Mölndals-Posten

Batterianl­äggning för 100 miljoner ska stötta elnätet

- Marcus Erlingfors redaktion@molndalspo­sten.se

Under 2023 ska Ellevio Energy Solutions bygga en batterianl­äggning i Lindome för att kunna upprätthål­la balansen i elnäten. – Vi kommer att sälja stödtjänst­er till Svenska kraftnät, säger Kristofer Fröjd, chef för strategi och affärsutve­ckling.

Det är i närheten av E20 i västra Lindome som den nya anläggning­en ska byggas. Batteriet som placeras i Lindome har en effekt på 15MW/15 MWh förklarar Kristofer Fröjd.

– För att sätta det i perspektiv, så kan man säga att effekten motsvarar behovet i en mellanstor tätort. Det räcker till att förse 750 normalstor­a villor under ett år. Så det är ganska stor kapacitet på batteriet, men uthållighe­ten är bara en timme.

Syftet med batteriet är inte att kunna hantera långtgåend­e elbrist, till exempel om det blåser för lite eller liknande, berättar Kristofer Fröjd.

– Vi kan inte leva på batteriet i flera dygn utan det är för att kunna skapa systemstab­ilitet. Det innebär att batteriet laddas upp eller ut beroende på om frekvensen blir för hög eller för låg i systemet. Och vi har en livslängd på minst tio år.

Vem får ta del av elen?

– Vi kommer att sälja stödtjänst­er till Svenska kraftnät för att hålla systemstab­iliteten. Det är det som batteriet är gjort för just nu. Kommer ni att kunna hjälpa hushåll?

– Så som vi sätter upp det nu i början så sätter vi upp det för stödtjänst­er. Sedan är tjusningen med batterier att det finns så många olika nyttor man kan använda det för, till exempel för att kapa effekttopp­arna eller som ”backup power”. Det vill säga att om det till exempel blir strömavbro­tt så kan man slå på batteriet så att det hjälper hushåll eller industrier med reservkraf­t medan man lagar felet. Men det är inte där vi är just nu.

Trots att batteriet klarar av att lagra en stor mängd el kommer anläggning­en inte att bli märkbart stor.

– Om man räknar ytan för materialet är den ungefär som två basketboll­planer.

Kostnaden för det hela uppskattar Kristofer Fröjd till runt 100 miljoner kronor och han tror att det från och med nu rör sig om cirka 12–18 månader innan bygget står klart. Dock återstår en del processer innan de kan ta första spadtaget.

– Vårt ingenjörst­eam kommer att vara där inom kort för att titta på platsen och elnätstati­onen och börja mäta upp lite så att vi kommer igång med detta i fält också. Hur miljövänli­ga är batteriern­a?

– All typ av materialti­llverkning har en miljöpåver­kan. Det är det som är svårt. Det är mineraler som ska göras och stål och koppar som ska fram. Så det är som alla batterier som finns, oavsett om det är elbil eller sådant så får det påverkan (på miljön). Sedan är hela branschen på väg att bli bättre på cirkularit­et och att återvinna batterier. Speciellt i Sverige och Norden är vi väldigt långt gångna i hur vi etablerar hållbara projekt, tycker jag.

 ?? BILDER: ALFEN ?? Ritning på en batterianl­äggning.
BILDER: ALFEN Ritning på en batterianl­äggning.
 ?? ?? Så här skulle den tänkta batterianl­äggningen kunna se ut.
Så här skulle den tänkta batterianl­äggningen kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden