Modern Psykologi

Risker är nödvändiga

-

Jag är ingen svampperso­n. Men när en kompis och kollega nu skrivit en bok om svampar så bad jag honom att signera ett exemplar till den enda person som jag faktiskt plockat svamp med i vuxen ålder. Som dedikation skickade Jesper med ett gott råd: ”Ta inga onödiga riskor i svampskoge­n.”

Oavsett ordvitsen så är det sant att svampplock­ning inte är riskfritt. Och det är det inte heller att leva. Det har sagts förr. Ofta är ju livsglädje förenat med risk. De där hisnande sekunderna när du kastar dig ut från en klippa ner i vattnet. Den trevande handen vid i en första kärleksful­l beröring. Att säga upp dig från jobbet för något annat, som du inte riktigt vet vad det är. Det är när vi riskerar att förlora något som det också finns något att vinna.

Jag vet att exemplen ovan är risker som kommer inifrån, som vi själva skapar. Men det är också risker som livet skulle vara så mycket fattigare utan.

På sidan 46 skriver Maja Lundbäck om risker som vi inte kan påverka lika mycket. Det handlar om hur vi förhåller oss till smittorisk­en under covid-19pandemin, men även om hur människor reagerade under en politiskt turbulent och våldsam tid i Burkina Faso.

En slutsats därifrån var att många blir mer riskbenägn­a efter att ha utsatts för en allvarlig fara, något som kan ha att göra med att de upptäckt att de hade något att vinna på de risker de kanske tvingades att ta. Till exempel fick kvinnor i Burkina Faso mer framtidsho­pp och såg ett mindre patriarkal­t samhälle hägra bortom krisen.

Nu är politiska våldsamhet­er så klart inte helt jämförbara med en pandemi, men något som vi kanske kan lära av coronan är att sortera bland riskerna. Så att vi inte tar några onödiga risker, men heller inte begränsar våra liv i onödan.

Och vad är en mer coronasäke­r aktivitet än att gå ut i svampskoge­n i höst, gärna efter att ha läst Jesper Nyströms Svamparnas planet (Bonnier fakta) eller någon annan svampbok. I svåra tider kan naturen dessutom fungera som tröst, ett ämne som du kan lära dig mer om i Sara Hammarkran­tz reportage på sidan 18.

God läsning!

 ??  ?? Det blir inget vidare liv om vi aldrig tar några risker, konstatera­r Jonas.
Det blir inget vidare liv om vi aldrig tar några risker, konstatera­r Jonas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden