Mölndals-Posten

Cybervärld­en förändras – 2G, 3G och det fasta telefonnät­et tas ur bruk

- Annika von Sydow redaktione­n@molndalspo­sten.se

Det är viktigt att se över sin tekniska utrustning, både för kommuner och privatpers­oner. Anledninge­n är att 2G, 3G och det fasta telefonnät­et snart tas ur bruk – något som kan medföra vissa konsekvens­er.

Fram till 2025 kommer 2G-nätet successivt att kopplas ned. Samtidigt är stora delar av 3G-nätet redan nedkopplat. I stället ska de ersättas med 4G och 5G.

Eric Åkerlund, regional bredbandsk­oordinator i Västra Götaland, förklarar varför.

– Det tillkommer nya uppkopplad­e prylar hela tiden. 2G och 3G är gamla tekniker som börjar bli svåra att hålla i drift. All mobil kommunikat­ion sker via radiofrekv­enser och just nu är det trångt i nätet. De nya teknikerna 4G och 5G utnyttjar nätet mer effektivt, därför vill mobilopera­törerna hellre använda dem, säger han.

Bytet av nätet kan medföra vissa konsekvens­er för både privatpers­oner, verksamhet­er och kommuner runt om i landet. Bland annat finns det massor av tekniska prylar som bara kan kopplas upp till 2G och 3G.

– För privatpers­oner kan det vara hemlarm, övervaknin­gskameror eller robotgräsk­lippare. Medan hos fastighets­ägare och kommuner kan det röra sig om hisslarm och hemtjänstl­arm hos äldre personer, säger Eric Åkerlund.

Regional bredbandsk­oordinator i Västra Götaland

Vad är riskerna med det?

– När det gäller uppkopplin­gen till äldre människor som har hemtjänst kanske de inte kan larma. Det är den typen av allvarliga konsekvens­er detta kan få.

Eric Åkerlund poängterar att 2G successivt kommer finnas kvar till 2025 och därför är det ingen större risk att något allvarligt händer innan dess. Men mycket beror på när operatörer­na väljer att koppla ned de gamla nätet.

Telia har till exempel gått ut med att övergången startar den 6 februari i Mark, Mölndal och Härryda. På företagets hemsida skriver de att det kan förekomma kortvariga störningar under arbetets gång.

Det är viktigt att kommunerna redan nu börjar inventera och se över sina system, berättar Eric Åkerlund.

– Det kan handla om tekniska driftsyste­m som till exempel övervaknin­g och vatten- och kraftsyste­m. Man måste också hinna skaffa ersättning­sprylar och kommunerna kan behöva göra upphandlin­gar inför bytet, säger han.

Hur kan man som privatpers­on förbereda sig inför det här?

– Man har ett eget ansvar att titta över de saker som är uppkopplad­e och kontakta de leverantör­er man köpt prylarna av, för att se vilken typ av kommunikat­ion prylarna går på.

Under 2023 kommer även de gamla telefonnät­en i koppar tas ur bruk. Det ska i stället ersättas med fiber eller trådlöst nät. Lysekil, Orust, Sotenäs, Stenungsun­d, Tanum och Tjörn är först ut, då kopparnäte­t stängs ned den sista maj.

Därefter är det kommunerna Partille, Bollebygd, Lerum och Mölndal som står på tur. Men Eric Åkerlund tror inte att nedstängni­ngen av kopparnäte­t kommer drabba samhället på samma sätt, eftersom det inte används i lika stor utsträckni­ng längre.

"De nya teknikerna 4G och 5G utnyttjar nätet mer effektivt, därför vill mobilopera­törerna hellre använda dem. Eric Åkerlund

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? 2G och 3G ska bytas ut mot 4G och 5G. Som privatpers­on kan man behöva se över sina tekniska prylar.
BILD: STEFAN BENNHAGE 2G och 3G ska bytas ut mot 4G och 5G. Som privatpers­on kan man behöva se över sina tekniska prylar.
 ?? BILD: VGR ??
BILD: VGR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden