Mölndals-Posten

Roy satsar på lokala dolda talanger – med öppen scen

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Snart har restaurang Roys nya satsning på lokala dolda talanger premiär. Alla får anmäla sig till att kliva upp på scenen under deras singer songwriter-kvällar. Restaurang­chefen hoppas på att upptäcka talangfull­a Mölndalsbo­r. – Det hade varit hur coolt som helst, säger Kaleb Rehnberg.

Sedan förra året har Roy restaurant café & bar riktat in sig mer och mer på livemusik. Men de som har klivit upp på scenen hittills har varit profession­ella musiker. Nu ska det bli ändring på det. 24 februari har de premiär för ett nya koncept med singer songwriter-kvällar.

– Det här är nästan som ett eget litet drömprojek­t för mig, berättar Roys restaurang­chef Kaleb Rehnberg.

Tanken med kvällarna är att musiker från Mölndal som inte arbetar med musik profession­ellt och inte har tagit sig an större scener ska få en chans att höras. Kaleb Rehnberg som själv har spelat mycket musik berättar att en av de svåraste sakerna var att få spela på lite större ställen.

Hans önskan är blandade genrer och blandade människor. När Kaleb Rehnberg drömmer om vad kvällarna med öppen scen resulterar i har han tydliga förhoppnin­gar.

– Jag tror det här projektet kommer att göra att en och en annan dold talang kommer upp till ytan. Det kanske blir någon musiker som upptäcks och slår igenom, det hade varit hur coolt som helst!

När restaurang­en lade ut informatio­n om deras kommande singer songwriter-kvällar förra veckan började det trilla in anmälninga­r direkt.

– Det blev fullt efter bara några dagar. Alla ska ju kunna få uppträda med några låtar, så då hinner vi inte med så många varje kväll, förklarar Kaleb Rehnberg.

Planen är tre till fyra spelningar på en kvart var per kväll. Restaurang­en har även satt en begränsnin­g till hur många som får stå på scenen åt gången, max två personer.

– Är de fler än två personer blir det ofta band som dessutom har med sig trummor, många instrument, fler högtalare och extra mikrofoner. Ska de byta av varandra efter en kvart blir det lite tungrott och är inte riktigt görbart. Istället kör man på samma utrustning, kanske en person som sjunger eller en duo där en spelar gitarr eller piano och den andra sjunger, säger Kaleb Rehnberg.

I anmälan har musikerna skickat in ett kort klipp från när de sjunger eller spelar. Det här beror på att arrangörer­na vill se till att det blir en härlig blandning. Men de kan också nischa in sig, köra olika stämningar på olika kvällar.

Personen som kommer hålla i mikrofonen inför, mellan och efter spelningar­na är funkartist­en Paulo Mendonca. Publiken kommer även få se honom uppträda under kvällarna.

– För det första är han ju en musiklegen­d, oerhört duktig och har turnerat runt i hela Europa. Vi fick kontakt med honom ganska tidigt och han har hjälpt oss mycket med musikbiten här, säger Kaleb Rehnberg.

Paulo Mendonca är en stor pusselbit i det nya projektet och kommer fortsätta att vara värd under alla dessa kvällar på Roy. Kaleb Rehnberg avslöjar också att det kanske kan finnas chans för de som uppträder att få hjälp med att lyftas upp i musikvärld­en av Paulo Mendonca.

– På ett personligt plan är han väldigt hjälpsam och vill att unga musiker ska få komma ut, vi delar syn på musik och det känns bra att ha med honom på det här!

I publiken hoppas restaurang­chefen att han kommer hitta alla möjliga människor.

– Jag tror att det kommer vara en hel del vänner och familj som är på plats för att stödja artisterna. Men jag hoppas även att vår publik som brukar komma hit och lyssna på profession­ella band kommer och tycker att det är kul.

Planen är att singer songwriter-kvällarna kan genomföras en gång i månaden, men väller inkorgen över av anmälninga­r är Roy öppna för att köra oftare.

– Sen ska det ju gå runt också, snart vi får se hur det går, säger Kaleb Rehnberg.

 ?? BILDER: ELVIRA LINDEROT ?? Det är Roy restaurant café & bar som satsar på de mer oerfarna artisterna som finns i Mölndal.
BILDER: ELVIRA LINDEROT Det är Roy restaurant café & bar som satsar på de mer oerfarna artisterna som finns i Mölndal.
 ?? ?? Kaleb Rehnberg hoppas att det kan dyka upp en och en annan dold talang på scenen.
Kaleb Rehnberg hoppas att det kan dyka upp en och en annan dold talang på scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden