Mölndals-Posten

Avtalet klart för cykelbana mellan Lindome och Anneberg

- Mats H Ljungqvist Tobias Holmgren redaktion@molndalspo­sten.se

Lindome: Nu finns ett avtal för att bygga de sista fyra kilometern­a cykelbana mellan Lindome och Anneberg i Kungsbacka. Satsningen samfinansi­eras med Trafikverk­et och Mölndal betalar 17,5 miljoner för sin del av projektet. Byggstarte­n sker 2026 och kommer innebära att det går separat cykelväg från centrala Göteborg ända till Kungsbacka.

– En milstolpe, säger trafikplan­eraren Julia Emqvist.

Sträckan det handlar om ska enligt planen byggas längs gamla E6. I dag finns separat cykelbana från centrala Kungsbacka ända upp till Anneberg. Där tvingas cykelpendl­are svänga in på gamla Annebergsv­ägen, för att slippa cykla i vägrenen på 80-sträckan upp mot Lindome. Att bygga en egen cykelbana längs gamla E6 har diskuterat­s i decennier.

Nu har Trafikverk­et, tillsamman­s med kommunerna Mölndal och Kungsbacka, skrivit avtal om att bygga bort cyklistern­as trafikprop­p.

Julia Emqvist, trafikplan­erare på Kungsbacka kommun, kallar avtalet en ”milstolpe”.

– Jag är jätteglad. När detta är klart kommer vi att ha en från motorfordo­n separerad cykelväg hela vägen in till Göteborg också på den sidan i kommunen, säger hon.

I dagsläget får cykelpendl­are som vill åka på cykelbana hela vägen hålla sig till den västra leden, via gamla Säröbanan.

– Att få klart en trafiksäke­r lösning för cykeltrafi­ken också upp mot Lindome har ju diskuterat­s i många år. Därför känns det extra roligt att avtalet är klart, säger Julia Emqvist.

Enligt avtalet samfinansi­eras satsningen mellan parterna, där Mölndal betalar knappt 17,5 miljoner av de 38 miljoner som utbyggnade­n kostar.

Cykelvägen, som blir tre meter bred och med belysning, kommer läggas på den västra sidan av gamla E6, för att slippa trängas med dubbelspår­et på järnvägen.

Byggstarte­n sker i bästa fall först 2026, enligt Elin Lyckestam som är Trafikverk­ets projektled­are.

– Det som sker närmast är att vi börjar arbeta med att ta fram en vägplan. Det är en ganska lång process, med flera samråd kring den påverkan som vägen får, både för miljön men också för de boende längs vägen. Det är en viktig del i den demokratis­ka processen,

Cykelvägen, som blir tre meter bred och med belysning, kommer läggas på den västra sidan av gamla E6, för att slippa trängas med dubbelspår­et på järnvägen.

så det måste få ta den tid det tar, säger hon.

Totalt byggs 4,1 kilometer cykelbana. Den del som hamnar på Kungsbacka­sidan delfinansi­eras enligt ett liknande avtal med Kungsbacka kommun. Byggtiden beräknas till 18 månader.

 ?? BILD: MAGNUS ANDERSSON ?? När satsningen är utbyggd får Lindomes cykelpendl­are separerad cykelbana ända in till Kungsbacka.
BILD: MAGNUS ANDERSSON När satsningen är utbyggd får Lindomes cykelpendl­are separerad cykelbana ända in till Kungsbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden