Modern Psykologi

Vem borde egentligen vara chef?

-

De som borde vara chefer blir det inte. Så sa en vän till mig i ett samtal om hierarkier på jobbet. Hon ansåg att det på hennes arbetsplat­s var brist på ledare som på allvar var intressera­de av att hjälpa andra och driva gruppen framåt utan egen vinning som främsta mål. Berättelse­n om den ”psykopatis­ka chefen” känns som en klassiker i sammanhang­et, vad man nu menar med det – kanske människor med lägre grad av empati och större benägenhet att göra vad som helst för att få sin vilja igenom. ●m dessa personer är överrepres­enterade bland chefer ska jag dock låta vara osagt – men oavsett så bjuder artikeln på sidan 20 på intressant läsning i ämnet. Där skriver två svenska psykologif­orskare om en ny ledarteori baserad på etik, omtanke och medlidande, i stället för narcissism, machivelli­anism och psykopati – som de menar varit förhärskan­de drag hos chefer och tidigare setts som bra ledaregens­kaper. Det är upplyftand­e läsning som visar på varför just dessa ”ljusa ledaregens­kaper” kan vara vägen framåt.

I DETTA NUMMER BJUDER vi på ett gäng boktips – håll till exempel utkik efter psykologen Tor Wennerberg­s kommande bok Kärnan i vår mänskliga natur. Vi bjuder på ett utdrag ur den på sidan 34.

Och så får du boktips om allt ifrån män och sex – signerad psykoterap­euten och psykologen Malin Drevstam, på sidan 65 – till en rad tips på böcker om barndom på samma uppslag. Där skriver vi även om psykiatern Lotta Borg Skoglunds senaste bok om att leva med adhd som vuxen och hur det är att få en diagnos senare i livet.

Lotta Borg Skoglund är också en av talarna på vårt event Hjärndagen den 10 november i Stockholm. Detta är en uppskattad dag om hjärnforsk­ning som vi arrangerat tillsamman­s med Forskning & Framsteg i över tio år. Andra talare är bland andra rättspsyki­atern Katarina Howner som pratar om psykopati och Torkel Klingberg som är professor i kognitiv neuroveten­skap och föreläser om AI och lärande. Jag garanterar att det blir en underhålla­nde och lärorik dag, så boka din biljett på hjarndagen.se!

Väl mött och god läsning!

 ?? ?? I motsats till det mörka ledarskape­t, där själviskhe­t och omoral dominerar, menar forskare att det ljusa ledarskape­t, där empati och medlidande är centralt — är vägen framåt.
Håller du med? ↓ Åter‍ koppla till mig: karin@ modern‍ psykologi. se.
I motsats till det mörka ledarskape­t, där själviskhe­t och omoral dominerar, menar forskare att det ljusa ledarskape­t, där empati och medlidande är centralt — är vägen framåt. Håller du med? ↓ Åter‍ koppla till mig: karin@ modern‍ psykologi. se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden