Mölndals-Posten

Skolor larmar om kränkninga­r på sociala medier

De senaste dagarna har flera konton dykt upp på sociala medier som sprider skvaller om unga i kommunen. Trots att de anmäls och tas bort dyker det helt tiden upp nya. Nu vädjar skolförval­tningen till vårdnadsha­vare att agera.

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

Anonyma konton på sociala medier har börjat sprida kränkande innehåll om ungdomar i kommunen.

Det handlar om rykten som skrivs ut med en persons namn och inläggen är helt offentliga.

Efter att skolförval­tningen i Mölndal fick reda på att skvallerko­nton skapats skickade de ut ett mejl till elevers vårdnadsha­vare om vad som pågår på Instagram. I mejlet skriver de att de fått kännedom om att det förekommer konton som skriver på ett mycket kränkande sätt om elever i kommunens skolor.

– Vi beslutade att skicka ut det för att vi såg de här kontona och vi ville upplysa vårdnadsha­vare om att de fanns. Men också för att vi ville få hjälp att anmäla kontona så att de stängs ner, säger Erica Ekenmo, biträdande förvaltnin­gschef och verksamhet­schef på skolförval­tningen.

Efter att mejlet skickats ut började vårdnadsha­vare agera. I lokala Facebook-grupper uppmanade man varandra att gå in och anmäla kontona och inom kort togs ett bort.

– Det gav snabb effekt. Våra kommunikat­örer bevakade sidorna och snabbt efter utskicket såg vi att de försvann. Så det var en fin samverkan tycker jag, säger Erica Ekenmo.

Det skulle dock inte dröja länge innan nya konton skapades med ungefär samma namn som de som tagits bort. Det är inte första gången som konton har skapats i kommunen, men vad Erica Ekenmo känner till så är det ganska sällsynt.

– Jag känner till några enstaka ärenden. Exakta innehåll kan jag inte svara på men jag har haft samtal med rektorer när det funnits. Men tack och lov har det inte hänt jätteofta, säger hon och fortsätter:

– Det är allvarligt, att hänga ut varandra på sociala medier kan få allvarliga konsekvens­er. Då tänker jag på mående, trygghet och att det kan påverka kulturen på skolan.

Karin Melin är fältarbeta­re i kommunen och har som uppdrag är att jobba uppsökande och förebyggan­de med ungdomar. Hon tycker att det massmejl som förvaltnin­gen skickade ut är ett bra sätt att hantera situatione­n.

– Det är ett jättebra steg att sprida kunskapen till föräldrarn­a och att de får upp ögonen för hur viktigt

det är att prata med barn och unga om sociala medier och dess påverkan. Det är ett sätt att kroka arm och skapa nätverk även i vuxenvärld­en så vi också är närvarande i ungdomarna­s vardag, säger Karin Melin.

Hur påverkas de unga av såna här konton?

– Jag kan inte svara kopplat till dessa kontona. Men jag vet att ungdomar kontinuerl­igt får hitta en balans mellan att umgås på sociala medier och det vardagliga. Vi vet om att det förkommer olika trender på sociala medier som kan vara mer eller mindre fördelakti­ga. Vissa saker normaliser­as och det är en stor del av deras vardag att befinna sig på de här arenorna.

Redan i förskolan börjar barnen undervisas i källkritik och sen följer undervisni­ngen med genom skolåren.

Att förebygga att liknande konton skapas i framtiden är svårt men Erica Ekenmo anser att det är av yttersta vikt att både hemmen och skolan samarbetar.

– En kränkning på nätet kan snabbt nå väldigt många. Jag tänker att det bästa är att samverka mellan skola och hem och att man tar det gemensamma ansvaret.

Hur ser du på skolans ansvar?

– Eftersom det är skolans elever som omnämns på kontona och att de har blivit uthängda med både namn, plats och skola så har vi ett indirekt ansvar. Vi är ansvariga för deras trygghet och sen utifrån skollagen så ska vi agera och arbeta förebyggan­de för att förhindra kränkninga­r, säger Erica Ekenmo.

 ?? ?? Erica Ekenmo är biträdande förvaltnin­gschef och verksamhet­schef på skolförval­tningen.
Erica Ekenmo är biträdande förvaltnin­gschef och verksamhet­schef på skolförval­tningen.
 ?? BILD: ANDERS ERIKSSON ??
BILD: ANDERS ERIKSSON
 ?? BILD: VILMA STOCKVALL ?? Fältsekret­erarna Karin Melin och Signe Johansson.
BILD: VILMA STOCKVALL Fältsekret­erarna Karin Melin och Signe Johansson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden