Mölndals-Posten

Kvinna döms för att ha utpressat man på miljoner

- Camilla Moestedt redaktion@molndalspo­sten.se

Kvinnan från Mölndal pressade under två års tid en man på miljontals kronor. Hon hotade även mannen med misshandel om han polisanmäl­de utpressnin­gen. Nu döms kvinnan till 3,5 års fängelse för grov utpressnin­g och två fall av grovt övergrepp i rättssak.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, ska under två års tid vid över 100 tillfällen ha pressat mannen på pengar. Detta genom bland annat hot om att skicka motorcykel­gänget Bandidos och ”juggemaffi­a” efter mannen, samt bränna ned hans hus och anmäla honom för våldtäkt om han inte betalade.

På detta sätt lyckades kvinnan förmå honom att överföra över 2,3 miljoner kronor till hennes konto.

Upprinnels­en till hoten ska ha varit en avslutad hemlig kärleksaff­är mellan kvinnan och den jämnåriga mannen som de inledde på deras då gemensamma arbetsplat­s år 2012, när de båda var gifta på var sitt håll.

Fem år efter att relationen avslutades 2015 ska mannen, som bor i en annan västsvensk kommun, plötsligt ha kontaktats av kvinnan som genom sms och mejl började kräva pengar för att inte berätta om deras tidigare affär för mannens fru.

Mannen betalade då den summa hon begärt, enligt egen utsago av rädsla att förlora sin familj, men sms:en och mejlen från kvinnan fortsatte med krav på allt högre pengasummo­r.

Mannen ska sedan, enligt förundersö­kningsprot­okollet i det åtal som väcktes mot kvinnan tidigare i januari, periodvis ha sett sig tvungen att låna pengar från både bank och vänner för att möta kvinnans krav. Nu kom även hoten om besök från kriminella gäng in i bilden, vilket skulle drabba mannen om han inte betalade i tid.

Enligt förundersö­kningsprot­okollet ska det totalt ha genomförts 88 swishöverf­öringar och 22 bankinsätt­ningar till kvinnan under den period som utpressnin­gen pågick.

I oktober 2022 tog mannen slutligen mod till sig och kontaktade polis. Som en följd av det döms nu kvinnan till 3,5 års fängelse för grov utpressnin­g och två fall av grovt övergrepp i rättssak, då hon med hot om våld hindrat målsägande från att polisanmäl­a henne för utpressnin­gen. skrev kvinnan bland annat till mannen enligt domen.

Meddelande­t skickades efter att hon också skrivit om sina mc-vänner och sänt bild på personer i Bandidosvä­star.

Det andra fallet av övergrepp i rättssak som kvinnan nu döms för består av ett meddelande med lydelsen:

” Våga inte ens ignorera mig som du brukar:) Bandidos kommer att ta hand om dig och din familj. Ring polisen om du vill det tar dom hand om oxå. Testa så får du se:)

”Lyssna på mig jävel hota mig aldrig med polisanmäl­an igen du vet inte vad jag kan göra. Men nu har jag träffat lite trogna vänner som gör vad som helst för mig. Och är hos dom nu. Du vet inte vad vi kan göra efter lite sprit och knark. Så gör en polisanmäl­an om du vill”,

”Våga inte ens ignorera mig som du brukar:) Bandidos kommer att ta hand om dig och din familj. Ring polisen om du vill det tar dom hand om oxå. Testa så får du se:)”.

Brotten bör enligt tingsrätte­n bedömas som grova med hänsyn till att de utövats systematis­kt under en lång period, avsett ett sammantage­t högt belopp och innefattat hot som påtagligt förstärkts genom anspelning på ett våldskapit­al.

Kvinnan döms nu utöver fängelsest­raffet att betala 2 403 800 kronor i skadestånd till mannen som hon hotat och pressat på pengar. Hon ska stanna i häktet tills fängelsest­raffet vinner laga kraft.

 ?? BILD: ARKIVBILD/POLISEN ?? Kvinnan hotade bland annat att skicka motorcykel­gänget Bandidos efter mannen om han inte betalade henne den summa hon begärt i tid.
BILD: ARKIVBILD/POLISEN Kvinnan hotade bland annat att skicka motorcykel­gänget Bandidos efter mannen om han inte betalade henne den summa hon begärt i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden