Mölndals-Posten

Låt Mölndal bli en förebild i hållbarhet

-

Skogar binder koldioxid, renar luften vi andas samt producerar syre. Skogar är livsmiljöe­r för djur, växter och andra organismer som bildar ekosystem. Ekosystem som gör att vi människor kan leva på vår planet. Skogar skapar ekonomiska värden för industrin, turistnäri­ngen och staten. Skogar ger positiva hälsoeffek­ter. Skogar skänker många människor skönhet, glädje och en meningsful­l fritid.

I Sverige finns det många olika skogstyper – alla viktiga; så även Mölndals skogar. Mölndals stad äger mer än 50 procent av all skogsmark i kommunen. Det ger oss Mölndalsbo­r en unik möjlighet att påverka hur våra skogar kan få utvecklas och göra nytta.

2015 antog Mölndals politiker en naturvårds­plan baserat på ett ambitiöst naturinven­teringsarb­ete och en vilja att bevara och stärka våra viktiga naturmiljö­er. 124 naturvärde­sobjekt identifier­ades med allt från vattendrag, kulturmark­er, lövskogar och naturskogs­liknande områden. Genom att bevara, stärka och utöka dessa kan naturen bland annat binda mer kol, säkra insektspol­lineringen och minska konsekvens­erna av skyfall, stormar och torka.

Tyvärr har naturvårds­planen inte blivit mer än ett policydoku­ment på stadens hemsida. Likt många andra kommuner och företag visar man upp vackra ord och ambitioner som inte återspegla­s i verkliga åtaganden eller åtgärder. I dag prioritera­r Mölndals stad i stället kortsiktig­a ekonomiska vinningar och snabb tillväxt.

Vi vill att Mölndals stad skall leva upp till målen i naturvårds­planen från 2015. Mölndals stad bör likt flera västsvensk­a kommuner, bland annat Göteborg, ändra sin skogspolic­y till att inte tillåta trakthygge­sbruk (kalhyggen). Skogar med höga naturvärde bör kommunen ombilda till naturreser­vat.

Låt Mölndals stad bli en förebild i hållbarhet och ligga i framkant med utveckling av ett naturnära skogsbruk. Vi är övertygade om att det kommer förbättra våra invånares livskvalit­et och stadens långsiktig­a attraktion­skraft som boendeort och för företagset­ableringar. Styrelsen i Mölndals Naturskydd­sförening

 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? Skogar med höga naturvärde bör kommunen ombilda till naturreser­vat, skriver styrelsen för Mölndals Naturskydd­sförening.
BILD: ANDERS YLANDER Skogar med höga naturvärde bör kommunen ombilda till naturreser­vat, skriver styrelsen för Mölndals Naturskydd­sförening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden