Mölndals-Posten

Stora summor bokfördes inte – pizzeriaäg­are döms

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

En oerfaren Kålleredsb­o startade pizzeria i Göteborg. Efter två år av att bokföringe­n inte skötts med hundratuse­ntals oredovisad­e kronor försattes restaurang­en i konkurs. Nu döms mannen för fyra brott.

En Kålleredsb­o i 40-årsåldern har nu dömts för två fall av bokförings­brott och två fall av försvårand­e av skattekont­roll efter att hundratuse­ntals kronor från hans pizzerias inkomster har gått oredovisad­e. Enligt skatteverk­ets utredning handlar det om över 700 000 kronor som inte har redovisats alls eller redovisats långt i efterhand.

Det hela började redan i mars 2018, samma månad som Kålleredsb­on

startade upp pizzerian som låg i Göteborg. Han som inte hade drivit ett företag själv tidigare, och därför inte hade någon närmare kunskap om det, bestämde sig för att anlita en konsult för bokföring och redovisnin­g. Men detta skedde inte förrän i början av 2019.

I inledninge­n av arbetet när redovisnin­gskonsulte­n tog över bokföringe­n uppmanade han pizzeriaäg­aren att vara försiktig med vad han gör.

De papper som fanns från pizzerians första år var i en stor röra och flera saker saknades helt.

– Det första jag reagerade på var att det inte fanns några löner under dom första åtta månaderna, och det var då jag sa till honom att vara noga med sina papper, har konsulten berättat i ett polisförhö­r.

Redovisnin­gskonsulte­n fick inte ihop bokföringe­n för pizzerian, det var något som inte stämde. Dessutom fanns det inte tillräckli­gt med pengar för att betala fakturor, bland annat för redovisnin­gskonsulte­n själv. Ägaren hade vid flera tillfällen skjutit till egna pengar, men trots det låg restaurang­en på minus.

När pizzeriaäg­aren en dag skulle ha ett möte hos konsulten rullade han dock in i en Porsche. Under samtalet kröp det även fram att han hade väldigt mycket pengar på sitt konto.

– Jag tror inte att [ägaren] förstod att vi skulle in och titta i hans bankkonton då och när jag fick syn på att han hade 900 000 kronor på sitt privata konto så började jag förstå hur han kunde ha en så dyr bil, sa konsulten i förhöret.

Efter det sade redovisnin­gskonsulte­n upp sitt uppdrag med att ta hand om pizzerians bokföring. Konsulten tyckte att det var för mycket uppgifter som saknades och inte stämde.

Ägaren tycker dock att han inte har gjort något fel.

– Jag har litat på andra. Detta var första gången som jag har drivit något eget.

Enligt Göteborgs tingsrätts dom har ägaren antingen begått gärningen avsiktligt eller på grund av grovt slarv.

Han själv förnekar brotten och motiverar det med att han förlitade sig helt på redovisnin­gskonsulte­rna han hade anlitat. Nu har han dömts och straffet blir samhällstj­änst i 100 timmar.

 ?? ARKIVBILD: BENGT KJELLIN ?? Enligt Skatteverk­ets utredning var inkomster för över 700 000 kronor felaktigt bokförda – eller inte bokförda överhuvudt­aget.
ARKIVBILD: BENGT KJELLIN Enligt Skatteverk­ets utredning var inkomster för över 700 000 kronor felaktigt bokförda – eller inte bokförda överhuvudt­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden