Mölndals-Posten

Kommunen anmäler sig själv till Ivo – personal låste ute person på altan

-

Personal från Mölndals stad har flera gånger låst ute en person med behov av assistans dygnet runt på dennes egen altan. I slutet av 2022 lämnades personen ensam i över en och en halv timme. Nu har arbetssätt­et anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Det var i månadsskif­tet mellan november och december som situatione­n kom upp till ytan. Det hela började med att Mölndalsbo­n, som har personlig assistans dygnet runt, en dag hade fått ett sår vid läppen och ett svullet öga.

När enhetschef­en försökte reda ut vad som hade orsakat skadorna kom det fram att personal hade lämnat personen ensam på en altan. Efter samtal med personalen har det dessutom uppdagats att det skett rutinmässi­gt, flera gånger. Personal berättade att personen brukar vilja komma ut från sin lägenhet, och att det är då hen har lämnats ensam på altanen mellan vanligtvis tio till 40 minuter.

I Mölndals stads utredning framkommer även uppgifter om att personalen brukade låsa altandörre­n när brukaren var ute. Själva har de gått till ett jourrum i en annan byggnad under tiden. Det innebär att personalen inte har kunnat se eller höra om personen behövt hjälp. Speciellt då hen inte kommunicer­ar via tal, utan via bilder och symboler.

Dagen då det uppstod sår på läppen, som behövde tas om hand av sjuksköter­ska, hade personen lämnats ute extra länge. I samtal med personalen som jobbade den aktuella dagen ska det ha framkommit att personen lämnades ensam på altanen i hela en och en halv timme.

– Jag ser på händelsen som allvarlig, säger Jonna Gustavsson, enhetschef över personlig assistans i Mölndals stad.

Då personalen befunnit sig i en helt annan byggnad kan de inte heller veta vad som orsakat såret och svullnaden på ögat. I utredninge­n framgår det att personen med assistans har upplevts mer stressad än vanligt och haft problem att äta sedan händelsen.

Jonna Gustavsson har varit chef över personlig assistans i Mölndals

 ?? ?? I Mölndal stads utredning av händelsen står det att bristande kunskap är en av anledninga­rna till att en person lämnats ensam på altanen av sina assistente­r.
I Mölndal stads utredning av händelsen står det att bristande kunskap är en av anledninga­rna till att en person lämnats ensam på altanen av sina assistente­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden