Mölndals-Posten

Flera allvarliga brott i Mölndal på en månad

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Sprängning, skottlossn­ing, misstänkt mord och mordbrand – under en och samma månad. Kommunpoli­sen Niklas Svensson kommentera­r nu brotten, händelse för händelse, och manar till lugn. – I Mölndal finns ingen gängkrimin­alitet, säger han.

På torsdagen vaknade Mölndalsbo­r än en gång till blinkande blåljus från utryckning­sfordon och polisavspä­rrningar. 1Foods lokaler på Mölndals torg hade brunnit och polisen utreder nu en misstänkt mordbrand. Det är en av fem allvarliga brottshänd­elser senaste månaden.

– Det är otroligt allvarliga händelser. Jag vill inte förringa det alls. Men kriminalit­eten är ganska låg överlag i Mölndal, säger Niklas Svensson, kommunpoli­s i Mölndal.

En av händelsern­a Niklas Svensson syftar på är det misstänkta mordförsök­et i Lackarebäc­k där en man blev knivhuggen med ett vasst föremål och händelsen utreds som försök till mord alternativ dråp.

De två inblandade var bekanta med varandra, understryk­er Niklas Svensson.

– Det är galna händelser. Sticken i bröstet i Lackarebäc­k inte minst, men det är något som sker mellan två personer, den ena bråkade och den andra hade stickvapen, säger han.

Veckan dessförinn­an larmades polis till ett bostadshus i Hällesåker. En man låg skadad på golvet och konstatera­des död på platsen. Senare häktades en man i 40-årsåldern misstänkt för mord samt mordförsök på en kvinna. Återigen rör det sig om en isolerad händelse, menar Svensson.

– Människor matas med allt som händer runtom i Sverige och det skapar en oro. Men för gemene man är det viktigt att förstå att vi pratar om enskilda händelser, säger Niklas Svensson.

Natten till lördagen den 16 september inträffade en explosion på en adress i Balltorp. De händelser där polisen tittar på samband är mellan denna sprängning och en tidigare skottlossn­ing i närheten.

– Balltorp är en plats där det kan hänga ihop. Men exakt vilka kopplingar och i vilken grad det är vet vi inte, säger han.

På en adress i närheten av explosions­platsen fanns en man skriven som satt häktad för ett annat brott utanför Trollhätta­n, där polisen hittat explosiva föremål i en bil.

Orsaken till sprängning­en i Balltorp är okänd och utredninge­n pågår.

– Portar och sådant som sprängs är ett sätt inom den kriminella sfären att visa en markering. Men som tur är har det bara varit materiella skador. De var inte ens hemma.

Skjutninge­n i området ägde rum ett par veckor tidigare. Polisen utreder händelsen som grovt vapenbrott och försök till mord, enligt tidigare uppgift.

Svensson menar att bara för att någonting är kopplat till kriminella nätverk så behöver det inte betyda att tungt organisera­d brottsligh­et är involverad.

– I Mölndal finns ingen gängkrimin­alitet. Det går inte att jämföra med det vi ser i Göteborgs utsatta områden. Sen finns det individer som bor i våran kommun som hamnat i olika umgängen, säger han och fortsätter:

– Men det finns absolut inga kopplingar till Stockholm eller de bitarna. Sen om det finns gängkoppli­ng till Göteborgso­mrådet får utredninga­rna visa.

Är du orolig för brottsutve­cklingen i Mölndal?

– Nej jag är inte orolig för utveckling­en i Mölndal. Vi åker med i samhällsut­vecklingen och den är jag orolig för.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? En misstänkt mordbrand inträffade förra torsdagen.
BILD: TOBIAS HOLMGREN En misstänkt mordbrand inträffade förra torsdagen.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Larmet om branden som utbröt i en butik på Mölndals torg kom vid 04.30-tiden på morgonen.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Larmet om branden som utbröt i en butik på Mölndals torg kom vid 04.30-tiden på morgonen.
 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Niklas Svensson, kommunpoli­s i Mölndal och Härryda
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Niklas Svensson, kommunpoli­s i Mölndal och Härryda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden