Mölndals-Posten

Buss kom på villovägar – fast vid Kråkans krog

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

En 751-buss körde galet på lördagsmor­gonen och fann sig plötsligt stå inkilad i botten av Götaforsli­den. På sociala medier var de närboende inte sena med att reagera.

När Jan Olof Mattsson ska till sin parkerings­plats i Kvarnbyn brukar han köra ner längs Götaforsli­den. Den här lördagsmor­gonen kom det dock inte på fråga. Sträckan var blockerad – av en buss.

– Jag fick vända, köra runt och ta mig fram förbi gamla polishuset i stället. Så det löste sig för min del. Men den där bussen kom inte speciellt långt, berättar han.

Innan ombyggnati­onerna kring Forsåker och Forsebron började, gick bussträckn­ingen från Rygatan över bron i riktning mot Gamla torget. Det är den vägen, avstängd sedan i höstas, som Jan Olof Mattsson tror att busschauff­ören har försökt sig på att åka. Den är nu enbart avsedd för gång- och cykeltrafi­k.

– Ja, det verkar så. Den har kommit helt på villovägar. Jag såg att någon nämnde det här i en Facebookgr­upp men inte hade möjlighet att fota, så jag tog en bild från Rygatan så att folk skulle tro på honom.

Även om bussen hade tagit sig förbi där den fastnade, konstatera­r närboende på Facebook att den inte skulle ha kommit mycket längre eftersom vägen framåt är spärrad av stolpar.

Jonas Dahlstrand är Mölndalsbo­n som skrev det första inlägget om bussen. Han berättar att han var på väg mot tåget när han såg att vägen fram var blockerad.

– Jag såg inga passagerar­e, men föraren klev precis ut. Hon hade väl konstatera­t att att resan var över. Det var ingen bra dag på jobbet, säger han.

Han beskriver hur tajt bussen var inkilad: På ena sidan, mellan bussen och Kråkans trävägg, var det två centimeter fritt.

– På andra sidan bussen kunde jag precis få in ett ben mellan staketet och bussen. Grejen är att när man väl har kört ner där så blir det bara smalare och smalare. Det finns inte en chans för en dragspelsb­uss att vända i det läget. Till slut sitter man fast.

Fick du någon förklaring om

” Jag såg inga passagerar­e, men föraren klev precis ut. Hon hade väl konstatera­t att att resan var över. Det var ingen bra dag på jobbet. Jonas Dahlstrand

Mölndalsbo

vad som hänt?

– Nej, hon var ganska stressad och uppskakad. Uppenbarli­gen hade hon fått tag på någon trafikleda­re som sagt till henne att hon skulle gå till Gamla torget, kanske för att bli upphämtad eller få annan hjälp. Hon frågade mig var det låg.

Eva Tiséus är marknads- och kommunikat­ionschef på bussbolage­t Transdev, som har hand om kommunens linjetrafi­k. Hon berättar att det helt enkelt rör sig om en felkörning.

– Det blev ett missförstå­nd mellan trafikledn­ingen och föraren. Hon kom in på den gamla vägen och fastnade. Det är ju lite komplext där i och med vägbygget.

Hon har inga uppgifter om huruvida det satt några passagerar­e på bussen.

– Den var i linjetrafi­k, men mer än så vet jag inte.

Hur länge satt den fast?

– Drygt en timme, max en och en halv. Det blev inga direkta skador på bussen, utan när de väl hade fått loss den därifrån kunde den användas igen, säger Eva Tiséus.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Tio centimeter på ena sidan, två centimeter på andra. Så mycket utrymme fanns det runt bussen när fastkörnin­gen var ett faktum.
BILD: PRIVAT Tio centimeter på ena sidan, två centimeter på andra. Så mycket utrymme fanns det runt bussen när fastkörnin­gen var ett faktum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden