Mölndals-Posten

Efter tuffa uppväxten – nu är Natali Suonvieri med i Draknästet på SVT

-

Natali Suonvieri växte upp i östra Mölndal, gick på Kvarnbysko­lan och tränade basket. Men allt var inte enkelt. Tonåren kantades också av missbruk, dödsfall och undantryck­t sorg. Nu jobbar hon själv med psykisk ohälsa genom bolaget Meela – och har fått chansen att synas i Draknästet. – Jag vet hur viktigt det kan vara med terapi, säger hon.

Inne på Kvarnbysko­lans gård är det just nu tomt på elever. Basketkorg­arna och den röda tegelfasad­en får Natali Suonvieri att tänka på sin egen tonårstid.

– Jag gick på högstadiet här, och så spelade jag basket där inne, säger hon och pekar mot Kvarnbyhal­len.

Natali är uppvuxen i östra Mölndal och har många fina minnen från skolan, basketen och utflyktern­a till Gunnebo och Rådasjön. På många sätt hade hon en bra barndom och ungdomstid – men det var också tufft. Hennes mamma var ensamståen­de med Natali och hennes syster, och pappan hade en missbruksp­roblematik.

– Jag började förstå vad terapi var efter att jag gick in i en depression i 20-årsåldern. Min pappa gick bort när jag var 17 och jag visste inte vad jag skulle göra med de känslorna. Efter tre år av att ”bottle it up” och försöka prestera mig ur någon slags sorg så gick jag in i en depression i stället. Då fick jag kontakt med en psykolog som hjälpte mig väldigt mycket, säger hon.

Erfarenhet­en från det är en av sakerna som gjort att Natali intressera­t sig för psykologi och psykisk ohälsa, och att hon i dag driver bolaget Meela. Men för att förstå det behöver vi backa bandet igen.

Natali fick hjälp med sin sorg och sin depression, men i 25-årsåldern hamnade hon i en annan kris. Då hade hon fått en ledarposit­ion på ett start up-bolag med höga krav och mycket stress.

– Då gick jag in i väggen och fick utmattning­ssyndrom. Det är ju väldigt vanligt med stressrela­terad ohälsa, speciellt bland unga kvinnor. Då behövde jag en ny psykolog, men det var så himla svårt att veta var jag skulle vända mig.

Först gick Natali till vårdcentra­len, men på grund av långa väntetider till psykologen sökte hon sedan hjälp privat i stället.

– Jag började googla ”psykolog i Göteborg” och det kommer ju upp miljoner träffar på det. Jag gick till flera olika psykologer och psykoterap­euter innan jag hittade rätt och kände att det här är en kvinna som förstår. Jag fick testa mig fram och lägga mycket pengar på det.

Det är just det, att hjälpa människor att hitta rätt terapeut, som är Meelas affärsidé. Via gemensamma bekanta fick Natali kontakt med Tiffany Boswell och började diskutera upplägget. Då hade Natali redan jobbat med psykisk ohälsa ett tag.

– Efter min utmattning jobbade

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Basketen var en viktig del av Natalis uppväxt, och något som hjälpte henne när livet var tufft.
BILD: ELVIRA LINDEROT Basketen var en viktig del av Natalis uppväxt, och något som hjälpte henne när livet var tufft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden