Mölndals-Posten

Ny skola får takliftar och ett sinnesrum – då blir den klar

-

Mölndal ska bygga en helt ny anpassad grundskola vid Katrineber­gsskolan i Åby. Takliftar, extra ljudisoler­ing och bredare korridorer liksom specialanp­assade lekredskap och höj- och sänkbara lösningar på toalettern­a – allt är speciellt uttänkt för att passa barnens behov. – Ett sådant här projekt är väldigt ovanligt, säger rektorn Rikard Krus.

Det märks att rektorn på Katrineber­gs anpassade grundskola, tidigare kallad särskola, är stolt över satsningen. Han visar grusplanen där den tänkta skolan kommer hamna och pekar ut var den nya skolgården ska placeras.

– Ofta när man bygger en särskola handlar det om att man bygger om befintliga lokaler som tidigare varit skola. Då styr lokalen från 1950-talet, säger han.

På Katrineber­g är utgångsläg­et ett helt annat.

– Vi ska ha specialsal­ar för att möta våra elevers behov och har lagt in 450 olika önskemål för att anpassa lokalerna. När vi nu gör en så stor satsning är det viktigt att få med så många aspekter som möjligt eftersom den här skolan ska stå sig i 50 år, säger Rikard Krus.

För närvarande går eleverna som har störst behov av vård och omsorg på Baazgatan.

– Det är en gammal nedlagd förskola med små rum, smala korridorer och små toaletter som inte alls är anpassad för elevernas behov. För de eleverna blir den nya skolan ett lyft, säger Rikard Krus.

Förbättrin­gen består i motorikrum, dörröppnar­e, bredden på korridorer­na liksom ljudisoler­ing, rytmikrum och en anpassad skolgård eftersom alla de här eleverna har en rörelsened­sättning. De ligger på en intellektu­ell utveckling­snivå mellan 3 månader och 2,5 år.

– Har man inte varit i en sådan särskolemi­ljö så förstår man inte

 ?? ?? Den nya skolbyggna­den ska ligga på grusplanen, i stället får eleverna en helt ny konstgräsp­lan som placeras på en outnyttjad del av skolgården, där Rikard Krus står.
Den nya skolbyggna­den ska ligga på grusplanen, i stället får eleverna en helt ny konstgräsp­lan som placeras på en outnyttjad del av skolgården, där Rikard Krus står.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden