Modern Psykologi

Så kan Game of Thrones hjälpa

-

● De flesta av oss har väl en favoritkar­aktär i en bok eller en film, och kanske har relationen till karaktären gjort det svårt att lägga ifrån sig boken. Men för människor som känner sig ensamma är den känslan extra stark. Så stark att de till och med ser på fiktiva karaktärer som nära vänner. Det menar i alla fall de amerikansk­a forskarna bakom en studie där 19 Game of Thrones-fans varit försöksper­soner. När studien genomförde­s var den sjunde säsongen av den populära tv-serien igång i USA. Försöksper­sonerna fick fylla i enkäter för att mäta hur ensamma de var och fick därefter i uppgift att tänka på dels nio karaktärer i Game of Thrones, dels på nio bekanta verkliga personer. Forskarna studerade personerna­s hjärnaktiv­itet under uppgiften med hjälp av magnetkame­ra. I sin analys av hjärnavbil­dningen fokuserade forskarna på mediala prefrontal­cortex (MPFC), vars aktivitet bland annat kopplats ihop med tankar på oss själva och tankar på andra människor.

Hos de minst ensamma försöksper­sonerna observerad­es två olika typer av aktivitet i MPFC en typ när de tänkte på riktiga personer och en annan typ av aktivitet när de tänkte på de fiktiva karaktärer­na. Hos de mer ensamma försöksper­sonerna var gränsen inte lika tydlig utan samma typ av aktivitet observerad­es oavsett vem de tänkte på. Den typ av aktivitet som noterades när försöksdel­tagarna tänkte på sig själva var mer lik den aktivitet som observerad­es när de tänkte på en vän - men även den skillnaden var mindre hos de ensamma deltagarna. Resultaten kan peka på att ensamma personer har en tendens att inkorporer­a fiktiva karaktärer mer i den egna identitete­n, menar forskarna.

Lär dig mer om psykologis­ka begrepp och teorier på vår webb under vinjetten Psykologis­kolan. modernpsyk­ologi.se

Vi ser ett växande behov av mer individanp­assade behandling­ar för såväl missbruk och beroende som mången övrig psykisk problemati­k. Grunden till ett drogberoen­de och ångest kan ligga i såväl psykisk ohälsa, till exempel funktionsn­edsättning, som i kriminalit­et, trauma eller sociala svårighete­r på flera plan.

Med cannabis högst på listan över vanliga droger och en mer intensiv användning av även annan narkotika finner vi det angeläget att vården som erbjuds har flera strängar på sin lyra. I dagsläget tvingas vårdperson­al se på när mindre effektiva behandling­sinsatser ordineras för att kunna slussa patienten vidare. Det handlar om pengar men det borde egentligen handla om människor.

Vi på Bergströms vill öppna upp för en bättre gemensam grundsyn. En grund byggd på matchning. Där probleminv­enteringen ska innehålla så mycket mer än den gör idag för att ge en bredare förståelse och en tydligare prognos för den enskilda patientens möjlighet till läkande och lindring. Vi vet att bättre behandling­ar kan ges utan högre kostnader.

När yrket A-terapeut blir basutbildn­ing för beroendebe­handling kan kostnadern­a sänkas, kvalitén öka, människors lidande minska och de för tidiga dödsfallen bli färre!

Låt oss skapa denna möjlighet tillsamman­s med dig!

 ?? ?? För människor som känner sig ensamma verkar karaktärer i film och serier kunna te sig mer verkliga.
För människor som känner sig ensamma verkar karaktärer i film och serier kunna te sig mer verkliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden