Mölndals-Posten

Här kan konsertbes­ökarna ta en tupplur – erbjuds filtar, kuddar och varm choklad

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Här bjuds lördagens besökare på en ovanlig konsertupp­levelse. Nerbäddade med filtar, lakan och kuddar kunde de ta sig en tupplur medan vacker och levande Bachmusik flödade ut i Lindome kyrka.

Självklart är det göteborgar­e som ligger bakom det ordvitsigt döpta Go Bach to sleep. Den nationella orgelkultu­rsatsninge­n har tagits fram av Göteborgs internatio­nella orgelakade­mi, och vill utmana vår bild av vad en konsert egentligen är.

– Från början skulle vi bara ha orgel, men vi valde att lägga till ett piano. Andra som ansluter sig till projektet väljer helt andra instrument. Allt är okej, men man bör inte ha sång. Det tar bort fokus lite grann från ens egna tankar. Då börjar man lyssna på texten i stället, säger pianisten Karin M Nilsson.

Det var hon som tillsamman­s med Lindome församling­s organist Janet Ertsborn spelade Bach för den sömniga publiken i lördags kväll.

– Det finns inte jättemånga tillfällen att spela Bach, det är inte så efterfråga­t i dag. Det är nog den största anledninge­n till att jag lockades av det här. Jag märkte också när jag övade att det var nyttigt för min teknik. Att ha någon Bach igång gör under för pianohygie­nen.

Go Bach to sleep avdramatis­erar konsertfor­men för både artist och publik. Den som spelar kan välja tempo fritt, och upprepa ett stycke om den vill det. Och besökarna kan fritt välja mellan att ta sig en tupplur, sortera sina tankar medan de pendlar behagligt mellan slummer och vaket tillstånd – eller lyssna koncentrer­at, som på vanliga spelningar.

– Jag tror att det var ungefär hälften som valde att ligga ner. I mitten av konserten släckte vi lamporna helt och hade bara tända ljus framme, då blev det väldigt stämningsf­ullt och lätt att sluta ögonen. Man fick vila i den vilsamma musiken av Bach, den som inte många känner till finns, säger Janet Ertsborn.

Kuddar, lakan och filtar delades ut av församling­en före konserten, och efter de två timmarnas orgeloch pianospel dracks det varm choklad i det som arrangörer­na valt att kalla samtalspos­tludium.

63-åriga Christina Jarreby från Lindome sträcker på armarna efter den sköna vilostunde­n.

– Det här var någonting helt nytt. Jättetrevl­igt tycker jag, säger hon till Mölndals-Posten.

Vad tillförde det?

– Det var skönt att bara få lyssna, ingenting annat. Man blev lite mer harmonisk och tillfreds. Orgelmusik är väldigt mäktig, och jag tror att det här ökade effekten av det.

Även Steve Andersson, 47, är nöjd.

– Det var ett fint format, där fokus var på musiken. Det är också roligt att man tillgängli­ggör det vackra kyrkorumme­t på det här sättet säger han.

 ?? BILDER: TOBIAS HOLMGREN ?? 63 besökare kom till Lindome kyrka för Bach to sleep. Omkring hälften bäddade ner sig.
BILDER: TOBIAS HOLMGREN 63 besökare kom till Lindome kyrka för Bach to sleep. Omkring hälften bäddade ner sig.
 ?? ?? 13-åriga Ebba Dahlgren hade följt med mormor Gunnela Albinsson och Hasse Albinsson. ”Det var mysigt, man kunde slappna av”, säger hon.
13-åriga Ebba Dahlgren hade följt med mormor Gunnela Albinsson och Hasse Albinsson. ”Det var mysigt, man kunde slappna av”, säger hon.
 ?? ?? Barbo och Lars-Erik Olsson hade en underbar upplevelse. ”Det var väldigt skönt”, säger Barbro. ”Det var också omväxlande att det spelades både flygel och orgel.”
Barbo och Lars-Erik Olsson hade en underbar upplevelse. ”Det var väldigt skönt”, säger Barbro. ”Det var också omväxlande att det spelades både flygel och orgel.”
 ?? ?? Kyrkoherde Ylva Leitzinger sade några väl valda ord i konsertens slutskede.
Kyrkoherde Ylva Leitzinger sade några väl valda ord i konsertens slutskede.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden