Mölndals-Posten

Lokalen står tom efter körskolors sammanslag­ning

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on@molndalspo­sten.se

I över 60 år har olika körskolor huserat i lokalen på Bergmansga­tan men sedan årsskiftet har den ekat tom. Det innebär slutet för en lång tradition, på en plats dit Mölndalsbo­r vänt sig i decennier.

Sedan 50-talet har lokalen på Bergmansga­tan varit en given plats dit Mölndalsbo­r vänt sig för att lära sig att köra bil. Olika namn må ha stått på fasaden men lokalen har alltid varit förknippad med körskola. Fram tills nu.

För den som är uppmärksam så går den nedsläckta lokalen inte att missa. Sedan årsskiftet har den stått tom i väntan på nya ägare då den tidigare verksamhet­en, My driving academy, flyttat till en ny plats.

– My driving academy har gått ihop med Mårtensson­s trafikskol­or. Min uppgift som regionchef var att se över lokalbehov­et och min ambition är större och bättre lokaler på varje enhet, säger Petter Lundberg, regionchef i Göteborg för Mårtensson­s.

Det var Petter Lundberg som tidigare drev My driving academy på Bergmansga­tan. Bilskolan har nu slagits ihop med Mårtensson­s trafikskol­a, som huserar i en lokal på Södra Ågatan, men båda skolorna är fortfarand­e verksamma.

– Den 1 oktober började jag avveckla körskolan på Bergmansga­tan. Jag har haft kvar mitt kontor där men officiellt flyttade vi då. Hur har flytten gått?

– Vi lever i en digital värld med kunder som är digitala. Våra elever får sms och mejl dagen innan en körlektion och där finns till och med en karta i mejlet. Så att så länge de kan läsa så hittar de och det måste man kunna för att ta körkort, säger Petter Lundberg och skrattar.

Mölndals-Posten har vid ett flertal tillfällen rapportera­t om olika verksamhet­er som fått stänga igen då de inte längre klarar av hyrorna i Mölndals innerstad. Men det ska inte ha varit fallet gällande My driving academy.

– Allting handlar väl om ekonomi egentligen, men för mig handlade det om att jag vill bygga ut min verksamhet. Jag ville ta sista steget med digitalise­ring och appar. Skulle jag investerat själv så skulle jag få tillbaka pengarna när jag är 93 år, säger Petter Lundberg.

Enligt honom var hyran på Bergmansga­tan inte speciellt dyr och behovet av att vara verksam centralt har försvunnit i och med att de flesta hittar körskolan via internet.

– Man är inte jätteberoe­nde av att träffa personer fysiskt längre för 90 procent hittar oss via nätet och där hittar de telefonnum­mer. Sen ringer

” Det här bryter en viss tradition. I början hette det Olsson och Sjökvist och de var där fram tills 80-talet. Sen hette det Bergmansga­tans trafikskol­a och sen köpte jag det 1996.

de och bokar sin första lektion.

Vilka som tar över lokalen vet inte Petter Lundberg och i nuläget har ingen flyttat in. Om det blir en ny körskola som kan hålla igång traditione­n återstår att se men annars innebär det slutet för en era.

– Det här bryter en viss tradition. I början hette det Olsson och Sjökvist och de var där fram tills 80-talet. Sen hette det Bergmansga­tans trafikskol­a och sen köpte jag det 1996, säger Petter Lundberg.

Efter dessa år, hur känns det att inte gå till Bergmansga­tan längre?

– Jag vet inte riktigt, mitt jobb har alltid varit på kontoret eller i bilen. Jag saknar inte lokalen så mycket för jag har vännerna kvar. Jag åker fortfarand­e och handlar kläder i klädaffäre­n, ost i ostbutiken och fisk hos fiskhandla­ren. Det gör jag egentligen bara för att, säger Petter Lundberg.

 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Petter Lundberg är nu regionchef för Mårtensson­s trafikskol­a. Han var den sista att bedriva körskola på Bergmansga­tan.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Petter Lundberg är nu regionchef för Mårtensson­s trafikskol­a. Han var den sista att bedriva körskola på Bergmansga­tan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden