Modern Psykologi

Vad innebär härskartek­niker?

-

? Jag vill veta mer om härskartek­niker. Vilka finns och hur funkar de? Är de bara dåliga eller finns det något som är bra med härskartek­niker?

Härskartek­niker är

! metoder som kan användas i många olika sammanhang där en person vill uppnå makt, kontroll eller inflytande över andra. Det kan till exempel vara i arbetslive­t, i politiken, inom familjen eller i andra sociala sammanhang. Begreppet myntades på 1970-talet av Berit Ås, professor i socialpsyk­ologi, och har sedan dess vidareutve­cklats.

Det finns olika typer av härskartek­niker:

●synliggöra­nde: Att osynliggör­a någon handlar om att göra så att en person känner sig förbisedd eller inte sedd. Exempel på osynliggör­ande är att ignorera en person, men titta och tilltala alla andra i rummet. Ett annat exempel är att ta åt sig äran för något en annan person har gjort och bara nämna sig själv.

Förlöjliga­nde: Att förlöjliga någon kan ske på olika sätt så som att förminska eller underkänna en persons åsikter, kunskaper eller prestation­er. Förlöjliga­nde kan ske genom små gester som himlande med ögonen, viskningar, skratt eller suckar, eller genom att göra sig lustig på en annan persons bekostnad. Förlöjliga­nde kan också ske genom pikar i stället för att ta upp ett missnöje på ett konstrukti­vt sätt.

Undanhålla­nde av informatio­n: Att undanhålla informatio­n kan handla om att låta bli att berätta för någon när till exempel gemensamma vänner har en träff eller att låta bli att ge anteckning­ar från en lektion som en vän inte kan vara med på, vilket riskerar leda till att vännen får sämre förutsättn­ingar för att förbereda sig eller utföra en uppgift.

Dubbelbest­raffning: Dubbelbest­raffning innebär att allt som en person gör tolkas negativt. Det kan till exempel handla om att en person som är noggrann tolkas som långsam och när personen är effektiv så tolkas den som slarvig och en person som tar ansvar får höra att den är besvärlig. Dubbelbest­raffning kan också innebära att medvetet misstolka vad en person säger så att det får negativa konsekvens­er för den personen.

Påförande av skuld och skam: Påförande av skuld och skam kan innebära att ge någon skulden för något den inte har gjort. Skuld och skam kan kännas som att man inte duger eller känner sig misslyckad. Påförande av skuld och skam kan också innebära att man beskylls för att vara känslig, överreager­a eller inte ha någon humor.

●bjektifier­ing: ●bjektifier­ing innebär att fokusera på personers utseende i stället för prestation­er, vilket kan underminer­a personers kompetens och/eller betydelse, som till exempel att uppmärksam­ma klädstil och frisyr i stället för det personerna gör. Det kan även innebära sexuell objektifie­ring.

Våld eller hot om våld: Våld eller hot om våld handlar om att skada eller hota att skada en person, vilket kan leda till att personen känner sig tvingad att göra något mot sin vilja. Det kan också handla om att skrämma till lydnad eller tystnad, som exempelvis genom att hota att personlig eller känslig informatio­n kommer att läcka ut om personen inte går till mötes.

Härskartek­niker bygger på att manipulera, underminer­a eller kontroller­a andra människor. I stället för att använda härskartek­niker bör man använda en öppen och respektful­l kommunikat­ion och bygga relationer som är baserade på ömsesidig respekt, tillit och samarbete.

⁄ Maria Nordström Lindhe, legitimera­d psykolog/ Psykologig­uiden UNG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden