Mölndals-Posten

Så ska du tolka hundens beteende

-

Varför gör hundar underliga saker som att höja på ögonbrynen, rulla sig i bajs – eller äta det? Och visste du att sättet din hund viftar med svansen avslöjar dess sinnestill­stånd? Trots att människa och hund levt tillsamman­s i över 30 000 år kan många vanliga hundbeteen­den fortfarand­e verka oförklarli­ga.

Som liten var det Per Jensens högsta önskan att för en dag kunna tänka som en hund. Då skulle han verkligen förstå varför hundar beter sig som de gör och vad som är deras drivkrafte­r. Idag, som professor i etologi och med över 40 års forskning på hundar och andra djurs beteenden, vet han att han inget skulle lära sig av en sådan upplevelse. Visserlige­n skulle han förnimma en massa känslor – men han skulle inte få veta varför hundar känner sig glada eller varför de gör vissa saker.

– De har ingen aning om hormonerna­s och nervsignal­ernas spel, och vet ingenting om hur gener har utformat deras kroppar och hjärnor. Eller om hur evolutione­n genom årmiljoner­na mejslat fram beteenden och känsloliv hos vargarna, deras förfäder. Eller hur vi människor har påverkat dem under årtusenden­a, säger Per Jensen.

Varje art är evolutionä­rt anpassad till att gilla saker som är viktiga för individern­as överlevnad. Och det gäller oss själva såväl som hundar, konstatera­r han i sin nya bok

Hundens sätt att tänka och känna skiljer sig inte från vårt. Även människans beteende drivs av känslor vars bakgrund och orsak vi inte känner till, eller funderar över.

Många av hundens mystiska beteenden väntar fortfarand­e på en förklaring, som varför exempelvis en del äter gräs. I en stor studie där 68 procent av hundägarna uppgav att deras hundar ofta åt gräs, visade det sig att unga hundar var mer benägna att äta gräs än äldre, och de åt som mest på morgnarna. I de allra flesta fall berodde det inte på sjukdom. Vad de åt för slags mat hade ingen betydelse, och forskarna kunde utesluta näringsbri­st.

Förkärleke­n att äta avföring – från människor, hundar och andra djur – är också en gåta. Undersökni­ngar har visat att mellan 15-20 procent av alla hundar regelbunde­t äter bajs. Det finns goda skäl, inte minst farliga bakterier, till varför vi inte äter det själva. Så varför gör våra hundar det? Är de ute efter eventuellt näringsvär­de i spillninge­n? Handlar det om revirmarke­ring, att ta bort spår från tidigare revirinneh­avare? Koprofagi, att äta avföring, förekommer även hos andra djur. Hos exempelvis kaniner innebär beteendet en slags idissling av halvsmält mat.

En annan egenhet är vad Per Jensen beskriver som den oemotstånd­liga stanken. Hundars förkärlek för att rulla sig i stinkande, ruttnande saker som djurkadave­r och spillning är ett urgammalt beteende som de ärvt från vargförfäd­erna. När forskare erbjudit olika dofter till vargar i ett hägn, valde de de dofter som de aldrig känt tidigare, eller avföring från andra rovdjur, som puma och björn. Avföring från gräsätare tyckte de var ointressan­t, vilket kullkastar teorin att de skulle medan positiva och glädjefyll­da hundar viftar mer åt höger. Beteendet kan vara flyktigt, och en i grunden glad hund kan var mer eller mindre osäker, berättar Per Jensen.

– Jag brukar likna svansviftn­ingen vid ett leende. Man behöver inte nödvändigt­vis vara glad och positivt inställd för att man ler. Det kan vara ett påklistrat flygvärdin­neleende, ett osäkert leende eller genuint glatt leende.

Viftandet har stor betydelse hundar emellan. I en studie har man sett hundar få mätbara stresspåsl­ag när de på film ser andra hundar vifta åt vänster.

Tillhör din hund de som lyssnar uppmärksam­t när du pratar med den ansikte mot ansikte, och lutar huvudet uppmärksam­t lite åt sid

Hundens hemlighete­r – om vanliga men oförklarli­ga beteenden.

 ?? ?? I Per Jensens familj finns de två dansk-svenska gårdshunda­rna Danny och Gotte. Trots att de tillhör samma ras är helt olika till sättet: medan Gotte är utåtriktad, glad och spontan är Danny mer avvaktande, försiktig och lite osäker.
I Per Jensens familj finns de två dansk-svenska gårdshunda­rna Danny och Gotte. Trots att de tillhör samma ras är helt olika till sättet: medan Gotte är utåtriktad, glad och spontan är Danny mer avvaktande, försiktig och lite osäker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden