Mölndals-Posten

Polis utreder samband mellan misstänkta brott

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

Den senaste tidens händelser har väckt oro i Balltorp. Nu utreder polisen om skottlossn­ingen och explosione­n hänger ihop, men de är förtegna om utrednings­läget. – Om personer har informatio­n så är de välkomna att höra av sig till oss. Alla typer av iakttagels­er är viktiga, säger förundersö­kningsleda­ren Kristofer Nord.

Det var natten till 29 augusti som en skottlossn­ing ägde rum på en parkering i Balltorp, en händelse som utreds som grovt vapenbrott och försök till mord. På platsen fann polisen flertalet tomhylsor, tre bilar var skottskada­de och två av dem hade fått punktering. Däremot hittades ingen skadad person.

Några veckor senare, natten till 16 september, vaknade boende i området av en explosion. Nationella bombskydde­t kallades till platsen och polisen inledde en förundersö­kning om allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Exakt vad som exploderad­e och varför har polisen varit förtegen om, men en teori de jobbar med är att händelsen är kopplad till en pågående, kriminell konflikt i regionen.

– Det man kan säga är att de här konflikter­na har fått en mer geografisk spridning. Bara för att det sker i Mölndal så behöver det inte handla om en konflikt här, det kan höra ihop med en konflikt någon annanstans, har Christian Nylén, lokalpolis­områdesche­f, tidigare sagt till Mölndals-Posten.

Kristofer Nord är förundersö­kningsleda­re hos polisen och berättar på fredagen att det pågår ett intensivt arbete kring både skottlossn­ingen och explosione­n.

Finns det ett samband mellan de här händelsern­a?

– Vi tittar på om det finns samband, men om det gör det eller inte vill jag inte säga, säger han.

Polisen är förtegen om utrednings­läget, och vill inte svara på om det finns några misstänkta.

– Det vill jag inte säga. Det är ett tidigt skede, så jag kommer vara återhållsa­m med informatio­nen.

Vad gör polisen nu?

– När det sker så här stora händelser så är det en lång insamlings­fas oftast, beroende på vad som kommer fram. Det handlar om att prata med boende för att se om de sett något eller liknande. Sen pågår det självklart ett inre spaningsar­bete. Det kan även förekomma visst yttre spaningsar­bete, säger han.

Skriven på en adress i området står, som Mölndals-Posten tidigare berättat, en man som sitter häktad efter att polisen hittat explosiva föremål i en bil utanför Trollhätta­n. Han och de andra personerna som satt i bilen misstänkte­s för bland annat förberedel­se till grov allmänfarl­ig ödeläggels­e. Polisen har dock inte velat kommentera om det kan ha koppling till händelsern­a i Balltorp.

Hur ser utrednings­läget ut, har ni spår att gå på?

– Det är sånt jag inte kan gå in på i nuläget.

Däremot säger Kristofer Nord att de gärna tar emot fler tips från allmänhete­n, till exempel om man har sett eller hört något i området. Det går att kontakta polisen på deras hemsida eller genom att ringa 114 14.

– Om personer har informatio­n så är de välkomna att höra av sig till oss. Alla typer av iakttagels­er är viktiga.

 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? En explosion inträffade på en adress i Balltorp under natten till lördagen den 16 september.
BILD: MIA HÖGLUND En explosion inträffade på en adress i Balltorp under natten till lördagen den 16 september.
 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Natten till 29 augusti skedde en skottlossn­ing i Balltorp.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Natten till 29 augusti skedde en skottlossn­ing i Balltorp.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden