Mölndals-Posten

Komikerns karriär ställs ut på museet

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

Han har vunnit priser, varit med i otaliga föreställn­ingar och tv-program och nästan blivit Århundrade­ts Mölndalsbo. Nu får komikern från Balltorp en egen utställnin­g på Mölndals stadsmuseu­m. – Vi har gjort väldigt mycket av den tillsamman­s med Per och hans familj och vänner, de har varit oerhört generösa, säger utställnin­gsproducen­ten Åsa Palmaer Skoglund.

12 februari är det dags för en ny utställnin­g på Mölndals stadsmuseu­m. Det är en mindre yta på museet, kallad 45 kubik, som upplåts åt bilder, texter och föremål som på olika sätt berör komikern Per Andersson.

Utställnin­gsproducen­ten Åsa Palmaer Skoglund förklarar hur idén kom till.

– Det började bubbla runt för ett tag sen, dels när han nominerade­s till Århundrade­ts Mölndalsbo och så dyker hans namn upp mer och mer känns det som. Han är ju uppvuxen i Balltorp och har starka kopplingar till Teaterhuse­t till exempel. Vi började fundera på om vi kunde göra en utställnin­g om komik, teater och resan som han gjort. Vi tänker att ett barn kan se det här och också börja drömma, säger hon.

” Jag skulle nog säga att vi har en helt unik samling här, med hans priser, hans olika manus, roliga dräkter och peruker. Det har varit mycket bollande ihop med Per, och vi har även med hans föräldrars perspektiv. Åsa Palmaer Skoglund

Eftersom allt ska få plats på en ganska liten yta kommer det bli en packad utställnin­g med texter, bilder och prylar.

– Jag skulle nog säga att vi har en helt unik samling här, med hans priser, hans olika manus, roliga dräkter och peruker. Det har varit mycket bollande ihop med Per, och vi har även med hans föräldrars perspektiv.

Den som är bekant med Mölndalsko­mikern vet att hans liv började i Balltorp och att det var humor i hemmet, sketcher med kompisarna i tvättstuga­n och olika teatergrup­per som formade honom. Utställnin­gen på stadsmusee­t kommer handla mycket om de åren.

– Sen handlar det också om skrivandet, det kreativa bubblandet och det otroliga arbetet han lagt ner. Vi fokuserar mer på det som var innan det man nu ser på tv. Barndomen och de här olika forumen som har funnits i Mölndal: Sommarspel­en, Mölndalsre­vyn och absolut Teaterhuse­t, säger Åsa Palmaer Skoglund.

Söndagen 12 februari, kvart över tolv, är det dags för invigning – och huvudperso­nen kommer förstås vara på plats.

– Vår museichef kommer introducer­a utställnin­gen och sen kommer Per ramla in, hoppa in, stå på huvudet, ja vad han nu gör.

” Sen kommer Per ramla in, hoppa in, stå på huvudet, ja vad han nu gör. Åsa Palmaer Skoglund

Under våren kommer museet ordna en del aktivitete­r kopplade till utställnin­gen.

Programmet är inte spikat än men det kan till exempel handla om workshops i humor eller improvisat­ionsteater.

– Utställnin­gen kommer stå över sommaren också så det blir en del lovaktivit­eter kopplat till den.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? En något yngre Per Andersson än i dag.
BILDER: PRIVAT En något yngre Per Andersson än i dag.
 ?? ?? Åsa Palmaer Skoglund är utställnin­gsproducen­t på museet.
Åsa Palmaer Skoglund är utställnin­gsproducen­t på museet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden