Modern Psykologi

Kan autism gå i arv?

-

?Min pappa som jag inte vuxit upp med har autism fick jag just veta, och nu undrar jag om jag också har autism? Hur vet en att en har autism? Och vad kan en göra åt det, i så fall?

Tack ör din fråga.

!

Ärftlighet spelar roll ör att å autism, men exakt hur stor roll är svårt att säga. Tidigare forskning uppskattar att ärftlighet­en ligger mellan 60 och 90 procent. Det betyder att man inte själv måste ha autism ör att ens ena örälder har det, men att sannolikhe­ten är högre än om det inte var så. Andra faktorer, som att ödas ör tidigt eller råka ut ör syrebrist vid ödseln, kan också påverka att man år autism.

Hur vet man då om man har autism? Autismspek­trumtillst­ånd (AST) ser olika ut ör olika personer. Om man har autism kan man ha svårt att:

● Skaƒa vänner.

● Förstå hur andra tänker och känner.

● Förstå vad andra menar.

● Titta den man pratar med i ögonen.

Det är också vanligt att man tycker och känner annorlunda än andra, till exempel att:

● Man har något starkt intresse som man gärna vill prata om eller lägga mycket tid på.

● Det känns jobbigt med örändringa­r, till exempel börja på en ny skola eller gå från helg till vardag.

● Det känns viktigt att göra saker på ett visst sätt eller i en viss ordning.

● Vissa ljud eller lukter känns obehagliga.

● Viss mat eller konsistens smakar konstigt.

Om du känner igen dig i Ÿera av punkterna på listan och att det varit så, så länge du kan minnas, kan det röra sig om autism. Om detta ställer till med problem ör dig och du vill ta reda på om du har autism eller inte, så börja prata med någon på skolan (en lärare eller elevhälsan). De kan dels hjälpa dig så att skolarbete­t och kontakten med andra elever fungerar bättre, dels hjälpa dig och dina öräldrar att vända er till Barn- och ungdomspsy­kiatrin (BUP) ör att å en neuropsyki­atrisk utredning. Är du över 18 år och inte har kontakt med psykiatrin vänd dig istället till din

vårdcentra­l ör att lyfta dina funderinga­r på autism.

 ?? ?? /Jon, 19 år
⁄ Rebecca Grudin/ legitimera­d psykolog, psykologig­uiden UNG
Sannolikhe­ten att
få en autismdiag­nos ökar om ens förälder har det, men många andra faktorer
spelar in.
/Jon, 19 år ⁄ Rebecca Grudin/ legitimera­d psykolog, psykologig­uiden UNG Sannolikhe­ten att få en autismdiag­nos ökar om ens förälder har det, men många andra faktorer spelar in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden