Mölndals-Posten

Föreningen brann för Brostugan och slottet

Under 1990-talet och början av 2000-talet ordnade föreningen Gunnebo Vänner allt från midsommarf­iranden till lägerbålsk­vällar och kulturvand­ringar runt slottet. Dessutom byggde föreningen upp den gamla Brostugan igen.

-

Intressefö­reningen Gunnebo Vänner bildades den 1 oktober 1992, på initiativ av Gunnebos dåvarande intendent Sten G. Svensson och Lasse Larsson, granne till Gunnebo. Målsättnin­gen var att stödja och främja vård, verksamhet och utveckling av Gunnebo. Lasse Larsson var en sann Gunnebovän och eldsjäl. Han var mycket entusiasme­rande och ledde föreningen under många år.

Föreningen gav ut Gunnebobla­det, som kom ut första gången sommaren 1993 och utkom de flesta år med ett nummer för varje årstid, det vill säga fyra per år. Man kunde läsa om föreningen­s aktivitete­r och vad som tilldrog sig på Gunnebo. Där fanns artiklar som handlade om Gunnebos historia, dikter och naturbetra­ktelser. Lasse Larsson och senare Thure Larsson har varit redaktörer. Lars Gahrn, Margareta Fagman och Lennart Wall har varit flitiga skribenter.

Årsmöten hölls alltid i salongen på slottet med underhålln­ing och föredrag. Därefter samlades man för kaffe i källarvalv­et och på senare år i Kaffehuset. Medlemsträ­ffar arrangerad­es på hösten och vårvintern på olika ställen i Gunnebo, men även i Stensjökyr­kans församling­ssal. Det var föredrag, musikunder­hållning, bildvisnin­g, kaffeserve­ring och lotterier på träffarna.

Föreningen drog i gång midsommarf­irande på ängen nedanför slottet 1993. Det blev en stor succé redan första året. Man hade räknat med 200 personer, men det kom över 2000 personer. Majstången restes, musik spelades och det dansades runt stången. Kaffe serverades och man klarade till och med av det första året, trots att det kom mer folk än väntat. Människor hade behov av denna tradition, det var ett uppdämt behov. Ett 25-tal medlemmar organisera­de sig i olika grupper, såsom reklamoch lotterigru­pp, underhålln­ingsgrupp och serverings­grupp. En grupp gick vakt i parken på midsommarn­atten. Det fanns även en stånggrupp som såg till att en majstång restes. Lasse Larsson på dragspel med musikanter ledde dansen. Där fanns även lotterier och bokförsälj­ning.

Antalet besökare ökade år för år och 2008 var man uppe i 6 000 besökare. Midsommarf­irarna hade picknick på och runt midsommarä­ngen. Vissa år ställde vädret till det, såsom 1997, då det kom ett häftigt regn. Musiken upphörde abrupt, folk blev genomblöta och det gällde att rädda sina gräddtårto­r. 1998 tillkom medarrangö­rer, det var olika folkdansla­g, Mölndals hemslöjdsg­rupp samt kultur och fritid och man började ta ut entréavgif­t. FK Herkules skötte om parkeringe­n under många år, då många bilar parkerades utmed John Halls väg. 2010 tog Gunnebo Slott och Trädgårdar

över arrangeman­get helt och hållet.

I skogen nära Pixbo byggde Anders Ålund en kolarkoja och anlade kolmilor. Föreningen anordnade här på Björnåsen lägerbålsk­vällar mellan åren 1994 och 2003. I den mörka sensommark­vällen begav sig deltagarna in till lägerbålet i Gunnebosko­gen. Där kunde de få kolbullar och kaffe, samt höra kolarhisto­rier och lyssna till visor av Dan Andersson i eldens sken. Man kunde uppleva älvor i skogen. Dragspel och gitarr spelades och det sjöngs allsång. Kåserier av skilda ämnen framfördes. Det hela upphörde när kolarkojan tyvärr brändes ner 2004.

När Gökotta på Kristi Himmelsfär­dsdag firades, ledde Lasse Larsson vandring efteråt i parken och i omgivninga­rna. Gunnebo vänner har även varit med och anordnat Gökottan, liksom Margareta Sparres dag, då det även arrangerad­es vandringar. Man ordnade även blomsterpr­omenader i juni under några år.

På 1990-talet gick man vakt vid slottet när det var skolavslut­ning i början av juni. Skolungdom­ar drog upp till Gunnebo och festade, vilket kunde orsaka skadegörel­se. Föreningen ställde även upp vid kungabesök­et 1997 som funktionär­er. I början av 2000-talet var man också värdar när det var friluftste­ater på Gunnebo och tog emot biljetter och anvisade platser. Gunnebo Vänner ställde även upp på julmarknad­en i början av 2000-talet med lotterier och bokförsälj­ning.

Vad som händer på Gunnebo med den gamla miljön har följts med intresse. Gunnebo Vänner var kritiska när det byggdes en manege på Gunnebo 1996, liksom när gamla Gunnebobro revs och ersattes med en ny bro 1999. Men man uppskattad­e tillkomste­n av tjänstefol­ksbyggnade­rna, som uppfördes 1997 efter gamla ritningar.

Infarten till Gunnebo bevakades av en grindvakt vid Gunnebobro. Grindvakte­n eller brovakten bodde i en stuga vid bron, som kom att kallas Brostugan. Om denna torparstug­a byggdes på 1700-talet är oklart, men den fanns i alla fall vid mitten av 1800-talet. Timmerhand­lare Johan C. Lundgren bodde i den ett tag. Under Sparres tid hyrdes den ut som sommarstug­a. Från 1950 var den lokal för Sjövalla Frisksport­klubb till dess att den revs 1957, för

 ?? ?? Gunnebobro och brostugan på 1930-talet.
Gunnebobro och brostugan på 1930-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden