Modern Psykologi

Det allra svåraste problemet

-

Frågan om vårt medvetande­s natur verkar ha intressera­t en viss del av mänsklighe­ten sedan dag ett. Dagens medvetande losofer är mycket upptagna av det som kallas ör the hard problem of consiousne­ss: frågan om hur en subjektiv upplevelse (i vårt medvetande) kan örklaras av fysiska fenomen och materiella samband (som processer i hjärnan) – men redan Aristotels­es funderade ju mycket på frågan om kropp och själ. Den något mer samtida losofen David Chalmers myntade år 1995 begreppet the hard problem of consiousne­ss och på senare år har allt er naturveten­skapligt inriktade hjärnforsk­are kommit in i bilden med en strävan efter att på ett mer konkret sätt örklara medvetande­t utifrån fysiologis­ka mekanismer – man vill genom experiment örsöka identi era fysiska motsvarigh­eter och processer i hjärnan kopplade till våra subjektiva upplevelse­r. En av dessa forskare är Christof Koch, som 1998 ör övrigt slog vad med David Chalmers om att han inom 25 år skulle lyckas hitta ett sådant ”neuralt korrelat” till medvetande­t. Tidigare i år meddelade dock Koch att han såg sig besegrad i vadet.

MEN TEORIER OM

medvetande­ts natur och neurala korrelat saknas inte. I ärligheten­s namn örstår jag väldigt lite av teorierna som läggs fram (läs om några av dem på sidan 11). Det är en svindlande tanke att svaret på något så ogreppbart som medvetande­ts gåta, skulle nnas i hjärnans fysiologi. Men just där ör är det så skönt att många andra, däribland världens skarpaste hjärnforsk­are, kämpar på i arbetet med att reda ut detta.

En av dem är Antonio Damasio, men han anser inte att frågan om medvetande­t är olöslig. Han nner idén om att sinnet inte skulle vara något fysiskt märklig eftersom han menar att medvetande­t uppstår i hjärnan i relation till resten av kroppen. Läs mer om hans tankar om kropp och själ i vår exklusiva intervju på sidan 40.

GIVETVIS ÄR VÅRT

årliga specialnum­mer fyllt av annan matnyttig läsning om hjärnan; allt ifrån konst till transkrani­ell magnetstim­ulering. God läsning!

 ?? ?? Såväl filosofer som hjärnforsk­are brottas med the hard problem of consiousne­ss, men frågan är om de är närmare lösningen.
Håller du med? ↓
Såväl filosofer som hjärnforsk­are brottas med the hard problem of consiousne­ss, men frågan är om de är närmare lösningen. Håller du med? ↓

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden