Mölndals-Posten

Spridninge­n av luftvägsvi­rusen avtar – men smittan kan ta ny fart

- Hanna Blomsterva­ll hanna.blomsterva­ll@stampen.com

Smittsprid­ningen av luftvägsvi­rusen RS, covid-19 och influensa minskar, enligt Folkhälsom­yndigheten. Men än kan man inte andas ut – det finns fortfarand­e risk för att smittan tar fart igen.

Den sammantagn­a statistike­n från Folkhälsom­yndigheten visar att smittsprid­ningen av alla tre luftvägsvi­rusen, RS, covid-19 och influensa, minskar i Sverige.

– Smittsprid­ningen minskar i princip i hela landet, vilket tyder på att toppen har passerats för den här gången, säger Folkhälsom­yndigheten­s statsepide­miolog Anders Lindblom i ett pressmedde­lande.

Under vecka 2 minskade spridninge­n av RS-viruset med omkring 20 procent, enligt myndighete­n. Strax innan nyår, vecka 51, nådde RS-viruset sin topp bland barn under fem år. Sedan dess har spridninge­n mer än halverats.

Under samma vecka minskade antalet bekräftade fall av covid-19 med 35 procent. Dock menar Folkhälsom­yndigheten att spridninge­n fortfarand­e pågår – men att det är på samma nivåer som i höstas innan spridninge­n tog fart. Även influensav­iruset har minskat under den gångna veckan, och antalet fall minskade med cirka 40 procent.

– Men det finns en risk att smittsprid­ningen tar fart igen. Effekten av att människor träffas mer igen efter att ha återgått till skola och arbete efter ledigheter­na ser vi först om några veckor, säger Anders Lindblom.

För att bromsa virusen ytterligar­e uppmanar Folkhälsom­yndigheten de rekommende­rade grupperna att vaccinera sig. Och även till att man ska stanna hemma när man har känner sig sjuk och har symtom på luftvägsvi­rus.

 ?? ARKIVBILD: TTELA ?? Vaccinerin­g mot covid-19.
ARKIVBILD: TTELA Vaccinerin­g mot covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden