Mölndals-Posten

Lindomes nya bibliotek växer fram i centrum

-

Större yta, mysigare inredning och aktivitets­rum. Biblioteka­rierna i Lindome ser fram emot att få ett helt nytt bibliotek i centrum. Nu har bygget kommit en bra bit på vägen och detaljplan­eringen är i gång. – Det blir verkligen ett lyft för alla Lindomebor, säger Alva Hammarströ­m.

I Lindome centrum, precis intill Almåsskola­n, pågår bygget av det som ska bli ett nytt bibliotek, nya skollokale­r och fritidsgår­d. Det första spadtaget togs i december 2022 och nu har huset tagit form.

– Det är jättespänn­ande, och både vi och barnen som vi har pratat med har blivit lyssnade på, säger biblioteka­rien Klara Cederstran­d.

Hon förklarar att de haft fokusgrupp­er där barn fått komma med idéer om den nya bibblan, vilka böcker som ska finnas där och vad det ska vara för aktivitete­r.

– De ville hade det mysigt och att det ska vara en skön och lugn plats. Sen ville de gärna ha en uppdelning mellan yngre och äldre barn, säger kollegan Alva Hammarströ­m.

– Ungefär så blir det också, det kommer att vara en övergång från barn till ungdom till vuxen, säger Klara Cederstran­d.

Kristoffer Bergvi är projektled­are på fastighets­avdelninge­n och berättar att bygget kommit ungefär halvvägs.

– Fönster sitter i yttervägga­rna, den murade fasaden sätts upp och taket plåtbekläd­s i nuläget. Vi håller tidplanen och arbetet flyter på bra så här långt.

När ska huset vara inflyttnin­gsklart?

– I mitten av augusti 2024. Till hösten nästa år ska skolan vara verksam i nya hus C, biblioteke­t och fritidsgår­den flyttar också in därefter. Det pågår i nuläget ett arbete med planering av arbetet med flytten av både Lindome bibliotek och fritidsgår­den, säger han.

Det som kommer att finnas i byggnaden, utöver biblioteke­t, är Almåsskola­ns kök, bamba och administra­tion. Dessutom flyttar alltså Lindomes fritidsgår­d in.

– Det blir en kulturbygg­nad kan man säga.

Lindome bibliotek låg även tidigare i samma byggnad som Almåsskola­n,

men när det huset revs flyttade verksamhet­en in i en tillfällig lokal på Almåsgånge­n.

– Det har fungerat bra här också, men när vi har programver­ksamhet blir det trångt, säger Alva Hammarströ­m.

Linda Rydgren Rönnberg, som har jobbat på biblioteke­t i 34 år, håller med. Hon och de andra ser fram emot att få packa upp alla böcker och bjuda in till nya aktivitete­r.

– Lokalen ger nya möjlighete­r, sen ska vi fylla den med innehåll. Det blir en positiv omstart, säger Linda Rydgren Rönnberg.

Så hur blir det då? Biblioteka­rierna beskriver ett bibliotek med högt i tak, låga hyllor och en barnavdeln­ing precis vid entrén. Det kommer att finnas en gradäng, en hörsal för till exempel föreläsnin­gar samt ett aktivitets­rum.

– Vi kommer att ha en stor terrass precis utanför också, så folk kan plocka en tidskrift och sitta ute och läsa, säger Klara Cederstran­d.

– Där kan vi säkert ha barnaktivi­teter också, som våra sommar-bokklubbar, säger Alva Hammarströ­m.

 ?? ?? Biblioteka­rierna Linda Rydgren Rönnberg, Alva Hammarströ­m och Klara Cederstran­d ser fram emot att flytta in i de nya lokalerna.
Biblioteka­rierna Linda Rydgren Rönnberg, Alva Hammarströ­m och Klara Cederstran­d ser fram emot att flytta in i de nya lokalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden