Modern Psykologi

Kan del ner lära oss om öräldraska­p?

- KARIN SKAGERBERG

Har du hört talas om the good enough mother? Termen myntades av den brittiske barnläkare­n och psykoanaly­tikern Donald Winnicott på 1950-talet och syftar till modern som är ”tillräckli­gt bra” ör sitt barn. Hon är, menar Winnicott, inte perfekt utan begår misstag och visar sig mänsklig ör barnet – men är alltid uppmärksam på barnets behov och när det är litet svarar snabbt på dess signaler. När barnet blir äldre kan mamman ge det mer utrymme att hantera situatione­r på egen hand men ständigt

nnas närvarande som en trygg hamn när detta behövs. Winnicott baserade mycket av sina teorier på relationer­na han som barnläkare observerat mellan mammor och deras barn. Enligt Winnicott är det just den operfekta, vardagliga kontakten med öräldrarna som hjälper barnet att utvecklas.

Psykologen och psykoterap­euten Allan Linnér liknar del ner vid the good enough mother och menar att del ners terapeutis­ka inverkan på människor kan ha att göra med att de är som tillräckli­gt goda öräldrar, som nns vid ens sida som ett stadigt sällskap och puƒar på en när det behövs. Det han i sin tur kallar ör del nmänniskor är således människor vi har runt oss med just denna lugnande eƒekt – och de behöver inte vara våra öräldrar. Låter det Ÿummigt? Läs Allan Linnérs text på sidan 52 så ska du se att det är mindre Ÿummigt än du tror.

EN ANNAN OFLUMMIG text om öräldraska­p, och var ör det som låter så enkelt är så svårt, hittar du på sidan 20.

Och snälla missa inte vårt stora porträtt av en personlig favorit, Åsa Nilsonne, psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi. Det hittar du på sidan 38.

GIVETVIS INNEHÅLLER årets örsta nummer en text om nyårslöfte­n – och hur du bäst håller dem. Mycket handlar om att odla sin grit, alltså beslutsamh­et och konsten att inte ge upp. Men kanske är det dags att slänga in ordet quit i mixen – det kan nämligen vara lika viktigt att veta när det är dags att ge upp ett mål (och därmed bana väg ör det som är viktigt på riktigt). Tips på vägen hittar du på sidan 30. God läsning!

 ?? ?? En "delfinmänn­iska" är enligt psykologen Allan Linnér en person i vår närhet som ger oss trygghet och lugn ― vem är din delfinmänn­iska?
Håller du med? ↓
En "delfinmänn­iska" är enligt psykologen Allan Linnér en person i vår närhet som ger oss trygghet och lugn ― vem är din delfinmänn­iska? Håller du med? ↓

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden