Modern Psykologi

Kan jag ha GAD?

-

? Hej, jag är en tjej som går i 1:an på gymnasiet. Jag oroar mig för nästan allt som går att oroa sig för. Att jag inte ska klara skolan, att jag aldrig kommer få ett jobb, aldrig kommer träffa nån att bli kär i, att världen är hemsk, isarna smälter, att människor är så ensamma och att världens ledare är galna. Det känns som om jag väntar och förväntar mig katastrofe­r hela tiden. Ibland känns allt bara så meningslös­t. Är det världen som är så hemsk eller är det fel på mig? Jag har kanske GAD?

Ida, 16 år

Det låter som om din ! oro påverkar dig mycket och jag förstår att det känns tufft. Det betyder inte att det är något fel på dig, utan vi är helt enkelt olika när det kommer till hur lätt vi oroar oss för saker.

●ro är en oundviklig del av alla människors liv och kan också hjälpa oss genom att se till att vi förbereder oss för saker som kan vara utmanande. Det är alltså i sig inget fel på att oroa sig, men det känns självklart jobbigt om oron tar över för mycket.

Många andra människor oroar sig för de saker du beskriver. Fråga en vän eller vuxen hur det ser ut för dem. Att prata med någon i din närhet som du litar på kan göra att du får möjlighet att observera oron utifrån och problemlös­a, vilket kan göra att det känns bättre.

Förutom att vi skiljer oss åt angående hur lätt vi oroar oss så kan också annat påverka och vissa perioder i livet kan vara särskilt sårbara. En sådan period är tonåren och tiden som ung vuxen, där vi står inför många förändring­ar.

Ju mer stress vi upplever, kanske i form av olika val, stress i skolan eller i olika relationer, desto högre är risken för att vi reagerar starkare. ●m vi får för lite sömn eller har få tillfällen där vi kan ta igen oss så kan det också påverka. Motion, avslappnin­gsövningar och att se till att få tillräckli­gt med sömn kan hjälpa.

Jag vet inte om dina symtom är tillräckli­gt starka för att du skulle uppfylla diagnoskri­terierna för Generalise­rat ångestsynd­rom, GAD. För att få svar på det behövs en utredning.

●beroende av om du har GAD eller inte så tycker jag att du ska ta kontakt med skolhälsov­ården eller ungdomsmot­tagningen för att få stöd och hjälp att hantera din oro och känslan av meningslös­het som ibland uppstår.

⁄ Matilda Wurm, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden UNG

 ?? ?? Att känna sig ifrågasatt av sina svärföräld­rar kan vara otroligt tärande för den drabbade och partnerns stöd är viktigt.
Att känna sig ifrågasatt av sina svärföräld­rar kan vara otroligt tärande för den drabbade och partnerns stöd är viktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden