Mölndals-Posten

Polisen blir stoppad från att hantera elbilar

- Filippa Colstrup redaktion@molndalspo­sten.se

I takt med att antalet elbilar ökar är det även fler skadade elbilar som behöver hanteras och beslagtas av polisen i samband med olyckor. Men på grund av farorna som kan uppstå har polisens huvudskydd­sombud inför skyddsstop­p. – Värsta scenariot är att någon av våra medarbetar­e faktiskt dör, säger Björn Johnsson, huvudskydd­sombud vid polisen i Väst.

Om sju år ska det bli förbjudet att sälja nytillverk­ade fossildriv­na bilar i Sverige och försäljnin­gen av elbilar fortsätter att öka.

Under hösten utgjorde elbilar den största andelen sålda bilar under flera månader i följd, enligt konsumento­rganisatio­nen M Sverige.

Men med fler elbilar på vägarna innebär det också fler bilar med högspännin­gssystem som är inblandade i polisiära händelser.

Och nu sätter Björn Johnsson, polisens huvudskydd­sombud, stopp för polisens hantering av elbilar, rapportera­r P4 Väst.

Han är orolig för de faror som kan uppstå när en elbil har skadats.

– Vi ser och vi vet att de här högvoltsfo­rdonen, eller högspännin­gsfordonen, det är så stora risker med att hantera dem. Det värsta scenariot är att någon av våra medarbetar­e faktiskt dör i en sådan här olycka. Det är den nivån vi pratar om och det är därför skyddsombu­dsstoppet kom till, säger Björn Johnsson till radiokanal­en.

För att kunna återgå till hantering och beslag av elbilar behövs det införas rutiner längst hela kedjan, menar Björn Johnsson. Det gäller från det att den skadade bilen tas från platsen till det att den når polisens lokaler.

Även polisens personal behöver utbildas i hanteringe­n av elbilar.

– De fordonen vi får in är så krockskada­de, de är i mångt och mycket totalkvadd­ade. De kan även ha råkat ut för annan skada genom exempelvis brand, men vi har även fordon som har blivit beskjutna med vapen, säger Björn Johnsson.

Men att utbilda all den personal som kan behöva hantera skadade elfordon kommer att ta tid och man utreder just nu hur det ska lösas på kort sikt.

 ?? BILD: KARIN ENGQVIST ?? Allt fler elbilar hanteras av polisen. Nu har huvudskydd­sombudet begärt skyddsstop­p.
BILD: KARIN ENGQVIST Allt fler elbilar hanteras av polisen. Nu har huvudskydd­sombudet begärt skyddsstop­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden