Mölndals-Posten

Mattias Månsson prisas av Trädgårdsa­kademin

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Trädgårdsm­ästaren och Lindomebon Mattias Månsson fick nyligen ta emot ett pris på Norrvikens trädgårdar i Båstad. – Det är ett tecken på att det man håller på med uppskattas, en liten typ av erkännande, säger han.

Lindomebon Mattias Månsson driver företaget Gröna bladverk som arbetar med trädgårdsd­esign. Så sent som i juni var Mölndals-Posten på besök i trädgårdsm­ästarens egen trädgård.

Ett av kriteriern­a för den här tävlingen var att de nominerade trädgårdar­na skulle ha hunnit etablera sig så man kan ser att de faktiskt fungerar. Mattias Månsson bidrag är en trädgård i Göteborgs skärgård som anlades 2019.

– Det är extra roligt att kunden som nominerade mig får ett kvitto på att de har en trädgård som uppskattas från yrkeshåll, säger han. Vet du varför du fick andraprise­t?

– Inte specifikt. Det kan var så att de sa något när det var prisutdeln­ing, men jag var lite för mycket i gasen, så jag uppfattade inte exakt vad de sa. Men generellt ska det vara trädgårdar som håller en hög kvalitet. Utöver att de ska vara vackra är det även fokus på att trädgårdar­na är hållbara, funktionel­la och att det gjorts rätt växtval.

År det något du själv är extra nöjd med?

– Ja, att den innehåller flera olika rum, ett som är ganska naturligt med en vild känsla, ett annat rum som är ganska stramt och i stället för gräsmatta använde vi en salttålig äng, eftersom trädgården ligger vid havet. Ängen gynnar biologiska mångfalden och minskar skötseln ganska radikalt.

Priset Årets trädgårdsa­rkitekt delades för första gången ut av Trädgårdsa­kademin i Båstad. Första pris gick till Ulrika Levin. Mattias Månsson från Gröna bladverk kom på andra plats. Han delade andraplace­ring med fyra andra.

 ?? BILD: MARIE SKOOG ?? Trädgårdsm­ästaren och Lindomebon Mattias Månsson är en av pristagarn­a av Årets Trädgårdsa­rkitekt 2023. Han kom på delad andra plats. Med priset vill Trädgårdsa­kademien belöna och uppmärksam­ma hur trädgårdsa­rkitektens kunskap, färdighet och kompetens leder till upplevelse, njutning och nytta av den gröna miljön runt husknuten.
BILD: MARIE SKOOG Trädgårdsm­ästaren och Lindomebon Mattias Månsson är en av pristagarn­a av Årets Trädgårdsa­rkitekt 2023. Han kom på delad andra plats. Med priset vill Trädgårdsa­kademien belöna och uppmärksam­ma hur trädgårdsa­rkitektens kunskap, färdighet och kompetens leder till upplevelse, njutning och nytta av den gröna miljön runt husknuten.
 ?? BILD: MATTIAS MÅNSSON ?? Mattias Månssons bidrag till tävlingen var en trädgård han anlade i Göteborgs skärgård 2019.
BILD: MATTIAS MÅNSSON Mattias Månssons bidrag till tävlingen var en trädgård han anlade i Göteborgs skärgård 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden