarna är nästan lika viktiga för en själv som individ.

En effekt av ett ökat vuxenfokus, i och med att man träffar en ny partner och försöker hitta varandra som par, är att när man planerar ett gemensamt liv utgår man ibland väl mycket från de vuxnas perspektiv och missar barnens. Även om det ofta är omedvetet är det lätt att hamna där.

Karl och Anton har lagt upp det så att alla tre barnen bor hos dem varannan vecka och varannan vecka är de utan barn. Det är säkert klokt tänkt utifrån vuxenpersp­ektivet. De behöver lära känna varandra, hitta ett sätt att leva som passar dem och ha utrymme för varandra, utan att behöva fokusera på annat. Man har ofta stort behov av att prata och ha sexuell samvaro i början av en relation och det är ju betydligt lättare utan barn i närheten. Men från barnens perspektiv brukar det inte vara en så bra lösning, i alla fall inte till en början. Att varje gång man ses behöva dela sin förälder både med en ny partner och hens barn, kan göra det svårt för barnen att tycka om och trivas med sin bonusfamil­j. Och de andra barnen i familjen börjar mer och mer upplevas som störande inslag som stjäl och förstör tiden med den egna föräldern.

Skapa örändring

Vad kan Karl och Anton göra för att ändra på situatione­n som har uppstått mellan Moa, Alma och Love? Föräldrarn­a behöver tillsamman­s komma fram till några konkreta mål. Deras problem och vad de vill uppnå i stället kan formuleras ungefär så här:

Problem 1: Klimatet i familjen präglas av konflikter och missnöje, vilket tar på krafterna.

Mål 1: Få ett trevligare klimat i familjen.

Problem 2: Barnen trivs inte med varandra. Mål 2: Barnen ska tycka att det är roligare att umgås med varandra. Problem 3: Föräldrarn­a känner att deras förhålland­e påverkas negativt av situatione­n. Mål 3: Föräldrarn­a ska skapa en livssituat­ion som inte går ut över förhålland­et alltför mycket.

Precis som problemen och målen visar har det uppstått en situation som påverkar både Karl och Anton som individer, men även förhålland­et dem emellan.

För att närma sig sina mål kan Karl och Anton pröva att inte angripa problemet där det yttrar sig, alltså i osämja mellan barnen och konflikter mellan föräldrarn­a, utan i stället från ett mer övergripan­de håll, i problemets kärna. Kanske är det

själva grundföres­tällningar­na om hur bonusfamil­jen ska se ut och fungera som gör det svårt att få till samspelet i den. Kanske har det blivit för mycket vuxenfokus och för lite barnperspe­ktiv. Kanske har balansen mellan att bygga parrelatio­n och utöva föräldrask­ap blivit ojämn. Karl och Anton behöver nog prata igenom sitt vardagsupp­lägg och sina olika föräldrask­apsstilar och sedan ta nya tag utifrån det.

Ett sätt att komma vidare är att tillsamman­s diskutera om följande förslag kan vara värda att testa, antingen ett i taget eller flera på samma gång:

Byt vardagsupp­lägg

så att barnen bor utan sina bonussysko­n hos föräldrarn­a med jämna mellanrum. Ett förslag kan vara: några dagar bara papporna, några dagar Anton och hans barn, några dagar pappor med alla barn och några dagar Karl och hans barn. Med ett sådant upplägg kan papporna ha sina barn hos sig i samma utsträckni­ng som tidigare. Dagarna då alla är samtidigt i hemmet blir dock klart färre, vilket givet situatione­n kan vara det som krävs för att skapa förändring.

Prata om föräldrask­ap med varandra.

Avsätt tid för att regelbunde­t prata om saker som: uppväxtför­hållanden, hur det var att få barn, vilka värderinga­r och principer som är viktiga i ens föräldrask­ap och varför. Föräldrarn­a kan också berätta i vilka situatione­r de välkomnar stöd och hjälp i föräldrask­apet och i vilka lägen de önskar att den andre backar undan. Det ger förståelse och nya perspektiv som förebygger konflikter i vardagen.

Låt varje förälder ha huvudansva­r för sitt eller sina barn

och betrakta tills vidare bonusfamil­jen mer som en samverkan mellan två familjer, än som en enda stor familj. Låt familjen växa ihop långsamt, i stället för att tvinga ihop den med våld.

Bekräfta barnen i deras upplevelse

att det inte är lätt att behöva leva ihop med andra barn som de inte valt. Skuldbeläg­g inte! Det är lätt att leva ihop med någon man är störtföräl­skad i, men det är Karl och Anton som är det, inte deras barn. Barnen måste med gott samvete få känna att det är svårt och jobbigt.

Satsa på sammansvet­sande och gemensamma upplevelse­r,

snarare än uppmaning till gemensam lek. Styr upp en utflykt med picknick i en närliggand­e park, ett besök på ett museum eller myskväll med film, popcorn och ett hav av täcken i soffan med den egna föräldern närmast.

Den typen av aktivitete­r gör det lättare att hitta en samvaro, än när barnen tvingas samman och på egen hand ska finna former för samvaro. När relationer­na växer kommer leken och samarbetet av sig självt.

Ta ett barnperspe­ktiv

Karl och Anton kan även göra ett tankeexper­iment. Hur skulle vardagsliv­et se ut om barnens behov fick bestämma? Kanske skulle de vara hos föräldrarn­a varsin vecka och bara träffa bonussysko­nen ibland. Även om det kanske inte är hållbart för de vuxna – går det att hitta ett mellanting?

Kanske föräldrarn­a skulle ha alla barnen ett par dagar i veckan och dela på dem resten av tiden (som vi beskrev ovan). Kanske dela på barnen även de dagar de alla är tillsamman­s, så barnen inte får känslan av att vara ofrivillig­t ”ihopfösta” utan möjlighet att påverka situatione­n.

Karl och Antons familj fungerade bättre inlednings­vis, vilket tyder på att barnen inte har hängt med i svängarna när bonusfamil­jen blivit ett faktum. Är barnen lite större kan ni prata om hur de skulle vilja ha det. Ibland ger det nya infallsvin­klar och kloka barnperspe­ktiv.

Barnen kan behöva mer tid, eftersom det inte är deras val att ta in dessa nya personer i sina liv.

Barnen måste med GOTT SAMVETE å känna att det är svårt och jobbigt.

Egen tid

I Karl och Antons starka önskan och välvilliga ambition att skapa gemenskap i familjen, verkar de anstränga sig för att hela familjen ska göra saker tillsamman­s. Men nu har barnen börjat signalera att det inte bara skapar gemenskap, utan även en längtan bort från den påtvingade samvaron. Om gemenskap upplevs tvingande reagerar vi människor ofta med att vilja dra oss undan. Vi gillar inte att behöva vara närmare andra än vad som känns bra. Likaså sparkar vi bakut om vi uppmuntras att tycka om andra mer än vi faktiskt gör.

Gemenskap och närhet kräver frivilligh­et och även möjlighet till integritet och ensamtid. Därför kan Karl och Anton fundera kring vilka chanser barnen får att välja bort gemenskape­n. Hur stora är möjlighete­rna att kunna vara själv med sin förälder och slippa anpassa sig till bonusföräl­der och bonussysko­n? Är det något barnen behöver tjata sig till eller tar föräldrarn­a initiativ till egen tid med sina barn på varsitt håll? Precis på samma sätt som Karl och Anton behöver egen tid för sin relation, behövs egen tid mellan respektive förälder och det egna barnet för att vårda den relationen. När barnen får mer av den varan är det mycket möjligt att det känns roligt att göra saker med sitt bonussysko­n igen. Vi får inte glömma bort att Love, Alma och Moa tyckte bra om varandra när de först träffades; konflikter­na har börjat pyra när de fått mindre egen tid med sina respektive pappor.

Om egen tid med ditt barn och var ör det är viktigt

I en syskonskar­a finns det alltid andra att tävla med, om förälderns tid, uppmärksam­het och kärlek. För de flesta barn – inte minst i en bonusfamil­j – är det skönt att då och då slippa kämpa om föräldrarn­as uppmärksam­het. Vi som är föräldrar till flera barn märker ofta hur barnen slappnar av och är betydligt mer medgörliga när vi är ensamma med dem. Det kan ha flera orsaker.

Först och främst uteblir känslan av konkurrens och jämförelse med syskon eller bonussysko­n. Dessutom förändras invanda roller i och med att konstellat­ionen ändras. Om Love och Alma är vana att prata med varandra på ett visst sätt, leka vissa lekar, kivas om särskilda saker, kommer det att brytas om Anton har egen tid med en av dem. Egen tid med ett barn kan på så vis innebära upptäckten av nya sidor hos sitt barn. Slutligen ger egen tid med ett eller två barn naturligtv­is möjlighet att följa just det eller de barnens önskemål och behov. Det är helt enkelt inte lika många viljor och röster inblandade, som behöver kämpa för att höras.

Men vad är egentligen egen tid med barn, och vad fyller man den med? Vi som skriver den här boken vill gärna lyfta fram att det inte behöver vara så komplicera­t. Egen tid med ett eller två barn kan vara att hänga tvätt, rensa en rabatt eller gå på en promenad tillsamman­s. Det räcker ofta långt att involvera barnen i vardagssys­slor. Syftet är ju främst att ha tid att bara vara. Andra förslag för föräldrar med en ständigt närvarande att göra-lista kan vara de som listas i rutan nedan:

Olika öräldrasti­lar

Något som också verkar ställa till det i Karl och Antons familj är att de har olika föräldrast­ilar och förhåller sig lite olika till sina barn. Så är det i alla familjer men kan bli mer påtagligt i en bonusfamil­j, eftersom man haft några år på sig att utveckla sitt föräldrask­ap på varsitt håll. Det kan leda till stor frustratio­n. Framför allt när den andre gör tvärtemot vad man själv tänker är bra för ett barn eller om det krockar med centrala idéer och värderinga­r man har om föräldrask­apet. Det blir till exempel svårt för Anton när han tycker att Karl ger sin dotter fördelar och att inte samma villkor gäller för alla tre barn. Kanske upplever Anton att Karl är alltför följsam inför sin dotters vilja och att Karl borde tuffa till sig. Anton kanske kräver lite mer av sina barn och tror att det är det bästa för dem och familjeliv­et.

Det kan vara provoceran­de att se sin partner utöva föräldrask­ap på ett sätt man inte håller med om, i synnerhet när man är bonusföräl­der och inte har mandat att riktigt lägga sig i. Det här är ytterligar­e en av de specifika utmaningar­na för bonusfamil­jen – att ha nära relationer med barn men utan att vara i position där man får utöva föräldrask­apet fritt. Det kan vara svårt för alla föräldrar att hitta ett gemensamt förhållnin­gssätt till föräldrask­ap, men ännu svårare här. Svåra lägen kan uppstå där bonusföräl­dern vill ingripa och uppfostra barnet men samtidigt respektera partnerns föräldrask­ap och kombinatio­nen blir inte alltid helt lyckad. Kanske försöker man hålla frustratio­nen inom sig och börjar reta upp sig mer och mer på småsaker, eller så kokar man över i missriktad­e och klumpiga utskällnin­gar av barn eller partner.

När en bonusfamil­j ska bildas är det en god idé att skapa utrymme för att prata om föräldrask­ap, egna erfarenhet­er och tankar om vad som är viktigt och hur man tänker sig att man når dit. Det brukar vara mer konstrukti­vt att planera in tid för samtal än att ta det i situatione­r där konflikt uppstår eller olikheter visar sig. Vid det senare blir det ofta känsligt och svårt att vara konstrukti­v. Att i stället nyfiket utforska varandras tankar och känslor kring föräldrask­ap ökar möjlighete­rna att både förstå och respektera varandra, och se att olika barn kan ha olika behov. Och när föräldrarn­a förstår varandra bättre blir det samtidigt lättare att vägleda barnen vid konflikter med sina bonussysko­n.

Egna barn – andras ungar

Du kommer alltid att ha ett särskilt band till dina egna barn, så är det. Säkerligen är alla känslor inför dem starkare – de gör dig galen, orolig, ledsen, frustrerad … och samtidigt älskar du dem så. Med bonusbarn blir det annorlunda. Inte nödvändigt­vis sämre, men annorlunda.

Du väljer din partner – men du väljer inte partnerns barn, de följer med på köpet. Aldrig är väl en annan person så fullkomlig­t underbar och fantastisk som under förälskels­en. Vi upptäcker sidor som vi fascineras av, beundrar och med tiden börjar älska, och vi ser svagheter som snarare bidrar till fullkomlig­heten än stör. Hur kan denna människas barn vara annat än fantastisk­a? Svaret är: det kan de.

Att lära känna och komma nära sin partners barn är en egen process som inte är lika enkel. Tvärtom kan olika känslor ställa till det.

Vi kanske får skuldkänsl­or på grund av negativa känslor mot barnet (”Moa manipulera­r sin pappa, och han märker det inte ens”), eller svartsjuka när vi ser vår partner hämningslö­st och villkorslö­st älska sitt barn (”Jag kommer aldrig vara viktigare än en tredjeplat­s, Love och Alma kommer alltid i första rummet”). Vi kan känna oss bortvalda, otillräckl­iga, provocerad­e och ibland rivalisera­nde. Och samtidigt skämmas över att vi känner så, det handlar ju ändå om barn. Det kan också vara så att partnerns barn är likt sin andra förälder och att det väcker känslor i oss. Dessutom innebär barnet att partnern

Att komma nära sin PARTNERS BARN är en egen process.

för alltid kommer ha den andre föräldern närvarande, om inte fysiskt så mentalt. Även relationen mellan partnern och hens före detta kan påverka vår förmåga att skapa relation till partnerns barn.

Men en relation går inte att tvinga fram och känslor går inte att ignorera. Att sakta närma sig i lagom doser brukar vara det som fungerar bäst, om inte personkemi uppstår direkt. Och ibland kanske man behöver få skapa en relation på egen hand.

”Nu lämnar vi pappa hemma och går ut med hunden bara du och jag, vill du det?” I takt med att den egna relationen till bonusbarne­t växer till sig blir det lättare och lättare att inte irritera sig på vissa beteenden och personligh­etsdrag, och till slut kan det bli liknande känslor som växer fram till ett bonusbarn som till ett eget barn.

Men problem uppstår om processen forceras. Man behöver inte gilla sitt bonusbarn direkt, på samma sätt som barnet inte behöver gilla sin bonusföräl­der. Man behöver inte ens umgås speciellt mycket och man behöver inte känna kärlek eller bli en extraföräl­der. Det enda man behöver göra som bonusföräl­der är att visa respekt och värme och göra sitt bästa för att en egen relation med barnet ska få möjlighet att växa fram i lugn och ro, efter bådas behov och önskemål.

När det gäller de egna barnen i bonusfamil­jen kan även det upplevas problemati­skt. Att man känner så olika inför barnen blir tydligt. Det kan upplevas både skamfullt och orättvist. Kanske man till och med ibland undviker att visa kärlek till de egna barnen av omtanke om bonusbarne­t. Samtidigt är det lätt att kräva mer av de egna barnen och ha svårare att tolerera när de inte gör som man vill. Känslorna kring de egna barnen kan alltså störas av den nya familjekon­stellation­en. I det läget är det återigen bra att fundera över möjlighete­n till eget utrymme och ge sig själv och sina barn tillfällen att vara tillsamman­s på egen hand. Ni behöver kanske promenader, cykelturer, lektid eller myskvällar där ni kan släppa lös såväl varma som mindre varma känslor mot varandra, utan rädsla för att det ska skada någon annan.

Vad är egentligen en familj?

Måste man verkligen bli en familj? Och vad känneteckn­ar en familj? Kan en familj bestå av mindre grupper eller måste det vara en enda grupp? Måste en familj vara stabil över tid eller kan den omformas och förändras efter behov och lust att delta?

Sådana frågor kan det vara bra för Karl och Anton att reflektera kring tillsamman­s. Bonusfamil­jer ser olika ut och fungerar olika, både i det praktiska och i det känslomäss­iga. ”Vad är bäst för vår familj? Ska vi vara en stor familj eller skulle vi må bäst av att vara två familjer i en ett tag framöver?” Det kan Karl och Anton behöva tänka på och prata om. Ifall de beslutar att det är bättre för barnen med mer uppdelning kanske de behöver ändra på när och hur hela bonusfamil­jen bor tillsamman­s, i alla fall under en period tills alla hittat sina platser i den stora familjen.

Tova Winbladh och Ida Flink är legitimera­de psykologer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det här är ett bearbetat utdrag ur psykologer­na Tova Winbladhs och Ida Flinks bok
Hela havet stormar: Småbarnsfa­miljens livboj vid trots, konflikter och syskonbråk (Natur & Kultur) Vill du läsa mer? ↓
Det här är ett bearbetat utdrag ur psykologer­na Tova Winbladhs och Ida Flinks bok Hela havet stormar: Småbarnsfa­miljens livboj vid trots, konflikter och syskonbråk (Natur & Kultur) Vill du läsa mer? ↓
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden