Mölndals-Posten

Vänsterpar­tiet: Stoppa hela angiverila­gen!

- För Vänsterpar­tiet Mölndal, Joakim Ramberg Gruppledar­e och kommunstyr­elseledamo­t

Replik

på ”L: Lärare ska inte behöva ange elever” (Mölndals-Posten 5 september).

Enligt regeringen­s uppgörelse med Sverigedem­okraterna ska det utredas en lag som tvingar alla offentliga­nställda att hjälpa polisen att hitta papperslös­a flyktingar. Både kommuner, regioner och fackförbun­d protestera­r.

Vi i Vänsterpar­tiet menar att man måste stoppa hela angiverila­gen! Det går inte att som Liberalern­a föreslår med hjälp av olika undantag tro att man kan göra lagen human.

Vi kan inte ha ett samhälle där människor inte vågar söka vård, eller skicka sina barn till skolan.

En angiverila­g skulle skapa stress och stora etiska svårighete­r för alla dem som arbetar inom vård och skola. De ska vara till för sina elever/brukare/ patienter, inte för att hjälpa gränspolis­en. Vi har tillräckli­gt svårt att rekrytera personal till dessa verksamhet­er. En sådan här lag skulle göra det ännu mycket svårare.

I vården har man arbetat hårt i många år för att bygga förtroende. En angiverila­g skulle direkt rasera det arbetet. Det måste vara vattentäta skott mellan dem som ska vårda människor, och dem som ska upprätthål­la migrations­politiken.

Det fungerar inte att ha olika undantag. Speciellt gruppen papperslös­a lär ha låg tilltro till att sådana gränser skulle upprätthål­las, och dessutom små möjlighete­r att hålla reda på dem. Då håller man sig hellre undan helt.

Man måste förstå att dagens utvisnings­beslut är långt ifrån rättssäkra. Även människor som är ärligt och välgrundat livrädda för att återvända till sina ursprungsl­änder nekas skydd i Sverige. Ett exempel är ungdomar från talibanern­as Afghanista­n. De nekas i många fall uppehållst­illstånd i Sverige, och uppmanas att åka tillbaka och ”vänja sig”.

Till slut handlar detta om vad för samhälle vi vill ha. Det är en viktig princip i ett demokratis­kt och transparen­t samhälle med vattentäta skott mellan till exempel vården och polisen. Det handlar om invånarnas tillit till samhället, något som Sverige länge varit väldigt bra på. Det ska vi vara mycket rädda om!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden