Mölndals-Posten

Mölndalsbo­rna historiskt bra på att spara el

-

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har elpriserna ökat ordentligt. I Sverige finns en risk att planerade strömavbro­tt kan ske på grund av elbrist. Men enligt Mölndal energis nya statistik har Mölndalsbo­rna varit bra på att spara elen. – Det är en markant skillnad som vi aldrig har sett historiskt i siffrorna, säger Christian Schwartz, vd på Mölndal energi.

I december förbrukade hushållen i Mölndals tätort samt Pixbo 16 procent mindre el jämfört med samma månad 2021.

Faktum är att de jämförande siffrorna sett ut på liknande sätt under hela den sista tredjedele­n av 2022. I september använde man 15 procent mindre el än september 2021 och för oktober och november låg siffran på 20 procent mindre.

– Vi ser att uppmaninge­n som både vi och den statliga energimynd­igheten hörsammas. Sedan hur mycket av elbesparin­gen som kommer av att folk vill spara el för att hjälpa till med helheten och hur mycket som kommer av att folk har förstått att elen är dyr går ju inte att se på siffrorna, säger Schwartz. Tror du främst att det beror på priset eller uppmaninge­n?

– Jag tror det är både och. För vi har träffat kunder och en del som har fastprisav­tal har sagt att ”varför ska jag spara el?”. Då är ju svaret att Ryssland använder sin energi som en del av hybridkrig­föringen mot EU och Sverige.

” Sedan är ju saken den att om det blir en krigsvinte­r till, då kommer vi ha elkapacite­tsbrist även nästa vinter.

På grund av den el- och energibris­t som råder listar Schwartz tre anledninga­r till varför det är bra även för de med fastprisav­tal att spara på elen.

– Det ena är att deras fastprisav­tal förr eller senare kommer gå ut och om det gör det samtidigt som energikrig­et fortsätter så blir det inte så skönt prismässig­t för dem heller när avtalet går ut. Det andra argumentet är att risken för kapacitets­brist är så stor i vinter. Det tredje argumentet för de som inte sitter med den höga prisnivån i knät är ju solidarite­t med sina medmännisk­or. Men de tre argumenten tycker jag att folk har accepterat.

Trots att Mölndals-borna varit bra på att spara el säger Schwartz att risken för planerade strömavbro­tt fortfarand­e finns kvar.

– Den risken finns fortfarand­e i vinter. Sedan är ju saken den att om det blir en krigsvinte­r till, då kommer vi ha elkapacite­tsbrist även nästa vinter.

Vad kommer hända med priset? Ser du att man kommer behöva fortsätta spara på el?

– Jag ser det tills konflikten i Ukraina har löst sig. Den långa trenden har varit att Ryssland har försett EU med väldigt billig energi under många år, så kommer det inte att fortsätta, säger han och fortsätter:

– Som vi har det nu när vi inte har fått igång importströ­mmarna av flytande naturgas så sitter vi med en stor brist på gas och annan energi. Och det gör ju att priset skjuter i höjden något enormt. Men när vi sedan kommer att bryta oss loss från det ryska beroendet så kommer vi att hamna på en högre prisnivå, men inte den extrema nivå som har varit bitvis under 2022.

För företagen har elförbrukn­ingen de fyra senaste månaderna legat på ungefär samma nivå som 2021. Enligt Schwartz finns dock några faktorer som förklarar varför.

– Det går rätt bra för företagen i Västsverig­e, det är det ena. Det andra är att Mölndal växer, så det tillkommer också företag. Det sammantage­t gör ju det. Sedan är det också så att företag har många gånger stora lokaler som är värmda med fjärrvärme och då blir det inte samma elanvändni­ng. Då minskar du inte din elanvändni­ng om du drar ner från 22 grader till 18.

I ett pressmedde­lande som Mölndal energi skickat ut står det att belastning­en är som störst mellan

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK HOFFLANDER ?? Ingen risk för planerat strömavbro­tt i Mölndal just nu, säger Mölndal energis vd Christian Schwartz.
ARKIVBILD: FREDRIK HOFFLANDER Ingen risk för planerat strömavbro­tt i Mölndal just nu, säger Mölndal energis vd Christian Schwartz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden