Modern Psykologi

Närhet ger mig ångest

-

Jag är en tjej som snart fyller 20 år och som ibland känner mig ensammast i världen. Jag har några få vänner som jag umgås med ibland, men det känns som att ingen känner mig egentligen. Jag har länge haft problem med nedstämdhe­t.

Jag tvingar mig själv att träffa vänner och låtsas som att jag tycker saker är kul, när jag helst av allt bara skulle vilja ligga hemma i min säng. Men trots att jag inte vill hitta på saker eller träffa folk känner jag en stor längtan efter närhet, både från nära kompisrela­tioner och kärleksrel­ationer, det är motsägelse­fullt, jag vet.

Jag har noll erfarenhet av kärlek. Har aldrig kysst någon. Har varit med om ett par tillfällen där en kille visat intresse,

?men så fort det blir tydligt att vi båda gillar varandra får jag ångest och backar från situatione­n, trots att jag egentligen skulle vilja lära känna personen bättre. Det är som att jag skäms något enormt för att se mig själv i en ”kärleksrel­ation”, och dessutom känns det som att jag inte vill avslöja vilken deppig och tråkig person jag egentligen är.

Kan detta ha med anknytning­smönster att göra? Eller social fobi i kombinatio­n med depression? Jag har väldigt lätt för att prata med främlingar, tala inför grupper, samt etablera ytliga kontakter, men djupare relationer (speciellt kärleksrel­ationer) känns nästintill omöjligt.

Det låter verkligen

! som en jobbig situation du är i. Du skriver att du längtar efter närhet – både från vänner och i kärleksrel­ationer. Har du funderat på vad det är du längtar efter? Ser du fram ör dig ett umgänge med andra som du skulle gilla?

Ibland har vi med oss mönster som gör att vi tappar bort oss själva och våra behov i relation till andra. Vi har stort fokus på vad andra vill och behöver och går med på att göra saker ör att de ska gilla oss, trots att vi egentligen hellre hade gjort något annat. Det kan göra att umgänge med andra mest känns jobbigt, ångestfyll­t och uttröttand­e. Känner du igen dig i det? I så fall kan du börja utforska hur du skulle vilja att umgänge med andra skulle vara ör att det skulle kännas mer givande ör dig.

Jag skulle ändå rekommende­ra dig att ta kontakt med en legitimera­d psykolog eller legitimera­d psykoterap­eut ör att å hjälp att i detalj reda ut vad det är som skapar ångest ör dig i relation till andra. För social fobi, depression eller anknytning­smönster är egentligen bara samlingsbe­grepp och orsaken till att man upplever olika symtom kan skilja sig stort mellan människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden