Mölndals-Posten

Efter det svarta vattnet – nu är det grönt i Balltorp

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Grönt vatten. Det ser inte så aptitligt ut men boende på Ålegårdsga­tan kan få vänja sig, för det dröjer innan Förbo kan åtgärda problemet. – Vi jobbar på det så fort vi kan, säger Johannes Remnegård på bostadsbol­aget Förbo.

I mitten av december fick Balltorpsb­orna en otrevlig överraskni­ng när de drog igång kranen. Det förväntade klara och goda vattnet var utbytt till något svart och smutsigt. Anledninge­n bakom det missfärgad­e vattnet visade sig vara en tidigare avstängnin­g av vattnet. När det sattes igång igen följde avlagringa­r från rören med ut i kranarna.

Nu har flera boende på Ålegårdsga­tan i stället fått grönt vatten.

– Vi håller på att utreda vad det beror på, vi tror att det kan vara värmeväxla­ren som har ett läckage, säger Johannes Remnegård på Förbo, områdesche­f över förvaltnin­g i Mölndal.

Värmeväxla­ren är en apparat som används för att få hett vatten i kranarna. Den har vanligtvis ett helt slutet system men nu tror Förbo att gröna vattnet som finns i värmeväxla­ren även tar sig ut i rören hemma hos Balltorpsb­orna. Vattnet går dock fint att dricka ändå.

– Det här helt ofarligt. Färgen används av Mölndals Energi för att att upptäcka när sådana här saker sker. Man kan alltid koka det för säkerhets skull, men egentligen är det helt okej att dricka, säger Johannes Remnegård.

De som nu har grönt vatten hemma kan redan ha hunnit vänja sig.

– Jag fick nog det till mig för en och en halv vecka sedan och då satte vi igång på en gång och kollade vilket område som var drabbat, säger områdesche­fen.

Något tydligt datum för när problemet kommer vara åtgärdat finns inte.

– Vi jobbar på det så fort vi kan men jag vågar inte säga något datum. Jag hoppas kunna ha ett svar inom de närmsta veckorna.

Vad nästa steg blir vet han inte än. Om det handlar om ett läckage i värmeväxla­ren kommer de behöva byta ut delarna.

Det innebär beställnin­g av nya delar, en väntetid för att de ska få in allt som behövs och planering för när bytet ska ske.

När reparation­en, som mest troligt kommer att krävas, ska genomföras stängs vattnet av.

– Då kommer vi att informera

” Det här helt ofarligt. Färgen används av Mölndals Energi för att att upptäcka när sådana här saker sker. Johannes Remnegård

Förbo alla boende som blir berörda. Men det brukar vara en kortare avstängnin­g, bara några timmar, säger Johannes Remnegård.

Att just Balltorpsb­orna är de som råkar ut för både svart och grönt vatten under en kort period handlar om otur, för det här är inget som sker varje dag.

– Grönt vatten skulle jag säga är väldigt ovanligt, säger Johannes Remnegård

 ?? BILD: ANA ROUBA LAZKANI ANNOUS ?? Ana Rouba Lazkani Annous är en av de boende på Ålegårdsga­tan som har fått grönt vatten.
BILD: ANA ROUBA LAZKANI ANNOUS Ana Rouba Lazkani Annous är en av de boende på Ålegårdsga­tan som har fått grönt vatten.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Så här såg det ut i december när boende fick svart vatten, det visade sig handla om att avlagringa­r från rören följde med vattnet ut.
BILD: PRIVAT Så här såg det ut i december när boende fick svart vatten, det visade sig handla om att avlagringa­r från rören följde med vattnet ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden