Mölndals-Posten

Lasu om milstolpen och varför det blivit 14 säsonger i Frölunda

- Fredrik Janlind redaktion@molndalspo­sten.se

Han kunde aldrig tro på det själv som ung kille i Mölndal. Men Nicklas Lasu har gjort 800 matcher för sitt Frölunda – och spelar vidare för klubben 15 år efter debuten. Något han själv värderar väldigt högt. – Jag är väldigt stolt, säger han.

Nicklas Lasu var tidigt lovande och visade upp sig i IF Mölndal Hockey. Samtidigt hade han den äldre kusinen, Magnus Kahnberg i Frölunda som redan slagit igenom med dunder och brak.

Det var Frölunda som Nicklas Lasu drömde om. Det var dit han ville ta sig.

Samtidigt vågade han inte tro för mycket.

Men nu har Lasu, som bor i Hills villastad, passerat 800 matcher för klubben.

– Det där är något jag verkligen kommer se tillbaka på senare i livet. Nu ska det bli några fler i alla fall och det är jag väldigt glad över. Det är många matcher när du säger 800 och det är inte så många som nått upp till de siffrorna. Det är klart jag är väldigt stolt över det, säger han.

Minns du alla?

– Det är klart att det finns matcher som sticker ut på olika sätt. Alla kommer man ju inte ihåg och det är nog tur.

Vad minns du av din första match?

– Oj. Då spelade jag nog ingenting. Jag satt på bänken mot HV71. Jag tror ändå att den räknas trots att jag inte hade någon istid ... sedan minns man ju första målet, jag har pucken liggandes där hemma. Man minns första förlusten. Sedan minns jag ett byte för många sedan i boxplay där jag tror jag var inne hela och täckte fyra skott. Jag blev bara kvar där och puckarna kom till mig.

Vad hade du tänkt om någon sagt till dig som liten grabb att du skulle göra 800 matcher för Frölunda?

– Det hade känts så jäkla långt borta! Nu har det gått fort här och åren rullar på. Det gäller att ta tillvara på det. Om du hade sagt att jag skulle göra 800 matcher för Frölunda när jag var i Mölndal ... då hade jag tagit det alla dagar i veckan. Jag är otroligt glad att det blivit som det blivit.

Förutom en liten utflykt till Finland och Kärpät under två säsonger har Nicklas Lasu varit trogen Frölunda och klubben honom. Ett ”äktenskap” som båda parter verkar trivs med för nyligen blev det klart att kontraktet förlängdes fram till 2026.

Vad är då förklaring­en till att det blivit så många matcher för honom i samma klubb?

– Det går ju att skoja om det men jag har varken varit för bra eller för dålig. Det är någonstans där. Jag vet att när jag är väldigt bra då kan jag göra mycket saker ute på isen. Jag spelar ju med mycket jobb, hjärta och vilja och man kommer långt på det. Samtidigt har du hela balansgång­en där. När ska jag köra? När ska jag vara hård? När ska jag vara kylig med pucken? Ju fler matcher man spelar desto mer lär man sig om sådana saker. Jag är väldigt glad att jag fått så många år på högsta nivå och att det varit i en och samma klubb.

Är du bekväm med det där att du varken är för bra eller för dålig?

– Nej. Nej. Jag ligger och funderar varje dag på hur jag kan bli bättre på olika saker. Hockeyn utvecklas också hela tiden. I slutändan är det känslan att vinna med ett lag som jag hela tiden fortsätter att jaga. Hockey är fortfarand­e förbannat skoj. Sedan är det inte lika roligt att åka ut i semi på straffar ... lika underbart som det kan vara, lika hemskt kan det också vara.

Men du verkar njuta?

– Ja, jag trivs över att vara här. Jag älskar att åka ut i Scandinavi­um. Det är alltid en härlig känsla att få göra det. Jag har fått göra 800 matcher i Frölunda och även om det inte känns som så många så är det en otroligt fin siffra. Samtidigt jagar jag mer nu. Jag är inte färdig.

 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? Mölndalsbo­n Niklas Lasu har spelat länge för Frölunda hockey. Väldigt länge till och med.
BILD: MATHILDA AHLBERG Mölndalsbo­n Niklas Lasu har spelat länge för Frölunda hockey. Väldigt länge till och med.
 ?? BILD: NILS JAKOBSSON ?? Årets säsong är hans 14:e (!) i Frölundas A-lag. Något som han själv aldrig ens hade vågat tro att han skulle få uppleva.
BILD: NILS JAKOBSSON Årets säsong är hans 14:e (!) i Frölundas A-lag. Något som han själv aldrig ens hade vågat tro att han skulle få uppleva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden