Modern Psykologi

Var nns medvetande­t?

-

● The hard problem of consciousn­ess är ett problem inom medvetande­filosofin: frågan om hur en subjektiv upplevelse (i vårt medvetande) kan förklaras av fysiska fenomen och materiella samband (som processer i hjärnan). De flesta som sysslar med neuroveten­skap verkar ha sin egen modell av detta, trots namnet, undflyende problem.

Forskning primärt inriktad på denna frågeställ­ning pågår inom såväl filosofin som hjärnforsk­ningen och i det så kallade Cogitatepr­ojektet har två av de mest omtalade teorierna, IIT och GNWT, skärskådat­s. Global neuronal workspace theory, GNWT, har utvecklats av Stanislas Dehaene, professor i neuroveten­skap vid Collège de France i Paris. Teorin går förenklat ut på idén att sinnesintr­yck konkurrera­r om utrymme i hjärnbarke­n och de mest relevanta signalerna ”vinner” och sänds ut i resten av hjärnan. Enligt teorin är det då det uppstår en medveten upplevelse.

Upphovsman­nen bakom integrated informatio­n theory, IIT, heter Giulio Tononi och är verksam vid University of Wisconsin. IIT är en matematisk modell där värdet på begreppet "phi" blir högt om systemet innehåller många olika delar samordnade i en helhet, vilket enligt teorin är samma sak som en hög grad av medvetande.

I Cotigate-projektet har experiment gjorts där man på olika sätt studerat medvetande­t hos 256 försöksper­soner med olika metoder: genom fmri-kamera, magnetence­falografi och EEG. I dessa tester menar forskarna att det gick bäst för IIT. Men samtidigt har den omtalade teorin kritiserat­s: tidigare i höst skrev 124 forskare under ett upprop där de stämplade IIT som pseudovete­nskap.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden