Mölndals-Posten

Bryggerier­na i Mölndal kämpar mot höga priser på el och råvaror

Den elintensiv­a produktion­en verkar inte vara det största problemet för kommunens hantverksb­ryggerier. Däremot skenande råvarupris­er – och en sjunkande efterfråga­n.

-

– Vi har dyrare inköpskost­nader för råvaror, burkar, lock och tråg. På all frakt, drivmedel, lagerhante­ring och en hel del annat, säger Peter Iwers, marknadsan­svarig på Odd

Island Brewing i Lindome.

Hans kollega Rodrigo Wilner, vd hos Oceanbrygg­eriet på Åby stallbacke, fyller i:

– I snitt handlar det om 30 procent dyrare råvaror. Och exempelvis engångsfat­en som vi använder många av, har gått upp med 100 procent, säger han.

Intresset för hantverksö­l från lokala bryggerier har vuxit kraftigt i och omkring Göteborg. I dag finns det drygt 30 bryggerier och köparna är betydligt fler på Västkusten än vad de är i exempelvis Stockholm. Men samtidigt har inflatione­n och den ekonomiska oron också påverkat hur mycket lokalprodu­cerad öl som säljs.

– I höst har vi ungefär tappat 30 procent mot vad vi sålde hösten innan, säger Daniel Svensson, bryggmästa­re och grundare av Odd Island.

Hur överlever ni det?

– Det drabbar mest oss själva eftersom vi inte har några anställda utan alla fem som jobbar här har gått in som konsulter. Det håller inte i längden men det är den verklighet vi lever i, säger Peter Iwers.

– Vi arbetar med en rätt svår produkt eftersom vi bara kan sälja till Systembola­get och restaurang­er. Till systemet kan vi inte höja priserna hur mycket som helst och till restaurang­erna kan vi inte heller höja för de har ju gått igenom ett stålbad under pandemin, säger Daniel Svensson.

I den tuffa ekonomiska situatione­n har det elintensiv­a företaget ändå kunnat hålla vissa omkostnade­r oförändrad­e.

– Tack och lov så band jag elen för några år sen. Det är jag väldigt glad för. Jag vet flera bryggare som inte brygger alls just nu, eller som bara

 ?? ?? Peter Iwers och Daniel Svensson, tidigare medlemmar i ikoniska metalbande­t In Flames, är två av fyra delägare i Odd Island Brewing i Lindome.
Peter Iwers och Daniel Svensson, tidigare medlemmar i ikoniska metalbande­t In Flames, är två av fyra delägare i Odd Island Brewing i Lindome.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden