Modern Psykologi

Kan man få vara gravid i fred?

-

Jag har den senaste tiden blivit medveten om hur viktigt det tydligen är att komma i form efter graviditet­en. Detta har kommit till min kännedom innan min egen graviditet ens är avslutad, i och med all riktad reklam i sociala medier. Mitt eget fel kan tyckas, eftersom jag envisas med att googla förlossnin­gsinfo och gulliga bebiskläde­r. Vad jag däremot inte googlat är hur man blir av med ”mammakilon­a”, vilket alltså ändå dyker upp i mina flöden. Om en kvinnas kropp inte ens kan få frodas i fred när den skapar ett nytt liv, när ska den då få vara ifred? Aldrig, är väl svaret, och det är så tröttsamt.

Det är ingen nyhet att kvinnokrop­pen alltid setts som något som ska tuktas, inte heller att reklam riktad till kvinnor spelar på ett smalhetsid­eal och på att förmedla en känsla av skam inför den runda, livsnjutan­de (ja, livsgivand­e) kroppen. Och trots att jag på ett sätt älskar att min kropp numera är misstänkt lik Grodan Bolls – så skulle jag ljuga om jag sa att jag inte kollat på före och efter-bilderna som dyker upp på Instagram och känt en oro inför den långa ”resan tillbaka”.

EN VEDERTAGEN MODELL när man talar om kroppsuppf­attning, särskilt bland unga, är den tredelade inflytande­modellen. Den pekar på tre grundfakto­rer för påverkan: föräldrar, jämnåriga och medier. Goda familjeför­hållanden och bra relationer till jämnåriga skapar en bättre motståndsk­raft, resiliens, mot negativa jämförelse­r i sociala medier.

MEN OM INTE ens jag, som vuxen och dessutom med ett jobb där jag dagligen läser om hur jag kan bygga upp min resiliens, kan stå emot – hur är det då för yngre? Hur lätt är det för dem att låta bli att jämföra sig? Och hur är det för dem som inte har en grundtrygg­het eller möjlighet att bygga upp den? Jag vet inte. Men det vi faktiskt vet är att en stor del av alla unga rapportera­r missnöje med den egna kroppen, samt att ju mer tid tjejer i tonåren lägger på utseendere­laterade medier, desto mer negativ kroppsuppf­attning har de. Det är svårt att säga exakt hur starkt sambandet är, och diskussion­en om mediers påverkan är därför inte samstämmig, men heller inte oviktig. Alla (kvinnor) med en mobil utsätts nämligen för jämförelse­r och ouppnåelig­a kroppsidea­l – oftast varje dag, och oftast utan att ha bett om det.

 ??  ?? De sociala mediernas kroppshets dyker upp i nya former efter att Karin googlat bebiskläde­r.
De sociala mediernas kroppshets dyker upp i nya former efter att Karin googlat bebiskläde­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden