Modern Psykologi

Barns personligh­et

-

Även om öräldraska­pet är livsviktig­t kan uppväxt örhållande­n påverka barn olika mycket, därav begrepp som orkidébarn (som behöver speci ka omständigh­eter ör att utvecklas optimalt) och maskrosbar­n (som är mer robusta och blommar trots svåra uppväxtvil­lkor). Dessa begrepp är örstås örenklinga­r av verklighet­en, men det är tydligt att barn är olika sårbara ör påfrestnin­gar. Det görs alltmer forskning kring samspelet mellan arv och miljö, gener och uppväxtörh­ållanden. Den senaste tidens forsknings­rön visar även att miljön kan örändra hur våra gener uttrycks, så kallad epigenetik. Medan vissa genvariant­er är mer känsliga ör miljöns påverkan är andra gener mer robusta och inte lika påverkbara.

Kan vi påverka personligh­eten hos våra barn?

Människor har alltid varit lockade av att kategorise­ra och örenkla det mänskliga beteendet ör att örstå eller kontroller­a det. Alltifrån stjärnteck­en till ärgindelni­ngar används ör att ge svar på vilka vi egentligen är. Den teori som har mest stöd i forskninge­n har öljt med sedan 1950-talet och kallas ör Femfaktorm­odellen eller The big 5. Enligt denna öds vi med olika grad av fem egenskaper som är hyfsat stabila över tid och situatione­r:

● Fantasi (ny ken, kreativ, kvicktänkt)

● Samvetsgra­nnhet (ordningsam, noggrann, ambitiös, uthållig)

● Extroversi­on (social, pratsam, optimistis­k, energisk, självsäker)

● Tillmötesg­ående (hjälpsam, vänlig, omtänksam, samarbetsv­illig)

● Neuroticis­m (lättretlig, ängslig, självmedve­ten)

Vi har alla olika mycket av dessa personligh­etsdrag, men det nns vissa ramar som är genetiska och svårare att påverka.

En del personligh­etsdrag kan utmana oss som öräldrar i större utsträckni­ng, särskilt om de krockar med vår egen personligh­et. Vissa öräldrar år helt enkelt jobba hårdare än andra. Samtidigt kan det som upplevs jobbigt och utmanande att hantera hos ditt barn vara en styrka i en annan situation. Envishet kan till exempel göra att situatione­r hemma blir svåra och kan också hjälpa ditt barn att nå viktiga mål som att klara av skolan eller träna frisparkar till perfektion.

Vad kan du påverka?

Vår egen och våra barns personligh­et sätter ramarna ör öräldraska­pet, liksom vår livssituat­ion. Svårighete­r med ekonomin, en dålig arbetssitu­ation, stress eller ohälsa kan örsvåra öräldraska­pet. Dessa faktorer, precis som din och ditt barns personligh­et, kan vara svåra att örändra. Något du däremot kan påverka är hur du bemöter ditt barn och det är här du kan göra störst skillnad.

 ?? ?? Tålamod är det svåraste vad gäller föräldrask­apet tycker pappa John.
Tålamod är det svåraste vad gäller föräldrask­apet tycker pappa John.
 ?? ??
 ?? ?? Det bästa med att vara fem år
är att man får börja skolan snart enligt Hedvig. Då är man stor på
riktigt.
Det bästa med att vara fem år är att man får börja skolan snart enligt Hedvig. Då är man stor på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden